Vb 2022: tizenöt utánpótláskorút láthattunk a nyolcaddöntőben

B. L. utanpotlassport.huB. L. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.12.07. 18:24
Címkék
Nyolc válogatott vetett be utánpótláskorú játékost a katari világbajnokság nyolcaddöntőjében; tizenöt fiatal kapott lehetőséget, közülük ketten először léptek pályára a tornán.

A katari világbajnokság nyolcaddöntőjébe jutó válogatottak közül nyolcban kapott lehetőséget utánpótláskorú, azaz 2002-ben, vagy azután született labdarúgó – portálunk összeírta a tizenöt fiatalt.

A nyolc párosítás közül csak a Brazília–Dél-Korea mérkőzésen (4–1) nem szerepelt utánpótláskorú játékos. A legtöbb, a csoportkör három fordulójához hasonlóan, ezúttal is a spanyol válogatott meccsén lépett pályára, szám szerint öt. Luis Enrique szövetségi kapitány Gavit (18), Alejandro Baldét (19), Nico Williamst (20), Ansu Fatit (20) és Pedrit (20) is bevetette a továbbjutás reményében, ám a 2010-es torna aranyérmese tizenegyespárbajban alulmaradt Marokkóval szemben.

Két fiatalt szerepeltetett a lengyel válogatottat dirigáló Czesław Michniewicz, ám Nikola Zalewski (20) és Jakub Kaminski (20) sem tudott annyit lendíteni a csapat játékán, hogy ne hasaljon el a címvédő Franciaország ellen (1–3). Az Egyesült Államokat irányító Gregg Berhalter Yunus Musah (20) mellett Giovanni Reynának (20) szavazott bizalmat, de az együtets így is vereséget szenvedett Hollandiától (1–3), amelynél csereként állt be a tornán bemutatkozó Xavi Simons (19). A svájci válogatottnál is feljegyezhettünk debütánst, Ardon Jashari (20) a hajrában állt be a Portugália elleni vesztes összecsapáson (1–6).

Győztes csapat tagja volt a horvát Josko Gvardiol (20) a Japán ellen tizenegyespárbajban megnyert mérkőzésen. Az ausztrál válogatott Garang Kuol (18) az Argentína elleni vesztes találkozón (1–2) lépett pályára, míg a szenegáli Pape Matar Sarr (20) Anglia ellen (0–3) játszott.

A nyolcaddöntők egyetlen utánpótláskorú játékosa, aki gólpasszt jegyzett, a háromoroszlánosokat erősítő Jude Bellingham (19) volt, jó passzal szolgálta ki a vezető találatot jegyző Jordan Hendersont.

Az InStat adatelemzőrendszer segítségével megvizsgáltuk, ki volt a három legjobb teljesítményt nyújtó 2002-ben, vagy azután született labdarúgó a tizenhat között. Aligha meglepő, hogy a legjobb értékelést Jude Bellingham kapta, az ő InStat-indexe 317 volt, őt Josko Gvardiol követi 280-as értékkel, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Pedri állhatna 257-es index-szel.

Kiemelt képen: Jude Bellingham (balra, archív) Forrás: Nemzeti Sport

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik