Munkatársunktól utanpotlassport.hu 2022.10.07 13:31 Frissítve: 2022.10.07 13:40

Úszás: jövőre még erősebb lehet a leányválogatott

Nem sújtja majd a kiöregedés az év végén az utánpótlás úszóválogatott leányrészlegét, a fiúknál viszont pótolni kell az idei világversenyeken érmet szerző versenyzőket.

Még a vártnál is sokkal sikeresebben szerepeltek a korosztályos világversenyeken fiatal úszóink: a bukaresti ifjúsági Európa-bajnokságon szerzett hat arany-, öt ezüst- és három bronzérem azt jelentette, hogy 2005 után ismét az éremtáblázat élén végeztünk, igaz, a mindig nagyon erős oroszok a mindenki által ismert körülmények miatt távol maradtak a kontinensviadaltól.

Majd jött a limai utánpótlás-világbajnokság, amelyen az aranyérmek számában még a romániai produkciót is felülmúltuk (7 arany, 7 ezüst), és a japánok mögött másodikak lettünk a nemzetek medálversenyében. A teljes képhez hozzátartozik, hogy több úszónagyhatalom nem utazott el Peruba, de ez a mieink érdemeiből mit sem von le – nagy közhely, de igaz: azokat kellett legyőzni, akik ott voltak a viadalon.

Pádár Nikolett (balra) és Molnár Dóra jövőre is indulhat a korosztályos világversenyeken Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport

Pádár Nikolett (balra) és Molnár Dóra jövőre is indulhat a korosztályos világversenyeken  •  Fotó: Árvai Károly/Nemzeti Sport

A 2023-as versenyszezon felé tekintve pedig kifejezetten biztató, hogy az egyéniben sikert sikerre halmozó lányok közül mindenki ifjúsági korosztályú lesz még jövőre is. A két húzóemberünk, Molnár Dóra és Pádár Nikolett mellett Komoróczy Lora és Ábrahám Minna is 2006-os születésű, míg Jackl Vivien egyelőre januártól is csak utolsó éves serdülő lesz…

A fiúk mezőnyében már bonyolultabb a helyzet, hiszen az Eb-n, illetve vb-n egyéni érmet nyert négy sportolónk, Bujdosó Zsombor, Gálicz László, Mészáros Dániel és Székely Áron is az idén töltötte/tölti a 18. életévét, ami azt jelenti, hogy néhány hónap múlva medencében már csak a felnőtteseményeken vehet részt. Persze, látszik azért az utánpótlás a férfiak között is: elég talán, ha a besztercebányai EYOF-on egy arany- és két ezüstérmet nyert Kováts Alex nevét említjük.

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.10.18 21:50:02

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Megszületett az első magyar aranyérem a kötöttfogású Takács István (87 kg) révén a spanyolországi Pontevedrában zajló U23-as birkózó-világbajnokságon. A nehézsúlyú Vitek Dárius bronzérmet szerzett, míg Szőke Alex (97 kg) bejutott a szerdai döntőbe.

2022.10.10 14:10:07

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az eredetileg behívott négy utánpótláskorú kézilabdázóból sérülések miatt csak ketten maradtak keretben a magyar férfi felnőttválogatott e heti Eb-selejtezői előtt.

2022.09.16 13:00:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2002-es vagy annál fiatalabb labdarúgók által alkotott magyar U21-es válogatott jövő ősszel kezdi meg a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozatát; a Gera Zoltán vezette fiatalok vasárnaptól edzésekkel és felkészülési mérkőzésekkel készülnek.

2022.08.16 20:31:03

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Belvon Attila vezette U17-es labdarúgó-válogatott az izlandiak elleni 4–2-es győzelemmel kezdte a Telki-kupát.

2022.07.26 22:34:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek a magyar fiatalok a szlovákiai Besztercebányán zajló EYOF második versenynapján: a távolugró Rózsahegyi Bori, a kalapácsvető Szabados Ármin és a sprinter Deák Zalán aranya mellett még hat ígéret állhatott fel a dobogóra.