UP-info utanpotlassport.hu 2023.03.28 20:52 Frissítve: 2023.03.29 09:41

Torna: szerdán rajtol az antalyai ifjúsági vb

Hatfős magyar válogatottal a mezőnyben szerdán megkezdődik az ifjúsági tornászok világbajnoksága Törökországban. A két szakági vezető, Puskás Jenő (fiú) és Jordanov Zoltán (leány) nyilatkozott a várakozásokról.

Március 29. és április 2. között Antalya ad otthont a tornasport második ifjúsági világbajnokságának. (Az első vb-t 2019-ben, Győrben rendezték, ám a pandémia miatt azóta nem tartottak újabbat.)

A Závory Szilárd, Zámbori Zala, Juhász Balázs összeállítású fiú- és a Knight Anna, Kutasi Hanna, Mayer Eszter összetételű leányválogatott képviseli a magyar színeket Törökországban.

Szerdán a fiúk selejtezőjével és csapatversenyével indul a program.

Nagyon bízom abban, hogy a fiúcsapat előrébb végez, mint az első ifjúsági vébén négy éve, amikor tizenhetedikekként zártunk, és ezúttal benne leszünk az első tizenkettőben

– mondta Puskás Jenő a fiú utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya a hazai szövetség honlapján a célokról. – Persze, nagyon nehéz felmérni a mezőnyt, mert az ifjúságiaknak alig rendeznek nemzetközi versenyt, a tengerentúliakról meg végképp semmit se tudunk. Jó lenne összetettben is előrébb végezni, mint 2019-ben, a legjobb húszon belülre kerülni.

Szerenkénti finálékban szintén reménykedünk: Závory Szilárd esetében a talaj, esetleg az ugrás, Zámbori Zalánál pedig a nyújtó jöhet szóba,

ha azt nézzük, hogy a tavalyi korosztályos Európa-bajnokságon milyen pontszámmal lehetett bekerülni a döntőkbe. A legfontosabb, hogy mindhárman hibátlan gyakorlatokat mutassanak be, akkor elégedettek lehetünk. Ráadásul Závorynak és Juhásznak ez az utolsó utánpótlásversenye, a jövőben már a felnőttválogatott kapuján kopogtathatnak.”

Knight Anna Fotó: Freschli József/MATSZ

A lányok csütörtökön kezdenek, úgy szintén a selejtezővel, illetve csapatversennyel nyitják a programot.

A csapat nagyobb részének ez a verseny leginkább a tapasztalatszerzésről szól, hiszen hármójuk közül csak Knight Annának van nemzetközi rutinja, aki a tavalyi ifjúsági Európa-bajnokságon tartalék volt a gerenda döntőjéban

– fogalmazott Jordanov Zoltán a leányutánpótlás szakmai igazgatója a MATSZ-nak a várakozásokról. – Most is tőle várjuk a legjobb teljesítményt, nem elképzelhetetlen az összetett finálé a részéről. Csapateredményben nem gondolkodunk, mivel rendkívül képlékeny a mezőny, lehetnek nagy meglepetések, és ebben a korosztályban nincs is olyan verseny, amelyen minden nemzet részt vesz, így nem is igazán ismerjük a mezőnyt.

Úgy gondolom, csapatunk gerendán és talajon a legjobb, Knight Annának is a gerenda a legjobb szere.

Az egyéni összetett fináléba a legjobb 24, míg a szerenkénti döntőkbe a legjobb nyolc versenyző juthat be (nemzetenként csak ketten maximum). A csapatversenyben a három tornász eredményéből a legjobb kettőt veszik figyelembe.

PROGRAM (magyar idő szerint):
Szerda:
12:15–14:30 fiú selejtező és csapatverseny; a magyarok a második csoportban szerepelnek (versenynap vége: 20:30)
Csütörtök:
09:00–10:45 leány selejtező és csapatverseny; a magyarok az első csoportban szerepelnek (versenynap vége: 21:15)
Péntek:
13:30–16:30 fiú egyéni összetett döntő
18:00-20:30 leány egyéni összetett döntő
Szombat:
13:00–17:00 szerenkénti döntők, első nap (leány ugrás, felemáskorlát, fiú talaj, lólengés, gyűrű)
Vasárnap:
13:00–17:00 szerenkénti döntők, második nap (leány gerenda, talaj, fiú ugrás, korlát, nyújtó)

(Kiemelt képen: Závory Szilárd / Fotó: Freschli József/MATSZ)

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.05.10 19:21:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Kőbányán is elindul az Úszó Nemzet Program: a Turi György mesteredző fémjelezte Kőbánya SC-ben sajátíthatják el a fiatalok a sportág alapjait.

2023.03.31 17:21:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A svájci Lausanne-ban megtartották a nyári magyar–horvát közös rendezésű U19-es leány röplabda-világbajnokság sorsolását. Kőnig Gábor szövetségi edző vezette csapat rendezőként az A-csoportba került, amelyben Argentínával, Egyiptommal, Kamerunnal, Kínával és Chilével küzd majd a helyezésekért.

2023.03.24 19:41:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Vitális Milán szabadrúgásgóljával 1–0-ra győzött idegenben a magyar U21-es labdarúgó-válogatott a görögök korosztályos legjobbjai ellen vívott felkészülési mérkőzésen.

2023.03.07 14:43:02

Utánpótlássport B. L. utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 22. fordulójában összesen 1112 percet kaptak a 2002-es vagy annál fiatalabb játékosok; nyolc klubban tizenkilenc ifjonc bizonyíthatott.

2023.02.10 20:51:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Varga Ádám kajakos és Pádár Nikolett úszó lett 2022 legjobb utánpótláskorú sportolója; a díjakat pénteken adták át a pandémia miatti kétéves szünet után idén újra megtartott Héraklész Gálán.