Jancsó Kornél utanpotlassport.hu 2022.10.01 15:50 Frissítve: 2022.10.01 16:00

Tekvondó: Márton Luanának ikertestvére is segített az aranyszerzésben

Két éve a tekvondósok kadét Eb-jén még elmaradt a kiugró siker, tavaly, a junior Európa-bajnokságon már ezüstéremig menetelt, most pénteken pedig meg sem állt a dobogó tetejéig Márton Luana, aki az U21-es kontinensviadalon iskolázta le a 62 kilogrammos küzdelmi kategória mezőnyét, s gyűjtötte be az aranyérmet.

Nem kétséges, a mostani az eddigi legnagyobb diadala Luanának, a Márton-ikerpár Vivianánál pár perccel idősebbik tagjának. A jövő februárban is még csupán 17 esztendős lányok közül csak a nővér tehette magát próbára a 21 éven aluliak e heti tiranai kontinensviadalán, mivel a húg, aki 2021-ben junior Európa-bajnoki címet szerzett, még nincs teljesen tökéletes állapotban azt követően, hogy az április eleji spanyol Grand Prix-n keresztszalag-szakadást szenvedett.  

A friss Európa-bajnok Márton Luana, oldalán Patakfalvy Miklóssal, a versenyigazgatóság tagjával Forrás: wtftaekwondo.hu

A friss Európa-bajnok Márton Luana, oldalán Patakfalvy Miklóssal, a versenyigazgatóság tagjával  •  Forrás: wtftaekwondo.hu

Az albániai Eb-n azonban ott volt, méghozzá olyan szurkolóként, aki a színhelyen nem pusztán szorított testvéréért, hanem tanácsokkal is szolgált neki a kritikusabb pillanatokban, igazi szakmabeliként járulva hozzá Luana U21-es Eb-sikeréhez. Amely varázslatos menetelés végén, öt ellenfél legyőzésével lett meg a juniorkorosztály kiválóságának. 

„Vivi már puszta jelenlétével segített, a második meccsem után pedig különösen kellettek megnyugtató szavai – mesélte Luana az eredményhirdetés után. – Különben egész nap jól éreztem magam, vidáman keltem, pedig korai volt az ébresztő, mivel az elsők között kellett meccselnem. Felkészülten, küzdelemre készen érkeztem a tatamira, s mentálisan is rendben voltam ezen a pénteki napon. Ráadásul végig bírtam erővel, bíztam magamban, s a hitem, meg a teljesítményem együtt repített el a dobogó tetejéig.”  

Tiranában hivatalból volt jelen, és dolgozott Patakfalvy Miklós, a honi szövetség tiszteletbeli elnöke, aki mint az európai szövetség, az ETU elnökségi tagja kapott felkérést az Eb versenyigazgatóságába.  

„Ritka színvonalas Európa-bajnokságot, fantasztikus képességű fiatalokat láttam a négy nap alatt, tényleg elképesztő, hogy micsoda fejlődésen ment át a sportág – bocsátotta előre értékelésében. – Ma egy remek, nagyszerű teljesítményt nyújtó Márton Luana pedig aranyéremmel a nyakában búcsúzott az eseménytől. Úgy, hogy minden mérkőzését magabiztosan nyerte, minden fellépésén mind a két menetet hozta, tehát egyszer sem került sor döntő harmadik menetre, sőt olyan meccse is akadt, amely a tetemes pontkülönbség miatt, idő előtt ért véget. Szóval egészen elképesztően jól dolgozott, fizikálisan, technikailag, gondolkodásban is annyira ott volt, hogy öröm volt nézni.” 

A magunk részéről annyit fűzhetünk mindehhez hozzá, hogy a magyar tekvondó Madridban élő és készülő (s)ikerpárja a következő világversenyen már teljes létszámban áll majd rajthoz, s reményeink szerint dupla diadallal örvendezteti meg a koreai gyökerű olimpiai sportág honi híveit. 

További korosztályos hírek TEKVONDÓBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.10.18 21:50:02

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Megszületett az első magyar aranyérem a kötöttfogású Takács István (87 kg) révén a spanyolországi Pontevedrában zajló U23-as birkózó-világbajnokságon. A nehézsúlyú Vitek Dárius bronzérmet szerzett, míg Szőke Alex (97 kg) bejutott a szerdai döntőbe.

2022.10.10 14:10:07

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az eredetileg behívott négy utánpótláskorú kézilabdázóból sérülések miatt csak ketten maradtak keretben a magyar férfi felnőttválogatott e heti Eb-selejtezői előtt.

2022.09.16 13:00:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2002-es vagy annál fiatalabb labdarúgók által alkotott magyar U21-es válogatott jövő ősszel kezdi meg a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozatát; a Gera Zoltán vezette fiatalok vasárnaptól edzésekkel és felkészülési mérkőzésekkel készülnek.

2022.08.16 20:31:03

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Belvon Attila vezette U17-es labdarúgó-válogatott az izlandiak elleni 4–2-es győzelemmel kezdte a Telki-kupát.

2022.07.26 22:34:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek a magyar fiatalok a szlovákiai Besztercebányán zajló EYOF második versenynapján: a távolugró Rózsahegyi Bori, a kalapácsvető Szabados Ármin és a sprinter Deák Zalán aranya mellett még hat ígéret állhatott fel a dobogóra.