Tekvondó: Józsa Levente úgy véli, megszerzi az olimpiai kvótát

K. B. utanpotlassport.huK. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.11.19. 18:12
Címkék
A Mol Alapítvány által támogatott 18 éves tekvondóssal, a felnőtt Európa-bajnoki bronzérmes Józsa Leventével beszélgettünk arról, hogyan vészeli át a jelenlegi, még mindig kilátástalan időszakot, emellett szóba kerültek a tokiói olimpiai kvótaszerzési esélyei is.

Pályafutása második felnőttversenyén, az olaszországi Bariban tavaly rendezett Európa-bajnokságon, 17 évesen bronzérmet nyert a 63 kilogrammosok mezőnyében a Budapesti Honvéd tekvondósa, Józsa Levente. Az ifjú nem titkolja, legfőbb célja, hogy kvalifikálja magát a jövő évre halasztott tokiói olimpiára, ezt azonban csak az eggyel nagyobb súlycsoportban, a 68 kilogrammosok között érheti el.Józsa Levente. Az ifjú nem titkolja, legfőbb célja, hogy kvalifikálja magát a jövő évre halasztott tokiói olimpiára, ezt azonban csak az eggyel nagyobb súlycsoportban, a 68 kilogrammosok között érheti el.

Józsa Levente 17 évesen nyert bronzérmet a felnőtt Európa-bajnokságon Forrás: wtftaekwondo.hu
Józsa Levente 17 évesen nyert bronzérmet a felnőtt Európa-bajnokságon Forrás: wtftaekwondo.hu

Józsa Levente 17 évesen nyert bronzérmet a felnőtt Európa-bajnokságon  •  Forrás: wtftaekwondo.hu

„Télen már versenyeztem kétszer ebben a kategóriában; akkor még hatvanhét és fél kilósan. A legfőbb feladatom az tehát, hogy beleerősödjek a nagyobbak mezőnyébe. Azon kívül, hogy egy évvel több tapasztalatot szerezhetek, emiatt is jól jött az, hogy csak 2021-ben rendezik meg a játékokat. Jelenleg hetven kiló körül mozog a súlyom” – nyilatkozik Józsa Levente.

Arról is beszámolt, jelenleg, a kormány által hozott minden eddiginél szigorúbb fertőzésmegelőzési szabályozások közepette is minden adott neki ahhoz, hogy minőségben készüljön.

„Tavasszal kicsit más volt a helyzet, de akkor is rengeteget erősíthettem. Most sem kell leállnom, az igazolt sportolók ugyanis edzhetnek. Nevelőedzőmmel, Galambos Bencével dolgozom a Soroksári úti teremben. Hétévesen kezdtem tekvondózni, egy évvel azután kezdett foglalkozni velem a Goldstars SE-ben, amely azóta összeforrt a Honvéddal.

Levente kilencévesen, tehát két évvel a kezdeteket követően rögtön országos bajnok lett.

„Ez a siker nagy lendületet adott a folytatáshoz. Tudtam magamról – és az edzők is mondták –, hogy van bennem potenciál. Magas és vékony srác vagyok, előbbi nagy előnyt jelent a súlycsoportomban. Állóképességben és fizikailag egyaránt fejlődnöm kell még. Egyáltalán nem érzem úgy, hogy le lennék maradva a nemzetközi felnőttmezőnytől, és nekem tényleg jól jött a karanténidőszak.”

Emiatt csak az olimpia jár a fejében.

„A tervek szerint január végén Bulgária ad otthon a kvalifikációs viadalnak. A jelenlegi járványügyi helyzetet figyelembe véve kevés esélyt látok arra, hogy valóban megrendezik, ettől függetlenül én úgy készülök, hogy készen álljak akkor, amikor menni kell. Októberben elkaptam a vírust, hőemelkedéssel átvészeltem, de így is ki kellett hagynom három hetet.”

Levente amondó, utazhat Tokióba.

„Ha sikerül csúcsformába lendülnöm, megszerzem a kvótát. Persze akkor sem lennék nagyon elkeseredve, ha ez mégsem sikerülne; nagyon fiatal vagyok még, négy év múlva Párizsban biztosan ott leszek.”

A céljai elérésében segít neki a Mol Alapítvány eszköztámogatása is, amelyet védőfelszerelésekre költött annak érdekében, hogy kevesebb eséllyel sérüljön meg az edzések közben.

További korosztályos hírekTEKVONDÓBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik