Jancsó Kornél utanpotlassport.hu 2022.12.09 09:17 Frissítve: 2022.12.09 14:11

Tekvandó: Salim Kamilah 13 évesen már három Eb-aranynál jár

A Salim család legifjabb tagja, Kamilah még nincs 14 éves, de az eredménylistáját sok felnőtt is megirigyelheti.

A világ egészét tekintve sem sok zsengekorú sportoló mondhatja el magáról, hogy még 14 éves sincs, de már három Európa-bajnoki aranyérme van.  

Salim Kamilah a ritka kivételek közé tartozik: a Los Angelesben élő – és ott edző-édesapja, az egykori világbajnoki harmadik Salim Gergely irányításával készülő – tekvondós talentum ráadásul magyar színekben gyűjtötte be mindhárom eddigi medálját, s nem kétséges: még sok hasonló kollekciógyarapító diadal várható tőle. 

A két fivérével együtt az MTK Budapest klubszíneit viselő Kamilah – akárcsak a tokiói olimpián ötödik, 19 éve dacára már felnőtt világ- és kétszeres Európa-bajnok Omar, továbbá az idén Eb-5. és vb-9. húszéves Sharif – a Salim csemeték 2019-es honosításakor vált ismertté Magyarországon és nemzetközileg is.  Bemutatkozásképpen három esztendeje a gyermek korosztály németországi Európa-bajnokságán a 27 kilósok – vagyis a legkönnyebbek – kategóriájában bizonyult verhetetlennek, s roppant magabiztosan lett új hazája első tekvondós Eb-aranyérmese a legfiatalabbak, a 9–11 évesek között.  

Tavaly, egy korosztállyal feljebb, már kadétként és a 29 kilósok mezőnyében hasonlóképpen vita nélkül, valamennyi vetélytársát simán verve végzett az élen az észtországi kontinensviadalon, s bár az idei utánpótlás-világbajnokságon, Szófiában be kellett érnie az ötödik hellyel,

a november végi, máltai Európa-bajnokságon, immár a 33 kilogrammosok súlycsoportjában újfent ellenállhatatlan volt,

s négy győzelmet követően megint a dobogó legtetejére állhatott fel. Mindezt a bravúrt bő egy héttel azt követően hajtotta végre, hogy bátyja, Omar világbajnoki címet szerzett a koreai gyökerű küzdősport mexikói felnőtt-világbajnokságán. 

Az érdem sportdiplomáciai megközelítésben Patakfalvy Miklósé, az európai szövetség vezérkarának tagjáé, aki az olimpiai tekvondót képviselő WTF hazai szövetségének elnökeként hosszú esztendőkön át ügyködött együtt a szülőkkel a fiatalok honosítása érdekében.

Salim Gergely évek óta szorgalmazta, hogy gyerekei magyar színekben versenyezzenek, és végre célba értünk

– nyilatkozta a 2019-ben megszületett honosítási sikerről a hazai tekvondószövetség tiszteletbeli elnöke, aki már akkor is hangsúlyozta, hogy a fiúk mellett érdemes odafigyelni kishúgukra, Kamilah-ra is. Úgy fogalmazott, hogy

a kislány talán a legtehetségesebb a családban.

Ami azt illeti, képességeit viharos gyorsasággal igazolta, és első Eb-diadalát néhány napja Máltán már a harmadik korosztályos kontinentális elsőség követte. 

Jövőre pedig újabb világversenyek jönnek, s nem bánnánk, ha Kamilah, aki december 30-án lesz 14 éves, már üdítő kivételként – mondjuk egy negyedik arannyal – erősítené a három a magyar igazság alaptételét. 

(Kiemelt képen: Salim Kamilah nyakába legutóbb a Máltán rendezett korosztályos Eb-n akasztottak aranyérmet Forrás: wtftaekwondo.hu)

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.01.28 21:20:03

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Az utolsó napra is maradt magyar aranyérem az olaszországi téli EYOF-on: Bányai Attila szuperóriás-műlesiklásban bizonyult a leggyorsabbnak. A diadal után a fiatal és edzője, Szepesi Bertold örömittasan értékelt az Utánpótlássportnak.

2023.01.21 13:40:04

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztriai St. Antonban zajló junior-világbajnokságon szuper-G-ben is dobogóra állhatott Bányai Attila, aki az U18-asok között a harmadik helyen fejezte be a versenyt.

2023.01.21 10:50:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A magyar jéglabda-válogatott egyik fiatal játékosa megbukott a drogteszten, így kizárták a válogatottunkat az U19-es világbajnokságról.

2022.10.18 21:50:02

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Megszületett az első magyar aranyérem a kötöttfogású Takács István (87 kg) révén a spanyolországi Pontevedrában zajló U23-as birkózó-világbajnokságon. A nehézsúlyú Vitek Dárius bronzérmet szerzett, míg Szőke Alex (97 kg) bejutott a szerdai döntőbe.

2022.10.10 14:10:07

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az eredetileg behívott négy utánpótláskorú kézilabdázóból sérülések miatt csak ketten maradtak keretben a magyar férfi felnőttválogatott e heti Eb-selejtezői előtt.