Fekete Tamás utanpotlassport.hu 2020.10.30 16:54 Frissítve: 2020.10.30 16:59

Szinkronkorcsolya: egyre népszerűbb idehaza a szakág

„Érdemes kipróbálni a szinkronkorcsolyázást, mert bele lehet szeretni” – vallja a Sportvarázs Sportegyesület edzője, Maros-Zenezini Barbara. A márciusi junior-vb-n remekelt, Team Magic néven elhíresült formáció nemzetközi sikereit látva talán nem is kell sokat győzködni az érdeklődőket.

Az előző évad egyik legnagyobb bravúrját kétség kívül szinkronkorcsolyázóink érték el az utánpótlás-viadalokat tekintve: a Magyarországot képviselő Team Magic 12. helyen végzett a nottinghami junior-világbajnokságon.

„Nem is a helyezés volt nekünk a legfontosabb, hanem az, hogy technikailag rengeteget fejlődtek a lányok. Életük kűrjét futották, amit az ISU-bírók is elismertek magas pontszámukkal, miközben a vb-ken inkább kevesebb pontot szoktak kapni a csapatok, hiszen szigorúbb a zsűri” – magyarázza Maros-Zenezini Barbara, a Sportvarázs Sportegyesület, vagy közismertebb nevén Sport Magic edzője.

A lányok életük kűrjét futották a junior-világbajnokságon Forrás: Skate Synchro photo

A lányok életük kűrjét futották a junior-világbajnokságon  •  Forrás: Skate Synchro photo

Amióta junior-világbajnokságot rendeznek a szinkronkorcsolyázóknak, még soha egyetlen magyar csapat sem szerepelt olyan eredményesen, mint a Team Magic. Ennek megfelelően felmerül a kérdés, vajon ezekben az időkben „virágzik” éppen az utánpótlás?

„Azt gondolom, hogy a szinkronkorcsolyázás nem annyira elterjedt itthon, mint külföldön. Bár ez javult az öt vagy tíz évvel ezelőtti helyzethez képest. A szakágak közül még mindig a miénket űzik a legkevesebben Magyarországon, pedig néhány szabályváltoztatásnak köszönhetően nagyon izgalmas lett. Talán a jégtánchoz áll a legközelebb, de ma már például egyéni forgásokat, ugrásokat is bele lehet szőni a programokba, ki lehet emelni embereket a csoporton belül. Nálunk is vannak olyan fiatalok, akik egyéniztek vagy jégtáncoltak, és sportágat váltva kerültek hozzánk. De olyan lány is akad, aki se nem műkorcsolyázott, se nem jégtáncolt, mégis ott volt velünk a junior-vb-n, és erősítette a csapatunkat.”

A szakvezető megjegyezte, ha valaki kipróbálja a szinkronkorcsolyázást, garantáltan nem fog csalódni. Erre férjével, a szintén az egyesület edzőjeként tevékenykedő Zenezini Michaellel együtt, lehetőséget is ad az érdeklődőknek.

„Folyamatosan azon dolgozunk, hogy bővítsük az utánpótlásunk bázisát. Csak biztatni tudok mindenkit, akit érdekel ez a sportág, hogy próbálja ki, mert bele lehet szeretni. Az atmoszféra, a hangulat, a csapatszellem… Ezek mind olyan tényezők, amelyekben az ember szívesen benne van, csak meg kell adni a lehetőséget, hogy minél többen megismerhessék ezt a különleges sportot.”

További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.11.27 17:34:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Kocsis Evelin szalaggal rontott, aztán kiemelkedő buzogánygyakorlatával bejutott a ritmikus gimnasztikázók junior Eb-jének döntőjébe, melyben így három szerrel lesz érdekelt szombaton.

2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.