Súlyemelés: Fekécs Szilárd csúcsokkal folytatta

Jancsó Kornél utanpotlassport.huJancsó Kornél utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.03.07. 14:13
Címkék
Csupán három hetet várt az újabb rekordokkal az utóbbi két esztendőben a legjobb magyar férfi súlyemelőnek megválasztott, alig 17 éves Fekécs Szilárd, aki ezúttal a szombathelyi Savaria Kupán remekelt, megint átírva az ifjúságiak 81 kilogrammos kategóriájának országos korosztályos csúcsait.

A hagyományos Savaria Kupa, amely az idén a X. Tóth Géza-emlékverseny is volt, tizenöt szakosztály reprezentánsait vonzotta Szombathelyre, ahol sok évtizedes hagyománya van e viadalnak, s a vasiak a rendezvénnyel immár tíz esztendeje egyszersmind olimpiai ezüstérmes néhai klasszisuk előtt is tisztelegnek.

Az idei pénzdíjas eseménynek - amelyen hetvenen indultak, köztük a hazai élmezőny java része, és számos fiatal versenyző – a Haladás VSE Rohonci úti sportkomplexuma adott otthont, ahol az életünket változatlanul megkeserítő-megnehezítő koronavírus-járvány miatt zárt körben, nézők nélkül zajlott az egész napos vetélkedés.

 

Fekécs Szilárd megint feljebb tornászta országos csúcsait Forrás: bmsexra.hu
Fekécs Szilárd megint feljebb tornászta országos csúcsait Forrás: bmsexra.hu

Fekécs Szilárd megint feljebb tornászta országos csúcsait • Forrás: bmsexra.hu

 

A férfiaknál az utánpótlás-korosztály egyik legígéretesebb képviselője, Fekécs Szilárd jeleskedett igazán, de akár úgy is fogalmazhatunk: a Békési TE 17 éves talentuma ott folytatta, ahol három héttel korábban abbahagyta. A február közepi Baczakó Péter-emlékversenyen tudniillik öt új országos ifjúsági csúcsot állított fel, most pedig ezeket a friss „legeket” – a két fogásnemben 123, illetve 155, összetettben pedig 278 kg - javította tovább.

Szakításban a 120-as kezdőfogás után 125-ön rontott, de a sikeres ismétlés már újabb rekordot hozott neki, lökésben pedig 158-as záró gyakorlata kifogott ugyan rajta, a 150-et követő 156 viszont nemcsak fogásnemi, hanem 281 kilós összetett csúcsot is jelentett számára. Balog János tanítványa töretlen fejlődésről tett megint tanúbizonyságot, s kategóriagyőzelme mellett az úgynevezett Robi-pontok - az összetett eredményt a kategória világcsúcsához viszonyító számítás - alapján az abszolút sorrendben, mint legeredményesebb utánpótláskorú, negyedikként végzett három felnőtt versenyző mögött.

A nőknél az áprilisi, moszkvai Európa-bajnokságra nevezettek között is szereplő, 20 éves békéscsabai Mitykó Veronika végzett a teljes ranglista első helyén, aki a 71 kg-os súlycsoportot megnyerve 198 kilóig jutott összetettben úgy, hogy az első fogásnemben csupán két kilóval maradt alatta a 95 kg-os országos felnőttcsúcsnak.

Sikerült viszont a rekordjavítás Mitykó ifjú klubtársának, Garamvölgyi Kasszandrának, aki a serdülők 45 kilós kategóriájában szakításban 47, lökésben 60, összetettben pedig – hat jó gyakorlattal – 107 kilót teljesített. Bökfi János neveltjének mindhárom eredménye korosztályos magyar csúcs.

Megemlítendő még a Haladás egyik legjobbja, az olimpiai ezüstérmes Márkus Erzsébet irányításával pallérozódó Boros Viktória, aki a juniorok 81 kilós súlycsoportjában zárt az élen 196 kilós összproduktummal, miközben szakításban alig három kilóval teljesített kevesebbet saját, 93 kilós rekordjánál.

További korosztályos hírekSÚLYEMELÉSBENa sportági aloldalunkon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik