Jancsó Kornél utanpotlassport.hu 2021.03.07 14:13 Frissítve: 2021.03.07 15:42

Súlyemelés: Fekécs Szilárd csúcsokkal folytatta

Csupán három hetet várt az újabb rekordokkal az utóbbi két esztendőben a legjobb magyar férfi súlyemelőnek megválasztott, alig 17 éves Fekécs Szilárd, aki ezúttal a szombathelyi Savaria Kupán remekelt, megint átírva az ifjúságiak 81 kilogrammos kategóriájának országos korosztályos csúcsait.

A hagyományos Savaria Kupa, amely az idén a X. Tóth Géza-emlékverseny is volt, tizenöt szakosztály reprezentánsait vonzotta Szombathelyre, ahol sok évtizedes hagyománya van e viadalnak, s a vasiak a rendezvénnyel immár tíz esztendeje egyszersmind olimpiai ezüstérmes néhai klasszisuk előtt is tisztelegnek.

Az idei pénzdíjas eseménynek - amelyen hetvenen indultak, köztük a hazai élmezőny java része, és számos fiatal versenyző – a Haladás VSE Rohonci úti sportkomplexuma adott otthont, ahol az életünket változatlanul megkeserítő-megnehezítő koronavírus-járvány miatt zárt körben, nézők nélkül zajlott az egész napos vetélkedés.

 

Fekécs Szilárd megint feljebb tornászta országos csúcsait Forrás: bmsexra.hu

Fekécs Szilárd megint feljebb tornászta országos csúcsait  •  Forrás: bmsexra.hu

 

A férfiaknál az utánpótlás-korosztály egyik legígéretesebb képviselője, Fekécs Szilárd jeleskedett igazán, de akár úgy is fogalmazhatunk: a Békési TE 17 éves talentuma ott folytatta, ahol három héttel korábban abbahagyta. A február közepi Baczakó Péter-emlékversenyen tudniillik öt új országos ifjúsági csúcsot állított fel, most pedig ezeket a friss „legeket” – a két fogásnemben 123, illetve 155, összetettben pedig 278 kg - javította tovább.

Szakításban a 120-as kezdőfogás után 125-ön rontott, de a sikeres ismétlés már újabb rekordot hozott neki, lökésben pedig 158-as záró gyakorlata kifogott ugyan rajta, a 150-et követő 156 viszont nemcsak fogásnemi, hanem 281 kilós összetett csúcsot is jelentett számára. Balog János tanítványa töretlen fejlődésről tett megint tanúbizonyságot, s kategóriagyőzelme mellett az úgynevezett Robi-pontok - az összetett eredményt a kategória világcsúcsához viszonyító számítás - alapján az abszolút sorrendben, mint legeredményesebb utánpótláskorú, negyedikként végzett három felnőtt versenyző mögött.

A nőknél az áprilisi, moszkvai Európa-bajnokságra nevezettek között is szereplő, 20 éves békéscsabai Mitykó Veronika végzett a teljes ranglista első helyén, aki a 71 kg-os súlycsoportot megnyerve 198 kilóig jutott összetettben úgy, hogy az első fogásnemben csupán két kilóval maradt alatta a 95 kg-os országos felnőttcsúcsnak.

Sikerült viszont a rekordjavítás Mitykó ifjú klubtársának, Garamvölgyi Kasszandrának, aki a serdülők 45 kilós kategóriájában szakításban 47, lökésben 60, összetettben pedig – hat jó gyakorlattal – 107 kilót teljesített. Bökfi János neveltjének mindhárom eredménye korosztályos magyar csúcs.

Megemlítendő még a Haladás egyik legjobbja, az olimpiai ezüstérmes Márkus Erzsébet irányításával pallérozódó Boros Viktória, aki a juniorok 81 kilós súlycsoportjában zárt az élen 196 kilós összproduktummal, miközben szakításban alig három kilóval teljesített kevesebbet saját, 93 kilós rekordjánál.

További korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.04.14 09:10:20

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Autós tréning? Kocsiedzés? A „car coaching” fogalmát többféleképpen is fordíthatjuk, mivel a magyar nyelvben – egyelőre – nincs rá kifejezés. A szavak mögött megbújó jelenség sem kap óriási figyelmet, pedig olyan problémakörről van szó, amely jelentősen befolyásolhatja a fiatal sportolók fejlődését.

2021.03.28 09:02:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

A 2–1-es vereség ellenére Gera Zoltán, az U21-es magyar válogatott szövetségi edzője szerint a mieink bebizonyították, hogy képesek jól teljesíteni a korosztályos Európa-bajnokságon.

2021.03.27 13:20:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A 17 éves Krstulovic Alex győzelmével ért véget az ifjúsági online Hello Sakk-kupa; a Persányi Barnabás elleni fináléjában alig több mint egy másodperc döntött a javára.

2021.03.21 16:25:20

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Első nemzetközi mérkőzéseit játszotta Tímár Krisztián iránymutatásával az őszi Eb-selejtezőkre készülő U18-as válogatott. A szövetségi edző szerint jól dolgoztak a fiatalok a románok ellen vívott összecsapásokon.

2021.03.07 14:32:01

Utánpótlássport Jancsó Kornél utanpotlassport.hu

Csupán három hetet várt az újabb rekordokkal az utóbbi két esztendőben a legjobb magyar férfi súlyemelőnek megválasztott, alig 17 éves Fekécs Szilárd, aki ezúttal a szombathelyi Savaria Kupán remekelt, megint átírva az ifjúságiak 81 kilogrammos kategóriájának országos korosztályos csúcsait.