Sportlövészet: több fiatal is dobogóra állt a Budapest-bajnokságon

Vágólapra másolva!
2022.06.20. 10:41
Címkék
Az utánpótláskorú sportlövők közül Bajos Gitta, Mészáros Eszter, Jákó Miriam és Rédecsi Máté is nyert versenyszámot az első Eb-, valamint vb-válogatón.

A múlt hét végén a sportlövők számára a nyári Budapest-bajnokságot rendezték a Fehér úti Nemzeti Lőtéren. Ez az esemény volt az első válogató a szeptemberi, wroclawi 25 és 50 méteres Európa-bajnokságra, valamint az októberi, kairói világbajnokságra. A hazai szövetség tájékoztatása szerint mindkét eseményen olimpiai kvótákat fognak osztani, és mivel a vb-n 10 méteres számok is szerepelnek a programban, a Budapest-bajnokságon is megrendezték ezeket. A viadalon a korosztályok számára minden esetben összevont döntőket bonyolítottak le, és több utánpótláskorú sportlövő is kiválóan teljesített.

A női légpuskások dobogósai: Dénes Eszter, Bajos Gitta és Tarr Vivien Forrás: MSSZ
A női légpuskások dobogósai: Dénes Eszter, Bajos Gitta és Tarr Vivien Forrás: MSSZ

A női légpuskások dobogósai: Dénes Eszter, Bajos Gitta és Tarr Vivien  •  Forrás: MSSZ

A női 10 méteres légpuskás számot a 20 éves Bajos Gitta nyerte, miután az aranymérkőzésen 16–12-re győzte le Dénes Esztert. A legjobb alaperedmény a felnőtteknél a 19 éves Mészáros Eszteré lett 631.8 körrel. A 10 méteres légpisztolyos versenyszámban a nőknél a 18 éves Jákó Miriam végzett elsőként, aki 17–11-re bizonyult jobbnak a második, 20 esztendős Fábián Sáránál, így mindkét fiatal megelőzte az alapversenyt 583 körrel megnyerő, végül harmadikként záró Major Veronikát. A férfiaknál ezt a számot a 18 éves Rédecsi Máté nyerte meg, miután 17–11-re legyőzte Tátrai Miklóst az aranymérkőzésen, a harmadik helyet a szintén 18 éves Nagy Bálint érdemelte ki.

Az 50 méteres puska három testhelyzetű versenyszámban a nőknél Mészáros Eszter végzett az első helyen, az olimpikon sportoló az aranymeccsen 17–13-ra győzött Dénes Eszter ellen, míg Bajos Gitta a harmadik lett. A legjobb alaperedményt Mészáros lőtte 587 körrel. A férfiaknál ebben a számban Pekler Zalán nyert Péni István előtt, a harmadik helyen az utolsó juniorévét taposó, 20 esztendős Hammerl Soma zárt. A 25 méteres gyorstüzelő pisztoly versenyszámban pedig megint csak Rédecsi Máté lett az első, aki szétlövésben nyert a 16 éves Nagy Ákos Károllyal szemben. Mindketten 24 találattal végeztek, a ráadásban előbbi három, utóbbi egy találatot ért el.

A szövetség tájékoztatása szerint a válogatók sora két hét múlva Pécsett folytatódik, majd újabb két hét múlva rendezik az országos bajnokságot.

A részletes eredmények ITT érhetők el.

További korosztályos hírekSPORTLÖVÉSZETBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik