Sportlövészet: három fiatal van a felnőtt Eb-keretben

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.01.26. 18:05
Címkék
A hazai szövetség elnöksége elfogadta Győrik Csaba szövetségi kapitány előterjesztését, mely szerint három utánpótláskorú sportlövő is olimpiai kvótáért indulhat harcba a 10 méteres Eb-n.

Bár nemrégiben a sportlövők 10 méteres Európa-bajnokságát februárról május végére, június elejére halasztották, a harmadik válogatóversenyt, a Honvéd-kupát megrendezték a múlt hét végén a felnőtt és a junior légfegyveres kontinensviadalra. Az eseményre, melyet így nem Finnországban, hanem a 25 és 50 méteres Eb-vel egy időben és helyen, a horvátországi Eszéken rendeznek meg, háromfős magyar csapat vehet részt mindkét nemben és korosztályban. Ám a fiatalok szempontjából azért sem mindegy, hogy melyikben szerepelnek, mert a felnőttek között még légpuskában nemenként két-két, légpisztolyban egy-egy olimpiai kvótát osztanak Eszéken.

Hammerl Soma a felnőttek között indulhat a 10 méteres Eb-n Forrás: MSSZ
Hammerl Soma a felnőttek között indulhat a 10 méteres Eb-n Forrás: MSSZ

Hammerl Soma a felnőttek között indulhat a 10 méteres Eb-n  •  Forrás: MSSZ

A harmadik, egyben utolsó Eb-válogatón is kitettek magukért az utánpótláskorúak. A Honvéd-kupán a női légpuskás mezőnyben a már 2019-ben olimpiai kvótát szerző 18 éves Mészáros Eszter döntős országos csúccsal (252.9 kör) nyert, és épp a mögötte végző 19 éves Dénes Eszter hazai rekordját (251.9 kör) adta át a múltnak. A légpisztolyos nők között a 18 éves Fábián Sára és a 19 esztendős Komáromi Panna állhatott dobogóra, míg a légpuskás férfiak mezőnyében a 17 éves Török Ferenc lett bronzérmes.

Győrik Csaba szövetségi kapitány az Eb-keret kihirdetésénél azonban nemcsak a három válogatón (szombathelyi Savaria-kupa, Százhalombattai Open, Honvéd-kupa) elért két legjobb eredményt vette figyelembe, hanem számítottak a már megszerzett olimpiai kvóták és a tavalyi 10 méteres Eb-n mutatott teljesítmények is.

A napokban a Nemzetközi Sportlövő Szövetség (ISSF) edzőbizottságának elnökévé választott szakember döntése értelmében a 10 méteres Eb felnőttmezőnyében ott lesz a 2020-as év legjobb hazai női sportlövőjének választott Dénes Eszter. Az UTE ihletett formában versenyző kiválósága a tavalyi Eb-n is igen közel került az olimpiai kvótához, a döntőben hatodikként zárt, az Eb-győztes Péni Istvánnal vegyes csapatban pedig ezüstérmet szerzett. Mellette Szijj Katinka és Zwickl-Veres Kata indul kvótáért.

A férfi légpuskások között helyett kapott a szintén UTE-s Hammerl Soma. A 19 éves ígéret két Eb-válogatón a dobogóra állt, és amit a juniorok között meg lehetett nyerni az Eb-n, azt majdnem mindet meg is nyerte a tavalyin. Wroclawban egyéniben és csapatban is Európa-bajnok lett. Immár a felnőttek között bizonyíthat Péni István és Sidi Péter társaságában.

A harmadik utánpótláskorú „felnőttszereplő” a még nem egészen 17 éves Jákó Miriam. A zsombói Cél-Tudat SE reménysége a Hungarian Opent és az első válogatót megnyerve került a nagyok között is Győrik Csaba látókörébe, és végül meg is kapta a bizalmat a pisztolyos nők mezőnyében Major Veronika és Sike Renáta mellett.

Az Eb-n már-már hagyományosan szerepelnek jól a magyar juniorok. Most a minél előkelőbb helyezésekért a légpuskások között Mészáros Eszter (aki a már megszerzett kvótája miatt is a korosztályában indul), Bajos Gitta, Tóth Anna, valamint Török Ferenc, Kiss Viktor és Klenczner Márton szállhat harcba. A junior légpisztolyosok küzdelmeiben Komáromi Panna, Fábián Sára, Berde Viktória, valamint Tóth Máté, Klem Barnabás és Rédecsi Máté vehet részt.

A 10 méteres Eb-keretek
Pisztoly
női:Major Veronika (KELK), Sike Renáta (BHSE),Jákó Miriam (CTSE)
junior:Komáromi Krisztina Panna (KSI),Fábián Sára Ráhel (KSI),Berde Viktória (DLSE)
férfi:Tátrai Miklós (BHSE),Tóth Gábor (UTE),Hegedűs László (UTE)
junior:Tóth Máté (UTE),Klem Barnabás (SZHB),Rédecsi Máté (BHSE)
Puska
női:Dénes Eszter (UTE),Szijj Katinka (KVSE),Zwickl-Veres Kata (KVSE)
junior:Mészáros Eszter (GEAC),Bajos Gitta (KVSE),Tóth Anna (UTE)
férfi:Péni István (UTE),Sidi Péter (KOSE),Hammerl Soma (UTE)
junior:Török Ferenc (CSLE),Kiss Viktor (UTE),Klenczner Márton (GEAC)

További korosztályos hírekSPORTLÖVÉSZETBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik