B. Z. utanpotlassport.hu 2022.09.22 10:22 Frissítve: 2022.09.22 10:30

Sportlövészet: a duplán Eb-győztes Jákó Miriam célra tart és célba ér

A 18 éves Jákó Miriam az után nyert egyéni aranyérmet a pisztolyosok 25 méteres versenyszámában a wroclawi junior Eb-n, hogy tavasszal a 10 méteres korosztályos kontinensviadalon is győzött.

Szeptember első felében a lengyelországi Wroclawban rendezett 25 és 50 méteres sportlövő Európa-bajnokság juniorversenyében egy arany- és négy bronzérmet szereztek a magyar fiatalok. A küldöttség legeredményesebb tagja a 18 éves Jákó Miriam lett, aki a pisztolyosok 25 méteres számában egyéniben meggyőző fölénnyel lett Európa-bajnok, míg csapatban Fábián Sárával és Domsits Olíviával a harmadik helyen zárt. 

Jákó Miriam eltévedt a városban a wroclawi döntő előtt Forrás: ESC

Jákó Miriam eltévedt a városban a wroclawi döntő előtt  •  Forrás: ESC

A zsombói Cél-Tudat SE-ben az édesapja, Jákó Csaba által edzett kiválóság az idén nem először bizonyult a kontinens legjobbjának, hiszen tavasszal a norvégiai Hamarban is nyert a juniorok között, akkor 10 méteren. 

„Most úgy mentem ki, hogy mindenképpen éremmel szeretnék hazajönni, és ha lehet, akkor a legfényesebbel – mondja Jákó Miriam. – A juniorok között huszonöt méteren már volt Eb-bronzérmem, ezen szerettem volna javítani. Nem volt egyszerű a verseny, mert viszonylag későn kezdtem el a felkészülést, és mentálisan még nem éreztem magamat a topon. Ez meg is látszott az alapversenyben, amelyben magamhoz képest gyengébben lőttem, mégis a második helyen jutottam a döntőbe. Ott aztán jól kezdtem, és amikor hullámvölgybe kerültem volna, akkor a társaktól hatalmas biztatást kaptam a nézőtérről, így sikerült átlendülnöm a rosszabb perióduson, majd megnyernem az Eb-t. Nagyon boldog voltam, és emlékezetes marad, amikor a végén odamehettem a többiekhez ünnepelni.” 

Miriam a döntőben öt találattal volt jobb az ezüstérmes francia Heloise Fourre-nál, így, mondhatni, magabiztosan és teljesen megérdemelten győzött. Ebben a tekintetben ez a siker hasonlított a hamarira.  

„Az biztosan számít, hogy sok nagy versenyen jártam már, és a döntőkben is van tapasztalatom. Már nem pánikolok ezekben a helyzetekben, viszont az egészséges izgulásra szükség van. Norvégiában még nagyobb fölénnyel nyertem, de erre most nem gondoltam. Igyekszem mindig csak az adott viadallal és magammal foglalkozni, elvégre sosem mások eredményével versenyzem, hanem a sajátommal.” 

A siker receptje megméretésenként eltérő lehet. Ezúttal az is hozzájárulhatott a diadalhoz, hogy Miriam a megszokottnál keményebben melegített be a döntő napján. 

„Reggel elmentem futni. Gondoltam, hogy csinálok egy három kilométeres kis kört, de eltévedtem a városban, így kilenc kilométer lett belőle. Vicces volt így indítani a napot, de szerencsére később kezdődött a döntő, és nem késtem el” – meséli nevetve a sokra hivatott sportlövő, aki már a következő feladataira koncentrál.  

„Nagy előrelépés számomra, hogy a kiemelt versenyeken stabilan tudok lőni. Az aranyérmek pedig remek visszajelzések, és nagyon motiválóak. Szeretném feljebb tenni a lécet, és a következő lépcsőfoknak a világbajnoki érmet gondolom. Októberben Kairóban lesz a junior-vb, és ilyen eredmények után oda már kellő önbizalommal mehetek. Nem tudom, milyen lesz a mezőny, de az biztos, hogy sokkal erősebb, mint az Eb-n. A többiek teljesítményével nem is érdemes foglalkoznom, hiszen nekem kell eltalálnom a táblát, és az nem segít, ha a mellettem álló hibázik. Emellett szeptember végén a Fehér úti Nemzeti Lőtéren az ifjúsági csapat Eb-n szerepelünk, amelyen szeretnénk megvédeni a bajnoki címünket.” 

További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.09.16 13:00:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2002-es vagy annál fiatalabb labdarúgók által alkotott magyar U21-es válogatott jövő ősszel kezdi meg a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozatát; a Gera Zoltán vezette fiatalok vasárnaptól edzésekkel és felkészülési mérkőzésekkel készülnek.

2022.08.16 20:31:03

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Belvon Attila vezette U17-es labdarúgó-válogatott az izlandiak elleni 4–2-es győzelemmel kezdte a Telki-kupát.

2022.07.26 22:34:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek a magyar fiatalok a szlovákiai Besztercebányán zajló EYOF második versenynapján: a távolugró Rózsahegyi Bori, a kalapácsvető Szabados Ármin és a sprinter Deák Zalán aranya mellett még hat ígéret állhatott fel a dobogóra.

2022.07.08 20:10:04

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Az U20-as női kosárlabda-válogatott 13 pontos különbséggel kikapott a csehektől a soproni korosztályos Európa-bajnokság nyitányán. A csoportkör második fordulójában, szombaton a hollandok ellen javíthatnak a mieink.

2022.06.25 14:20:02

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Hidvégi Hunor, Nemes Réka és a Lugosi Gergely, Uhrin Dávid páros szállította a három magyar aranyérmet a Belgrádban zajló utánpótlás Európa-bajnokságon. Ezen kívül még két ezüst jutott a mieinknek az ezres döntőkben, mindez pedig az éremtáblázat élére repítette a csapatot.