Nagy Dániel utanpotlassport.hu 2023.03.17 17:07 Frissítve: 2023.03.17 17:13

Short track: Szigeti Dóra hatévesen az olimpiai aranyat célozta meg

Minden gondolata a rövid pályás gyorskorcsolyázás körül forog a 16 éves Szigeti Dórának, aki kiváló eredményeket ért el az elmúlt egy évben: a téli EYOF mellett a junior-vb-ken is gyűjtötte az érmeket, a felnőttválogatott legfiatalabbjaként pedig világkupán és világbajnokságon is számítottak rá.

Körülbelül tíz évvel ezelőtt kötött ki először a jégen a 16 esztendős Szigeti Dóra, aki kezdetben másik szakággal próbálkozott a korcsolyázáson belül, ám nem kellett sok idő, hogy letegye a voksát a short track mellett.

„Mondhatnám, hogy a sebesség volt a döntésem alapja, ám az elején még nem suhantam túl nagy tempóval – kezdi nevetve Szigeti. – Bevallom, a műkoris szakág a csillámos ruhákkal nem annyira az én világom, otthonosabban éreztem magam a rövid pályás gyorskorcsolyában.

A motivációval nem volt gond, hatévesen már úgy mentem edzésre, hogy olimpiai bajnok akarok lenni.

Az első igazán komoly eredményemként a tavalyi junior-vb-n elért harmadik helyemre tekintek, amit a lányváltóval értünk el; emlékszem, minden futam előtt óriási izgalom volt bennem. Próbáltuk kiadni magunkból a maximumot, a döntőben pedig már egyértelműen az érem volt a cél. Sosem felejtem el Maja (Somodi Maja – A szerk.) előzését, amivel Dél-Korea elé kerültünk – a mai napig fantasztikusnak tartom.”

Az elmúlt hónapok rendkívül sűrűek voltak a short trackes utánpótlás esetében, ez pedig hatványozottan igaz a nemrégiben az MTK Budapestből a KSI-be igazoló ifjú versenyzőre, aki előbb a téli EYOF-on szerepelt szenzációsan (két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet nyert az olaszországi multisporteseményen), majd a junior-vb-n ismét a leányváltó tagjaként állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

„Az egyéni számokból kettőt megakartam nyerni, amiből végül csak az egyik jött össze; csalódottságról nem lehet beszélni, így is nagyon szép eredménynek tartom, ám nagyobb szerencsével még jobban is alakulhatott volna. A váltóval szintén a győzelem volt a cél, szerencsére az nem forgott veszélyben. A néhány nappal későbbi junior-vb-t még fizikálisan és mentálisan is jól bírtam, a tavalyihoz képest az izgalom is kevesebb volt, úgy érzem, én is jobban tudtam segíteni a csapatot az éremszerzés felé vezető úton.”

Szigeti Dóra (elöl) a téli EYOF-on (Fotó: olimpia.hu)

Tavasszal nem csak a korosztályos, de több felnőttversenyen is számítottak rá: a korosztályos világbajnokság után rögtön felnőtt-világkupaverseny következett a programban, majd a múlt heti, szöuli vb következett. Utóbbira Somodi sérülése miatt kellett beugrania, ami – bár versenyeznie nem végül kellett – óriási élmény volt neki.

„Mindkét esemény hihetetlen volt, a drezdai világkupán ráadásul váltózhattam is mixben. A hangulat leírhatatlan ezeken a viadalokon, ennyi néző előtt még sosem korcsolyázhattam.

Bízom benne, hogy a következő évadban kiharcolhatom az állandó világkupa-tagságot, ez a legfőbb rövid távú célom.

Bár lassan vége a szezonnak, a short track a pihenő alatt is itt lesz velem, mivel a szabad perceiben is azon gondolkodom, mit lehetne még jobban csinálni, hogy tudnék még gyorsabban korcsolyázni. Na jó, azért a kikapcsolódásra is lesz alkalom, rendkívül összetartó egységet alkotnak a junior lányok, Majával például beszéltünk közös vakációról is… Meglátjuk, mi sül ki belőle!”

(A kiemelt képen: Szigeti Dóra az EYOF-érmekkel / Fotó: olimpia.hu)

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.03.24 19:41:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Vitális Milán szabadrúgásgóljával 1–0-ra győzött idegenben a magyar U21-es labdarúgó-válogatott a görögök korosztályos legjobbjai ellen vívott felkészülési mérkőzésen.

2023.03.07 14:43:02

Utánpótlássport B. L. utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 22. fordulójában összesen 1112 percet kaptak a 2002-es vagy annál fiatalabb játékosok; nyolc klubban tizenkilenc ifjonc bizonyíthatott.

2023.02.10 20:51:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Varga Ádám kajakos és Pádár Nikolett úszó lett 2022 legjobb utánpótláskorú sportolója; a díjakat pénteken adták át a pandémia miatti kétéves szünet után idén újra megtartott Héraklész Gálán.

2023.01.28 21:20:03

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Az utolsó napra is maradt magyar aranyérem az olaszországi téli EYOF-on: Bányai Attila szuperóriás-műlesiklásban bizonyult a leggyorsabbnak. A diadal után a fiatal és edzője, Szepesi Bertold örömittasan értékelt az Utánpótlássportnak.

2023.01.21 13:40:04

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztriai St. Antonban zajló junior-világbajnokságon szuper-G-ben is dobogóra állhatott Bányai Attila, aki az U18-asok között a harmadik helyen fejezte be a versenyt.