Short track: Szigeti Dóra hatévesen az olimpiai aranyat célozta meg

Vágólapra másolva!
2023.03.17. 17:07
Címkék
Minden gondolata a rövid pályás gyorskorcsolyázás körül forog a 16 éves Szigeti Dórának, aki kiváló eredményeket ért el az elmúlt egy évben: a téli EYOF mellett a junior-vb-ken is gyűjtötte az érmeket, a felnőttválogatott legfiatalabbjaként pedig világkupán és világbajnokságon is számítottak rá.

Körülbelül tíz évvel ezelőtt kötött ki először a jégen a 16 esztendős Szigeti Dóra, aki kezdetben másik szakággal próbálkozott a korcsolyázáson belül, ám nem kellett sok idő, hogy letegye a voksát a short track mellett.Szigeti Dóra, aki kezdetben másik szakággal próbálkozott a korcsolyázáson belül, ám nem kellett sok idő, hogy letegye a voksát a short track mellett.

„Mondhatnám, hogy a sebesség volt a döntésem alapja, ám az elején még nem suhantam túl nagy tempóval – kezdi nevetve Szigeti. – Bevallom, a műkoris szakág a csillámos ruhákkal nem annyira az én világom, otthonosabban éreztem magam a rövid pályás gyorskorcsolyában.

A motivációval nem volt gond, hatévesen már úgy mentem edzésre, hogy olimpiai bajnok akarok lenni.

Az első igazán komoly eredményemként a tavalyi junior-vb-n elért harmadik helyemre tekintek, amit a lányváltóval értünk el; emlékszem, minden futam előtt óriási izgalom volt bennem. Próbáltuk kiadni magunkból a maximumot, a döntőben pedig már egyértelműen az érem volt a cél. Sosem felejtem el Maja (Somodi Maja – A szerk.) előzését, amivel Dél-Korea elé kerültünk – a mai napig fantasztikusnak tartom.”

Az elmúlt hónapok rendkívül sűrűek voltak a short trackes utánpótlás esetében, ez pedig hatványozottan igaz a nemrégiben az MTK Budapestből a KSI-be igazoló ifjú versenyzőre, aki előbb a téli EYOF-on szerepelt szenzációsan (két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet nyert az olaszországi multisporteseményen), majd a junior-vb-n ismét a leányváltó tagjaként állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

„Az egyéni számokból kettőt megakartam nyerni, amiből végül csak az egyik jött össze; csalódottságról nem lehet beszélni, így is nagyon szép eredménynek tartom, ám nagyobb szerencsével még jobban is alakulhatott volna. A váltóval szintén a győzelem volt a cél, szerencsére az nem forgott veszélyben. A néhány nappal későbbi junior-vb-t még fizikálisan és mentálisan is jól bírtam, a tavalyihoz képest az izgalom is kevesebb volt, úgy érzem, én is jobban tudtam segíteni a csapatot az éremszerzés felé vezető úton.”

Szigeti Dóra (elöl) a téli EYOF-on (Fotó: olimpia.hu)

Tavasszal nem csak a korosztályos, de több felnőttversenyen is számítottak rá: a korosztályos világbajnokság után rögtön felnőtt-világkupaverseny következett a programban, majd a múlt heti, szöuli vb következett. Utóbbira Somodi sérülése miatt kellett beugrania, ami – bár versenyeznie nem végül kellett – óriási élmény volt neki.

„Mindkét esemény hihetetlen volt, a drezdai világkupán ráadásul váltózhattam is mixben. A hangulat leírhatatlan ezeken a viadalokon, ennyi néző előtt még sosem korcsolyázhattam.

Bízom benne, hogy a következő évadban kiharcolhatom az állandó világkupa-tagságot, ez a legfőbb rövid távú célom.

Bár lassan vége a szezonnak, a short track a pihenő alatt is itt lesz velem, mivel a szabad perceiben is azon gondolkodom, mit lehetne még jobban csinálni, hogy tudnék még gyorsabban korcsolyázni. Na jó, azért a kikapcsolódásra is lesz alkalom, rendkívül összetartó egységet alkotnak a junior lányok, Majával például beszéltünk közös vakációról is… Meglátjuk, mi sül ki belőle!”

(A kiemelt képen: Szigeti Dóra az EYOF-érmekkel / Fotó: olimpia.hu)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik