UP-info utanpotlassport.hu 2021.04.08 15:23 Frissítve: 2021.04.08 15:26

Sakk: új rendszert dolgoztak ki a fiatal játékosok támogatására

Három, eredmények alapján kialakított kategóriában támogatná a korosztályos játékosokat a hazai sakkszövetség – erről Molnár Béla, az ifjúsági bizottság elnöke számolt be.

A hazai sakkszövetség ifjúsági bizottságának elnöke, Molnár Béla a sakkmezo.hu-nak adott hosszabb interjújában arra is kitért, hogy a jövőben milyen támogatási rendszerben segítené a szervezet az ifjúsági éljátékosokat. A szakember arról tájékoztatott, hogy a rendszerben a tervek szerint A, B, és C kategóriákat alakítanak ki, amelyekbe a bekerülés az elért eredmények alapján történik majd.

Új támogatási rendszer vár a fiatal sakkozókra Forrás: Magyar Sakkszövetség

Új támogatási rendszer vár a fiatal sakkozókra  •  Forrás: Magyar Sakkszövetség

Az A jelű kategóriába azok sorolódnak, akik 16 éves korukig nagymesteri, vagy 14 éves korukig nemzetközi mesteri címet szereznek, illetve egyéni világversenyen érmes helyezést érnek el. A B kategória esetében elegendő 16 éves korig egy nagymesteri, vagy 14 éves korig egy nemzetközi mesteri norma teljesítése, illetve az, ha valaki világversenyen érmet nyerő csapatnak a tagja az U12-es, U16-os, U18-as korosztályok valamelyikében. A C-be a korosztályok országos bajnokai és ezüstérmesei bekerülnek, és ide akár a világranglista-helyezés alapján is tagságot lehet nyerni.

„Terveink szerint a támogatások összege kategóriánként évi egymillió, ötszázezer és kétszázötvenezer forint lenne. Ennek a tervnek a csiszolása történik most, és majd ezután tárgyalja meg az elnökség – fogalmazott Molnár Béla, aki a fiatal sakkedzők pályázatáról is beszámolt. – Kitaláltunk egy háromlépcsős minősítési rendszert: sakkoktató, nevelőedző, vezetőedző. A képzésekhez külön tanfolyamokat biztosítunk. A sakkoktatói képzés az alap, de mégis nagy segítség lehet az elvégzéséről szóló hivatalos dokumentum. Az iskolai foglalkozások, szakkörök szervezését vélhetően megkönnyíti majd ez a kiállított papír. Biztosan nem véletlen, hogy többek mellett három női nagymesterünk is szeretné megszerezni a sakkoktatói címet.”

További hír, hogy újraindult a Maróczy Központi Iskola képzése, amelyen 12 éves korig vehetnek részt az ígéretek.

„Itt a régről megszokott egyhetes edzőtábori rendszerben zajlik a felkészülés. Emellett működik még a Nagymesteri Iskola, amelynek keretében két nagymester, Gonda László és Medvegy Zoltán oktat. Ők évi nyolc hétvégén tíz-tíz órát adnak a fiatal tehetségeknek. Ezt azoknak az élmezőnyhöz tartozó sakkozóknak találtuk ki, akik a táborozást nem vállalják, vagy már elmúltak tizenkét évesek. Mindemellett szeretnénk még a hét-tízéves korosztály számára rendszeres tehetségkutató táborokat szervezni” – mondta a bizottsági elnök.

További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.04.14 09:10:20

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Autós tréning? Kocsiedzés? A „car coaching” fogalmát többféleképpen is fordíthatjuk, mivel a magyar nyelvben – egyelőre – nincs rá kifejezés. A szavak mögött megbújó jelenség sem kap óriási figyelmet, pedig olyan problémakörről van szó, amely jelentősen befolyásolhatja a fiatal sportolók fejlődését.

2021.03.28 09:02:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

A 2–1-es vereség ellenére Gera Zoltán, az U21-es magyar válogatott szövetségi edzője szerint a mieink bebizonyították, hogy képesek jól teljesíteni a korosztályos Európa-bajnokságon.

2021.03.27 13:20:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A 17 éves Krstulovic Alex győzelmével ért véget az ifjúsági online Hello Sakk-kupa; a Persányi Barnabás elleni fináléjában alig több mint egy másodperc döntött a javára.

2021.03.21 16:25:20

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Első nemzetközi mérkőzéseit játszotta Tímár Krisztián iránymutatásával az őszi Eb-selejtezőkre készülő U18-as válogatott. A szövetségi edző szerint jól dolgoztak a fiatalok a románok ellen vívott összecsapásokon.

2021.03.07 14:32:01

Utánpótlássport Jancsó Kornél utanpotlassport.hu

Csupán három hetet várt az újabb rekordokkal az utóbbi két esztendőben a legjobb magyar férfi súlyemelőnek megválasztott, alig 17 éves Fekécs Szilárd, aki ezúttal a szombathelyi Savaria Kupán remekelt, megint átírva az ifjúságiak 81 kilogrammos kategóriájának országos korosztályos csúcsait.