B. Z. utanpotlassport.hu 2021.06.05 16:35 Frissítve: 2021.06.05 16:44

Sakk: Kozák Ádám nem csak tisztelegni utazik a világkupára

A Mol Alapítvány által is támogatott 18 éves sakknagymester, Kozák Ádám kimagasló Eb-szereplésének köszönhetően készülhet a júliusi, Szocsiban esedékes világkupára.

Eddigi pályafutása legnagyobb megméretésére készülhet Kozák Ádám, aki a múlt héten kvalifikálta magát a sakkozók július 8-án rajtoló, Szocsiban esedékes világkupájára. A hamarosan 19 éves nagymester ezt a bravúrt a hibrid Európa-bajnokságon érte el. A kieséses rendszerű kontinensviadal nevében a hibrid szó annyit jelent, hogy az egy országbéli sakkozók mindenféle biztonsági előírásnak eleget téve, közös helyiségben játszanak az online versenyen. Ez a helyiség a Magyar Sakkszövetség versenyterme volt.

A 35 ország 264 sakkozóját felvonultató Eb-n tizenkét magyar játékos vett részt, közülük egyedül Kozáknak sikerült eljutnia a legjobb harminchatig, ezzel indulási jogot szerezve a világkupára. A fiatal kiválóságnak három ellenfélen keresztül vezetett az útja a Fekete-tenger oroszországi partjára. Vagyis, igazából csak kettőn.

Kozák Ádám nem csak tisztelegni utazik a világkupára Fotó: Niki Riga

Kozák Ádám nem csak tisztelegni utazik a világkupára  •  Fotó: Niki Riga

„Az első körben nálam alacsonyabb értékszámmal bíró albán játékost győztem le, majd a következő fordulóban játék nélkül jutottam tovább, mert az orosz ellenfelemnek időközben pozitív lett a vírustesztje – számol be Kozák. – Izgalmas mérkőzésnek ígérkezett, mert neki már 2648 volt az értékszáma, de a következő, román játékos neve mellett is 2591 élőpontot tüntettek fel. Nekem 2518 volt beírva. Ezzel együtt simának éreztem a továbbjutásom. Az első játszmában fehérrel nyertem, a másodikban a feketével pedig nem igazán hagytam neki esélyt a győzelemre. Sikerült jól felkészülnöm a stílusára, és a gyengeségeit is ki tudtam használni.”

A legjobb harminchat játékos aztán – már felszabadultan, a világkupára való kvalifikálás tudatában –  kilencfordulós rapidversenyen döntötte el egymás között a helyezéseket. Kozák nem kezdte jól a „rájátszást”, de hamar formába lendült, és végül az előkelő kilencedik helyen zárt az ötödikkel megegyező pontszámmal.

„Nagyon örülök a helyezésnek. A színvonalról sokat elárul, hogy a harminchatfős mezőny átlagértékpontszáma 2620 volt, és csak egyetlen játékos akadt, akinek nálam kevesebbnek bizonyult ez a mutatója. Az elsődleges célom viszont a kvalifikáció volt, és boldog vagyok, hogy sikerült elérnem. A világkupán a legnagyobb nevek is elindulnak, és szeretnének részvételi jogot szerezni a világbajnokjelöltek tornájára. Nem tudom, pontosan mire számíthatok, de az biztos, hogy kemény lesz. A párosításon sok múlik. Bízom benne, az első körben lefelé kapok ellenfelet, viszont a másodikban már biztosan nagyon erős játékos következik. Mondjuk, ha top ötös sakkozó jön, akkor elég nehéz feladat előtt állok majd” – latolgat nevetve a tinédzser, aki azért nem csak mellékszerepet vállalna a rangos viadalon. A teniszből hozunk példát, amikor arra térünk ki, hogy egy-egy fiatal játékosnak az is elégtételt jelenthet, ha mondjuk a Roland Garros első fordulójában olyan klasszissal találkozik, mint Djokovics, Federer vagy Nadal.

„Az se rossz, de én az eredményre megyek! – jelenti ki Kozák. – Legalább két körön szeretnék túljutni. Nincs bennem olyasfajta drukk, hogy de nagy megtiszteltetés lenne valakivel összekerülni. Persze, elismerem a topjátékosokat, de én is mindent ki akarok hozni magamból, és a legjobbakban bízom!”

Hogy Kozák Ádám elérje a célját, abban a Mol Alapítvány is segítette az elmúlt évben. A szervezet támogatásából korszerű számítógépet vásárolhatott a sakkozó, amely nagyban hozzájárul a sikeres felkészüléséhez.

További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.06.10 16:23:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Új szabályok szerint, de a régi elhivatottsággal támogatja tovább a legígéretesebb sportolókat a Mol Alapítvány, amely az idén 77 fiatal között osztott ki 25 millió forintot.

2021.04.14 09:10:20

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Autós tréning? Kocsiedzés? A „car coaching” fogalmát többféleképpen is fordíthatjuk, mivel a magyar nyelvben – egyelőre – nincs rá kifejezés. A szavak mögött megbújó jelenség sem kap óriási figyelmet, pedig olyan problémakörről van szó, amely jelentősen befolyásolhatja a fiatal sportolók fejlődését.

2021.03.28 09:02:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

A 2–1-es vereség ellenére Gera Zoltán, az U21-es magyar válogatott szövetségi edzője szerint a mieink bebizonyították, hogy képesek jól teljesíteni a korosztályos Európa-bajnokságon.

2021.03.27 13:20:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A 17 éves Krstulovic Alex győzelmével ért véget az ifjúsági online Hello Sakk-kupa; a Persányi Barnabás elleni fináléjában alig több mint egy másodperc döntött a javára.

2021.03.21 16:25:20

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Első nemzetközi mérkőzéseit játszotta Tímár Krisztián iránymutatásával az őszi Eb-selejtezőkre készülő U18-as válogatott. A szövetségi edző szerint jól dolgoztak a fiatalok a románok ellen vívott összecsapásokon.