Fekete Tamás utanpotlassport.hu 2019.09.14 09:02 Frissítve: 2019.09.14 09:11

Sakk: Kozák Ádám, a legfiatalabb magyar nagymester

Tizenhét éves magyar sakkozó nagymesteri címmel a tarsolyban? Aki hallott már a DVTK felnőtt NB I-es sakkcsapatát erősítő Kozák Ádámról, aligha lepődik meg annyira az ifjú titán legújabb bravúrján. A Mol Alapítvány által támogatott sportolónak ugyanis már-már szokásává vált, hogy az átlagosnál fiatalabban éri el sikereit.

A fiatalság a legnagyobb érték, szokták mondani. A 17 éves Kozák Ádám nem panaszkodhat ebből a szempontból, hiszen még csak a tizennégyet töltötte be, amikor Magyarország legfiatalabb nemzetközi mestere (IM) lett, és töretlen fejlődését mi sem bizonyítja jobban, minthogy a nagymesterek (GM) között sem találunk hazánkban jelenleg nála fiatalabbat. Hab a tortán, hogy a nyár elején remekül helytállt a magyar válogatottban is, hiszen a 2019-es Mitropa-kupát megnyerő felnőttcsapat legjobb pontszerzőjének bizonyult. A sikerek jönnek, de mire ez a sietség?

„A nemzetközi mezőny folyamatosan erősödik. A legtöbben már 4-5 éves korban megismerkednek az alapokkal. Nekem ötéves koromban tanította meg a nagypapám a sakk alapjait, majd hatesztendősen megnyertem az országos óvodás bajnokságot. Fél évre rá részt vehettem az exvilágbajnok Viswanathan Anand fogadásán, és ez adta a löketet az elhatározásomhoz, miszerint profi játékossá szeretnék válni. Azóta ezért sakkozom, napi 8-10 órát.”

A 17 éves Kozák Ádám jelenleg a legfiatalabb nagymester Magyarországon Forrás: Magyar Sakkszövetség

A 17 éves Kozák Ádám jelenleg a legfiatalabb nagymester Magyarországon  •  Forrás: Magyar Sakkszövetség

A folyamatos gyakorlás mellett főleg a versenyek éltetik a fiatal nagymestert, s ezekből nincs is hiány, hiszen a korosztályos világeseményeken túl a magyar NB I-ben vitézkedő ezüstérmes DVTK ifjúsági játékosaként is letette már a névjegyét. Ennek ellenére – ahogyan ő fogalmaz – a nagymesteri cím megszerzésére tette fel az idei évét. Bejött neki.

„Már tavaly nagyon közel kerültem ahhoz, hogy teljesítsem a normát, de nem bánom, hogy csak idén sikerült. Fontos célom volt, hogy meghaladjam a 2500-as Élő-pontszámot, most, hogy sikerült, már ki is tűztem magamnak a következőt. Egy-két éven belül szeretnék eljutni a 2600-as Élő-szintre és bekerülni a felnőtt olimpiai válogatott keretbe. A keret alsó határa nagyjából a 2600-as Élő-pontszám körül van.”

A célratörő gimnazista imádja a sakkháborúk pszichológiai csatáit, elmondása szerint igazi versenyzőtípus, aki általában jól kezeli a játék közben fellépő hullámvölgyeket. Merthogy bizony ezekkel is farkasszemet kell néznie, bármennyire könnyűnek is tűnik egy sakkverseny a szemlélőnek.

„Kívülről talán nem is látszik, mekkora pszichológiai csatározások folynak a tábla mellett két játékos között. Én ezt nagyon szeretem, mert ezáltal fejlődik a játékerőm, a kreativitásom és a játékintelligenciám, ami a mindennapokban is hasznomra válik. Fontos, hogy minél több hazai és nemzetközi megméretésen vehessek részt, mert ahhoz, hogy valaki a fáradtság legkisebb jele nélkül bírjon egy kilenc-tizenegy fordulós vagy még hosszabb versenyt, és jó eredményt tudjon elérni, rengeteg tapasztalatot kell szerezni.”

A rutingyűjtésben a Mol Alapítvány támogatása segít a diósgyőri sakkozónak. Ádám ennek köszönhetően juthat el idén a tallinni korcsoportos – és felnőtt – Európa-bajnokságra, amelyre egyébként a magas költségek miatt nem lenne esélye.

További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.

2020.12.05 10:12:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Német lapértesülés szerint Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője felhívta Szoboszlai Dominikot (20), és közölte vele: igazoljon a spanyol fővárosba.