B. Z. utanpotlassport.hu 2020.10.23 17:10 Frissítve: 2020.10.29 13:29

Sakk: három korosztályban dőlnek el az ob-címek

A Magyar Sakkszövetség székházában szombattól rendezik meg a korcsoportos országos bajnokságot, melyen igazán színvonalas mérkőzésekre is számíthatunk.

Szombattól egy héten keresztül a Magyar Sakkszövetség versenyterme ad otthont a korcsoportos országos bajnokság fordulóinak. A lányok és a fiúk az U14-es, az U16-os és az U18-as korosztályban körmérkőzések során mérik össze tudásukat.

A 13 éves Gaál Zsóka az U16-os fiúk között indul Forrás: Gaál Zsóka/Facebook

A 13 éves Gaál Zsóka az U16-os fiúk között indul  •  Forrás: Gaál Zsóka/Facebook

A vírushelyzetre való tekintettel a csoportok létszámát tíz főben maximalizálták, a lányok mezőnyében így is jó néhány hely maradt üresen – az U18-ban csupán három játékos jelentkezett. A kezdés előtt többek között ennek okáról is tájékoztatta honlapunkat Molnár Béla, a szövetség ifjúsági bizottságának elnöke.

„A vírushelyzet miatt nem egyszerű a szervezés. Sokan tartanak a fővárostól. A lányoknál egyébként is problémát jelent a teljes mezőnyök kialakítása, eleve kevesebben vannak, mint a fiúk. Lehetséges, hogy összevonjuk a két felső korosztályt. A korcsoportos bajnokság mellett nagymesterversenyek is zajlanak. Többen azokon szerepelnek, így azért nem lesznek jelen. Ilyen például az U18-as ranglistavezető Kozák Ádám, akiről elmondható, jóval a többiek előtt tart, így számára nem is pálya már egy korosztályos ob. Viszont az U16-os fiúk mezőnye igen erősnek ígérkezik, ráadásul Gaál Zsóka is itt szerepel majd. Az U14-esek között is sok tehetséges sakkozó bújik meg. Az éves Élő-pontátlag alapján alakítottunk ki egy rangsort, melyből az első tíz játékost hívtuk meg minden korosztályból. Többségében igent mondtak, így színvonalas mérkőzésekre van kilátás. Külön öröm, hogy több felajánlás érkezett ismert sakkozók részéről, így a pénzjutalmak mellett még a legszebb játszmát is díjazni fogjuk.”

Molnár Béla hozzátette, a bajnokság megszervezését a versenylehetőség biztosítása, valamint a fiatalok edzettségének és motivációjának fenntartása végett tartották fontosnak. Továbbá megjegyezte: miután idén minden korosztályos világverseny elmaradt, a korábbi évekkel ellentétben a magyar bajnokság nem minősül kvalifikációs tornának.

KORCSOPORTOS MAGYAR SAKKBAJNOKSÁG, BUDAPEST
A résztvevők

Leány U14: Vicze Kata, Alexandrova Angelina, Buri Petra Zsuzsanna, Király Lilla Virág, Kovács Veronika, Javorek Janka, Vida Gréta, Molnár Lídia Emília, Harkai Emma (9 fő)
Fiú U14: Palczert Mátyás, Tran Dávid, Pásztor Balázs, Tancsa Tamás, Könyves Álmos, Farkas Ottó jr., Bilku András, Bácsi Kristóf, Szalay-Őcsák Bánk, Ónodi Tamás (10 fő)
Leány U16: Tóth Nikoletta, Sulyok Eszter, Koltai Dóra, Iván Réka Gyöngyvér, Buri Kata (5 fő)
Fiú U16: Persányi Barnabás, Borhy Marcell Boldizsár, Karácsonyi Gellért, Juhász Ágoston, Gaál Zsóka, Szilágyi Norbert, Baski Barnabás, Koszta Benedek, Virág Bálint, Bakó Martin (10 fő)
Leány U18: Lukács Anna Kata, Tóth Kincső, Szalovszky Viktória (3 fő)
Fiú U18: Gehér Koppány, Öngüt Tamás Günes, Tubak Dániel, Pribelszky Bence Dániel, Vodila Martin Botond, Pogány Zsombor, Kelemen Dávid, Kovács Gábor Etele, Demjén Márk, Forgács András (10 fő)

További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.11.27 17:34:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Kocsis Evelin szalaggal rontott, aztán kiemelkedő buzogánygyakorlatával bejutott a ritmikus gimnasztikázók junior Eb-jének döntőjébe, melyben így három szerrel lesz érdekelt szombaton.

2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.