Hornyák Balázs utanpotlassport.hu 2023.02.02 15:07 Frissítve: 2023.02.02 15:24

Röplabda: óriási lehetőség előtt az U19-es lányok a részben hazai vb-n

Mint a Nemzetközi Röplabda Szövetség (FIVB) közelmúltbeli bejelentéséből kiderült, idén nyáron Magyarország U19-es leány-világbajnokságnak ad otthont, Horvátországgal közösen. Kőnig Gábort, a részben hazai vb-re készülő magyar válogatott szövetségi edzőjét kérdeztük a várakozásokról.

Az augusztus 1. és 11. között rendezendő magyar-horvát közös rendezésű U19-es leány röplabda-világbajnokság több szempontból is történelmi jelentőségű: a sportág történetében első alkalommal tartanak vb-t hazánkban, emellett pedig húsz év után először szerepelhet világbajnokságon magyar korosztályos válogatott. (Legutóbb a 2003-as, lengyelországi ifjúsági leány-vb-n a 13. lett a Jókay Zoltán vezette magyar együttes.) Az idei torna horvátországi helyszíne Eszék lesz, a magyar házigazda város egyelőre nem ismert. Ugyanakkor az már biztossá vált, hogy szövetségi edzőként Kőnig Gábor irányítja a lányokat. A Vasas szakembere az elmúlt években két korosztályos Eb-n vett részt a nemzeti csapattal: 2021-ben az U16-os kontinenstornán a hetedik, a tavalyi U17-es Eb-n pedig a 10. helyen zártak.

Amikor legelőször – még csak a híresztelések szintjén – felvetődött, hogy nagy esély van rá, hogy társházigazdaként mi rendezhetjük a világbajnokságot, kicsit szkeptikusan álltam hozzá, hogy ez tényleg megvalósulhat. Hatalmas presztízsű eseményről beszélünk, óriási szervezőmunkát igényel ennek a lebonyolítása. Azonban a legnagyobb örömünkre végül ez valóban megtörtént, és elnyertük a rendezés jogát, ami nagyon nagy lehetőség a válogatottnak

 – nyilatkozta Kőnig az Utánpótlássportnak.

Tavaly ősszel a nemzetközi szövetség (FIVB) egységesítette a korosztályokat, így a leányszakágban az eddigi U18-as és U20-as vb-k helyett 2023-tól U19-es és U21-es korcsoportnak tartanak világbajnokságot. Emellett az is különlegesség teszi a részben hazai tornát, hogy 16-ról 24-re emelkedik a résztvevők száma.

„Az FIVB döntésének az értelmében a fiúkorosztályokhoz igazították a lányokét, ez pedig azt eredményezi az esetünkben, hogy amíg az elmúlt években én a 2006-2007-es korosztályt irányítottam az Eb-ken, ez most hirtelen megváltozik, és a vb-n az egy évvel idősebbek, a 2005-2006-osok szerepelhetnek.

Ráadásul a világbajnokság mezőnye – közte például a brazilokkal és az amerikaiakkal is – jóval erősebb lesz, mint az Európa-bajnokságoké, szóval több szempontból is nagy kihívást jelent ez a mostani torna.

Nyilván, ismerem az idősebb játékosokat is, hiszen az utánpótlás-bajnokságokban rendszeresen nyomon követem őket, viszont a válogatottban még nem dolgoztunk együtt. Egyelőre a tervezési fázisban jár a munka, felmérjük, hogy kikre számíthatunk a keretben, emellett pedig még a szövetség vezetőségével is zajlanak az egyeztetések a felkészülés pontos programjáról – mondta a szakvezető. – Ezeket a vb-ket általában egyetlen helyszínen rendezték meg, viszont most két házigazda lesz, és a tizenhatcsapatos mezőnyből a nemzetközi szövetség nem szeretett volna két kvótát is elvenni ezáltal, így végül felemelték a létszámot huszonnégyre, vagyis hozzánk és a horvátokhoz is tizenkét-tizenkét válogatott jön. Egyelőre a korosztályváltás, illetve a végleges csoportbeosztás ismerete nélkül nehéz jóslásokba bocsátkozni az erőviszonyokról, de persze szeretnénk a lehető legjobb eredményt elérni hazai pályán.”

A nyáron nem az U19-es leány-vb lesz az egyetlen utánpótlás-világverseny, amelynek hazánk ad otthont idén, ugyanis a szerbekkel közösen július 11. és 22. között Magyarországon, Békéscsabán rendezik meg az U17-es leány Eb-t.

(Kiemelt kép forrása: MRSZ)

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.03.24 19:41:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Vitális Milán szabadrúgásgóljával 1–0-ra győzött idegenben a magyar U21-es labdarúgó-válogatott a görögök korosztályos legjobbjai ellen vívott felkészülési mérkőzésen.

2023.03.07 14:43:02

Utánpótlássport B. L. utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 22. fordulójában összesen 1112 percet kaptak a 2002-es vagy annál fiatalabb játékosok; nyolc klubban tizenkilenc ifjonc bizonyíthatott.

2023.02.10 20:51:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Varga Ádám kajakos és Pádár Nikolett úszó lett 2022 legjobb utánpótláskorú sportolója; a díjakat pénteken adták át a pandémia miatti kétéves szünet után idén újra megtartott Héraklész Gálán.

2023.01.28 21:20:03

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Az utolsó napra is maradt magyar aranyérem az olaszországi téli EYOF-on: Bányai Attila szuperóriás-műlesiklásban bizonyult a leggyorsabbnak. A diadal után a fiatal és edzője, Szepesi Bertold örömittasan értékelt az Utánpótlássportnak.

2023.01.21 13:40:04

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztriai St. Antonban zajló junior-világbajnokságon szuper-G-ben is dobogóra állhatott Bányai Attila, aki az U18-asok között a harmadik helyen fejezte be a versenyt.