Nagy Dániel utanpotlassport.hu 2021.07.21 13:28 Frissítve: 2021.07.27 14:20

Paraúszás: valóra vált Payer Kata álma, indulhat Tokióban

A 15 éves paraúszó, Payer Kata szabadkártyát kapott, ezzel pedig beteljesült a legnagyobb álma: ott lehet a tokiói paralimpián. Vele és edzőjével, Szabó Álmossal beszélgettünk a kezdetekről, a sikerekről és a kvótaszerzésről.

Eddigi legnagyobb megméretésére készül a Vasas SC úszója, Payer Kata, aki szabadkártyát kapott a tokiói paralimpiára. A valamivel több, mint egy hónap múlva kezdődő játékokra való felkészülés már a célegyenesbe fordult, mi azonban először a kezdetekről kérdeztük a mestert és tanítványát.

Célkeresztben Tokió Forrás: parauszas.hu

A fiatal már gőzerővel készül Tokióra  •  Forrás: parauszas.hu

„Először 2016 őszén találkoztunk. Több kislány került a csapatomba a riói paralimpia után, az egyikük Kata volt. Nagyon zárkózott kislányt ismertem meg, ennek ellenére a vízben azonnal feltűnt a tehetsége – idézi fel az első „randevút” Szabó Álmos. – Kifejezetten jó alkatú versenyzőről van szó, rendkívül ügyes, az említett zárkózottság azonban az ő esetében együtt jár a lámpalázzal is. Korábban, amikor eljött a nagyszínpadra lépés ideje, és számot kellett adnia a tudásáról, sokszor megijedt. Mostanra javult ezen a téren is. Úgy gondolom, ilyen fiatalon ez természetes probléma, folyamatosan dolgozunk rajta, az előrelépésének pedig kifejezetten örülök.”

„Edzések közben mindig szigorú, de én nagyon élvezem a tréningeket, még akkor is, amikor azok a szokásosnál is fárasztóbbak. Hamar megtaláltuk a közös hangot, szeretek vele készülni” – mondja edzőjéről Kata.

Az S9, SB8 és SM9-es kategóriákban versenyző, lábsérüléssel született sportolónak mutatós az eredménysora: a junior magyar bajnoki címek mellett már a nemzetközi porondon is megmutatta, mit tud. A májusban rendezett portugáliai Európa-bajnokságon a 4x100-as gyorsváltóban ezüstérmet szerzett, ráadásul egyéni csúccsal járult hozzá a sikerhez.

„Egyéni rekordnál jobbat nem várok el a versenyzőimtől – mondja nevetve a mester. – Remekül teljesített Funchalban, ott egyáltalán nem jött elő az a bizonyos lámpaláz, és ennek külön örültem. Vitte magával a lendület, a csapat; szerintem ez az eddigi legjobb eredménye.”

Payer Kata Forrás: parauszas.hu

Payer Kata  •  Forrás: parauszas.hu

A fiatal úszó kevéssel ugyan, de elmaradt a játékok szintidejétől, ám a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elbírálta a benyújtott dokumentumait, és szabadkártyával jutalmazta a 15 éves sportolót. Vagyis valóra válik Kata álma.

„El sem hittem, amikor kiderült, hogy utazhatok. Amióta úszom, ez lebeg a szemem előtt, boldog vagyok, hogy sikerült. Már nagyon várom a paralimpiát, de addig is keményen kell készülnöm” – magyarázza lelkesen Kata.

„Fontos szerep hárul a támogatókra is, hiszen mindenfajta segítség sokat jelent a felkészülés és a versenyek során – teszi hozzá Szabó. – A Magyar Paralimpiai Bizottsággal kialakult viszony is rendkívül pozitív. Annyira konstruktív lett ez a kapcsolat, hogy szinte bármilyen szakmai segítséget kérhetünk, teljesítik azt. A Magyar Úszó Szövetség mellett az MPB is mindenben mellettünk áll, és ez nagy biztonságot ad.”

És hogy mi a cél Tokióban?

„Kata esetében fontos, hogy ne tegyünk rá semmilyen terhet. A leglényegesebb a tapasztalatszerzés, továbbá, hogy élvezze a miliőt. Számos nagy versenye lesz még a jövőben, ahol a Japánban szerzett tapasztalatokat hasznosíthatja majd.”

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.09.08 09:12:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nehéz lenne belekötni az utánpótláskorú kézilabdás lányok nyári teljesítményébe: az U19-es és az U17-es Európa-bajnokságot is megnyerték. A sikerekről az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatóját, Zsiga Gyulát kérdeztük.

2021.07.16 21:39:57

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Az utolsó tizenöt percben leiskolázta a svédeket a magyar junior kézilabda-válogatott.

2021.06.30 08:33:13

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Mészáros Eszter még 18 évesen megszerezte az első világkupa-aranyérmeit Eszéken: az olimpiára készülő sportlövő a légpuskások között egyéniben és Péni Istvánnal vegyes csapatban is nyert.

2021.06.23 18:44:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az MTK Budapest 18 éves karatékája, Ilankovic Aleksandra elégedetten és boldogan eleveníti fel, hogy nemrégiben nagyon közel járt az olimpiai kvótaszerzéshez Párizsban.

2021.06.20 19:33:19

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A mixváltó ötödik helyét leszámítva nem kerültek a közvetlen élmezőnybe a magyarok a kitzbüheli junior triatlon Eb-n.