B. Z. utanpotlassport.hu 2023.06.09 12:25 Frissítve: 2023.06.09 12:33

Öttusa: tíz magyar érem, közte öt arany az ifjúsági Eb-n

A magyar válogatott tíz érmet, közte öt aranyat szerzett az öttusázók litvániai U17-es és U19-es Európa-bajnokságán.

Pazarul szerepeltek a magyar ígéretek a litvániai Druskininkai városában rendezett ifjúsági öttusa Európa-bajnokságon. Az U17-es és az U19-es korosztály múlt heti kontinensviadala azért volt különleges, mert itt mutatkozott be nagy nemzetközi eseményen az öttusába nemrégiben bekerülő akadályverseny, az OCR. Az újítás a lebonyolítást is átírta, hiszen a világeseményeken eddig háromtusázó U17-esek négy (úszás, OCR, lövészet, lövészettel egybekötött futás), az eddig négy versenyszámot teljesítő U19-esek pedig öt (vívás, úszás, OCR, lövészettel egybekötött futás) tusára váltottak.  

A módosítás azonban nem befolyásolta a magyarok már hagyományos eredményességét.

A két korosztályban összesen tíz érmet, benne öt aranyat érdemelt ki a küldöttség, amellyel az országok közötti rangsorban is az élen zárt. 
Az U17-es Eb-győztes magyar lányok (balról): Haraszin Linda, Herbák Emma, Rajncsák Diána Forrás: Modern Pentathlon Lithuania

Az U19-es mezőnyben győzött a Zemán Zóra, Tamás Botond vegyes váltó és a Zemán, Mészáros Emma, Varga Orsolya alkotta leánycsapat, egyéni ezüstérmes lett Tamás Botond, valamint bronzérmes Zemán és a Tamás, Marschall Attila, Jassó Zalán összetételű fiúcsapat.  

Az U17-eseknél Herbák Emma egyéni Európa-bajnoki címet szerzett. Aranyat érdemelt ki továbbá a Herbák, Haraszin Linda, Rajncsák Diána leánycsapat és a Haraszin, Gyurka Hugó vegyes váltó. Míg ezüst járt egyéniben Haraszinnak és csapatban a Kiss-Szőlösi Álmos, Gyurka, Hornok Levente fiútriónak. 

Az U19-es Eb-dobogó tetején balról Mészáros Emma, Zemán Zóra és Varga Orsolya Forrás: Modern Pentathlon Lithuania

„Az elvárásainkat az idén óvatosabban fogalmaztuk mert, hiszen az új sportág, az OCR bekerülése miatt kevésbé tudhattuk, mire számítsunk – mondta az Utánpótlássportnak az Eb után a magyarok csapatvezetője, Molnár Emőke. – Az OCR eredményei nemcsak országonként, hanem azokon belül is vegyes összképet mutattak, de a szereplésünkből kiderült, hogy mi nem állunk rosszul. Ezzel együtt az akadálypályán való felkészülésre nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk, van még hova fejlődnünk. Azt tudtuk, hogy a többi versenyszámban jók vagyunk, de nem vártuk, hogy ennyire sikeresek leszünk ezen az Eb-n. A tíz érem mellett további pontszerző helyeket értünk el, amelyeknek ugyanúgy örülünk.

Jeleztük, hogy a jövő öttusájának tortájából is nagy szeletet kívánunk magunknak.
A magyarok összességében jól vizsgáztak az akadálypályán Forrás: Modern Pentathlon Lithuania

A csapatvezető arra is kitért, hogy a fiatalokra hamarosan újabb kihívások várnak. 

„Az U17-esek számára kimondottan megterhelő volt, hogy az eddigi háromtusa helyett, most négy számban kellett bizonyítaniuk, de mindenki jól vette az akadályt. Ez a korosztály egy hónap múlva világbajnokságon szerepel Egyiptomban, és ott megint újdonság lesz, hogy a versenyzők már vívni is fognak, tehát öttusában mutathatják meg magukat.” 

(Kiemelt képünkön: az egyéni aranyérmes Herbák Emma a célban Forrás: Modern Pentathlon Lithuania)

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.09.26 17:00:07

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A pisztolyos Jákó Miriam a rió katonai sportlövő-vb-n nyert aranyat, míg a puskás Rescsik Csaba a limai para-vb-n állított fel új juniorvilágcsúcsot.

2023.09.24 16:10:04

Utánpótlássport Munkatársunktól utanpotlassport.hu

A férfi junior kézilabda-válogatottat a nyáron világbajnoki ezüstéremhez segítő Sótonyi László részesült a második alkalommal kiírt Az év utánpótlásedzője díjban.

2023.09.15 23:20:02

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az U20-as női vízilabda-válogatott pazar játékkal győzte le a spanyolokat a coimbrai világbajnokság döntőjében, és először aranyérmes a korosztály vb-történetében!

2023.07.27 16:44:01

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A 18 éves gerelyhajító, Herczeg György magát is alaposan meglepte a felnőtt országos csúccsal, amelyet igyekszik a helyén kezelni.

2023.07.26 22:24:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A cselgáncsozók és az atléták is dupláztak a bronzérmeket tekintve a maribori EYOF harmadik napján, a legjobb magyar eredményt szerdán viszont egy úszó szállította: Kovács Botond második lett 200 méter vegyesen.