Öttusa: tíz magyar érem, közte öt arany az ifjúsági Eb-n

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.06.09. 12:25
Címkék
A magyar válogatott tíz érmet, közte öt aranyat szerzett az öttusázók litvániai U17-es és U19-es Európa-bajnokságán.

Pazarul szerepeltek a magyar ígéretek a litvániai Druskininkai városában rendezett ifjúsági öttusa Európa-bajnokságon. Az U17-es és az U19-es korosztály múlt heti kontinensviadala azért volt különleges, mert itt mutatkozott be nagy nemzetközi eseményen az öttusába nemrégiben bekerülő akadályverseny, az OCR. Az újítás a lebonyolítást is átírta, hiszen a világeseményeken eddig háromtusázó U17-esek négy (úszás, OCR, lövészet, lövészettel egybekötött futás), az eddig négy versenyszámot teljesítő U19-esek pedig öt (vívás, úszás, OCR, lövészettel egybekötött futás) tusára váltottak.

A módosítás azonban nem befolyásolta a magyarok már hagyományos eredményességét.

A két korosztályban összesen tíz érmet, benne öt aranyat érdemelt ki a küldöttség, amellyel az országok közötti rangsorban is az élen zárt. 
Az U17-es Eb-győztes magyar lányok (balról): Haraszin Linda, Herbák Emma, Rajncsák Diána Forrás: Modern Pentathlon Lithuania

Az U19-es mezőnyben győzött a Zemán Zóra, Tamás Botond vegyes váltó és a Zemán, Mészáros Emma, Varga Orsolya alkotta leánycsapat, egyéni ezüstérmes lett Tamás Botond, valamint bronzérmes Zemán és a Tamás, Marschall Attila, Jassó Zalán összetételű fiúcsapat.  

Az U17-eseknél Herbák Emma egyéni Európa-bajnoki címet szerzett. Aranyat érdemelt ki továbbá a Herbák, Haraszin Linda, Rajncsák Diána leánycsapat és a Haraszin, Gyurka Hugó vegyes váltó. Míg ezüst járt egyéniben Haraszinnak és csapatban a Kiss-Szőlösi Álmos, Gyurka, Hornok Levente fiútriónak. 

Az U19-es Eb-dobogó tetején balról Mészáros Emma, Zemán Zóra és Varga Orsolya Forrás: Modern Pentathlon Lithuania

„Az elvárásainkat az idén óvatosabban fogalmaztuk mert, hiszen az új sportág, az OCR bekerülése miatt kevésbé tudhattuk, mire számítsunk – mondta az Utánpótlássportnak az Eb után a magyarok csapatvezetője, Molnár Emőke. – Az OCR eredményei nemcsak országonként, hanem azokon belül is vegyes összképet mutattak, de a szereplésünkből kiderült, hogy mi nem állunk rosszul. Ezzel együtt az akadálypályán való felkészülésre nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk, van még hova fejlődnünk. Azt tudtuk, hogy a többi versenyszámban jók vagyunk, de nem vártuk, hogy ennyire sikeresek leszünk ezen az Eb-n. A tíz érem mellett további pontszerző helyeket értünk el, amelyeknek ugyanúgy örülünk.

Jeleztük, hogy a jövő öttusájának tortájából is nagy szeletet kívánunk magunknak.
A magyarok összességében jól vizsgáztak az akadálypályán Forrás: Modern Pentathlon Lithuania

A csapatvezető arra is kitért, hogy a fiatalokra hamarosan újabb kihívások várnak. 

„Az U17-esek számára kimondottan megterhelő volt, hogy az eddigi háromtusa helyett, most négy számban kellett bizonyítaniuk, de mindenki jól vette az akadályt. Ez a korosztály egy hónap múlva világbajnokságon szerepel Egyiptomban, és ott megint újdonság lesz, hogy a versenyzők már vívni is fognak, tehát öttusában mutathatják meg magukat.” 

(Kiemelt képünkön: az egyéni aranyérmes Herbák Emma a célban Forrás: Modern Pentathlon Lithuania)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik