B. Z. utanpotlassport.hu 2021.01.13 17:35 Frissítve: 2021.01.13 20:05

Öttusa: Gulyás Michelle már UTE-színekben készül a világversenyekre

A 20 éves Gulyás Michelle a múlt hét végén már az UTE versenyzőjeként nyerte meg a juniorkorú öttusázók harmadik válogatóversenyét; új klubjának szakosztályvezetőjével, Tibolya Péterrel beszélgettünk.

A múlt hét végén Budapesten három korosztályban újabb válogatóversenyt rendeztek az öttusázók számára. A fiatalok, akkor még úgy tudhatták, hogy a február elejére kiírt egyiptomi junior, valamint U17-es és U19-es világbajnokságért küzdenek, a nemzetközi szövetség (UIPM) azonban kedden bejelentette, bár a helyszín marad Alexandria, a világviadalokat a járványhelyzet miatt júliusra halasztják.

Gulyás Michelle megnyerte első versenyét az UTE sportolójaként Fotó: Buza Virág/MÖSZ

Gulyás Michelle megnyerte első versenyét az UTE sportolójaként  •  Fotó: Buza Virág/MÖSZ

A válogatók egyik legsikeresebb egyesülete legutóbb is az UTE volt. A 15 éves Tamás Botond zsinórban negyedszer nyert az U17-esek között, és a fentebbi korosztályokban is előkelő helyen végzett, míg a 16 éves Tóth Dorka Sára az U19-esek mezőnyében állhatott fel a dobogó második fokára. A junior nők versenyében az első két válogatót megnyerő, ugyancsak UTE-s, 19 esztendős Kovács Eszter ezúttal kisebb sérülés miatt nem állt rajthoz, de így is lila győzelem született a hétvégén. Korosztályának egyik legnagyobb reménysége, a felnőtt- és az utánpótlásmezőnyben is már több kimagasló nemzetközi eredménnyel büszkélkedő Gulyás Michelle nyert aranyat az UTE-nak. A 20 éves öttusázó sikere nem meglepő, melegítőjének színe annál inkább, hiszen az ezt megelőző versenyen még a KSI sportolójaként szerepelt. Karácsony előtt váltott klubot.

„Michelle nagyon sokat kapott a KSI-től, és ahol most tart, azt nagyrészt az előző egyesületének köszönheti, de új ingerekre vágyott, és mi arra törekszünk, hogy nálunk még jobb legyen – mondja Tibolya Péter, az UTE öttusaszakosztályának vezetője. – Neki ez az utolsó junioréve, amely mérföldkő a pályafutásában. A KSI sokkal nagyobb műhely nálunk, ő szeretett volna még inkább fókuszba kerülni, ezt igyekszünk megadni. Nem titok, hogy az olimpiát követően generációváltás várható a sportágban. Most vele, Kovács Eszterrel és a felnőttkorosztályt idén kezdő Barta Lucával három olyan versenyzőnk van, aki a későbbiekben meghatározó tagja lehet a felnőttválogatottnak. Őket kiemelten kezeljük.”

Érdekesség, hogy a szintén nagyon sikeres utánpótláséveket maga mögött hagyó 21 éves Barta Luca is az utolsó juniorévében került a Trion SC-ből az UTE-ba. Mi teszi ilyen vonzóvá a klubot a felnőttkorosztály küszöbére érkező, ígéretes fiatalok számára?

Gulyás Michelle a dobogó tetején Forrás: UTE Öttusa 1962/Facebook

Gulyás Michelle a dobogó tetején  •  Forrás: UTE Öttusa 1962/Facebook

„Az atléták jobban futnak, az úszók gyorsabban úsznak, mint mi – folytatja a szakosztályvezető. – A mi tudományunk az, úgy fejlesztjük ki ezeket a számokat, hogy a lehető legjobb módon össze tudjuk koordinálni azokat egymással. Az UTE-ban különösen nagy hangsúlyt fektetünk a terhelési balansz megtalálására. A tehetséget általában anyukától, apukától öröklik a fiatalok, a küzdeni tudás és a kellő akaraterő viszont óriási áldás. Michelle-ben megvannak ezek a tulajdonságok, ráadásul a versenyeken nem roppan meg a tét alatt, még többet képes kihozni magából, mint az edzéseken, és ez további szép sikerekre predesztinálja. Jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója, és az intézmény a sportban is sokat segít, hiszen az égisze alatt végezheti az úszóedzéseit, valamint a futópályája is rendelkezésre áll. Az általunk is fontosnak tartott tanulás nagy leterheltséget jelent, így igyekszünk megtalálni az összhangot.”

Az egyesület kiválóságai az idén is szeretnének bizonyítani a nemzetközi felnőttmezőnyben. Az év legjelentősebb eseménye pedig természetesen a tokiói olimpia lesz. Az esélye még mindenkinek megvan a kvalifikációra.

„A versenyzőink nagyon fiatalok, így izguljon az, akinek ez lesz az utolsó olimpiája – vélekedik Tibolya Péter. – Ugyanúgy készülünk a korosztályos versenyekre és a felnőttvilágkupákra is. A lányok teher nélkül versenyezhetnek, és a jó értelemben vett fiatalos pimaszsággal bizony borsot is törhetnek a felnőttek orra alá. Minden, amit kapunk, az egyelőre ajándék, de a képességük és az akaraterejük alapján nem lepődnék meg, ha valamelyikük már most nagy tettet hajtana végre.”

További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.

2020.12.05 10:12:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Német lapértesülés szerint Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője felhívta Szoboszlai Dominikot (20), és közölte vele: igazoljon a spanyol fővárosba.