Nagy Dániel utanpotlassport.hu 2022.12.06 20:40 Frissítve: 2022.12.06 20:51

Ökölvívás: sikeréhség és tisztelet jellemzi Gémes Leventét

A novemberi ifjúsági ökölvívó-világbajnokságon ezüstérmet szerző Gémes Levente a kezdetekről, az elmúlt évekről, a spanyolországi vb-ről és a céljairól is mesélt az Utánpótlássportnak.

A magyar ökölvívás egyik legnagyobb idei utánpótlássikerét érte el novemberben az ifjúsági világbajnokságon második helyen végző Gémes Levente. A 17 éves fiatal karrierje eddigi legjobb eredményét ünnepelhette Spanyolországban, a nívós versenyeken elért dobogós helyezések azonban korábban sem kerülték el. A tehetsége más küzdősportban is megmutatkozott, ám a fiatal igazán a bokszringben teljesedett ki.

„Négyéves koromban kezdtem a barátaimmal a brazil jiu-jitsut, ami igazán összetett sportág. A hozzátartozóim közül többen űzik, köztük apukám is; nem lehet könnyű a családi összejöveteleken velünk, főleg, hogy nagyrészt férfiakból áll a família – kezdi Gémes. – Kétszer is kijutottam korosztályos jiu-jitsu Európa-bajnokságra, nagyon szeretem a mai napig, ám időközben elkezdtem bokszolni is. Végül az utóbbit választottam, bár emlékszem, az elején kaptam rendesen: új volt a sportág, az edzőpartnereim pedig mind nagyobbak voltak nálam, így

sok pofont kellett kibírnom.

Ezt követően viszont beindultam a növésben, majd elkezdtem versenyezni; a serdülő diákolimpián vívtam az első meccsemet, amit nagyjából húsz másodperc alatt nyertem meg, miután az ellenfelemet úgy orron találtam, hogy véget vetett a bíró az összecsapásnak. Végül aranyéremmel fejeztem be az eseményt, aminek köszönhetően a válogatottba is bekerültem.”

Nem kellett sok idő, hogy a Szeged Boksz Club bunyósa Európa-bajnokságon találja magát.

„A serdülő Eb-n 2019-ben hamar kiestem, két évvel később viszont a juniorok kontinensviadalán szerzett bronzérmem nagy lökést adott. Az idei sűrű év volt, a gymnasiadén harmadik lettem, de számos másik nemzetközi viadalon is bizonyíthattam. Az ifi ob megnyerésére is szívesen emlékszem, bár azt el is vártam magamtól; az volt az utolsó válogató, onnantól gőzerővel készültünk a vb-re. Elsőéves ifi vagyok, ennek ellenére az aranyért utaztam Spanyolországba, ám a második hely is remek eredmény, büszke vagyok rá.”

Gémes Levente az ifi vb eredményhirdetésén Forrás: IBA

Gémes (akit kezdettől fogva a novemberi A hónap utánpótlásedzője díjra jelölt Gál László készít fel) hozzáállásáról sokat elárul, hogy – bár minden meccsen a győzelemért száll harcba – maximális tiszteletet ad minden ellenfelének.

„A meccsek végén – legyen az győztes vagy vesztes – mindig széthúzom a kötelet az ellenfelemnek, »kiengedem a ringből«. A 2019-es serdülő Eb-n, amikor az első vereségemet szenvedtem el, a török srác hasonló módon cselekedett a meccs végén. Ez a gesztus mély nyomot hagyott bennem, és nekem is szokásommá vált.”

A fiatal – aki a helyszínen, Londonban tekintette meg a néhány napja rendezett Tyson Fury-Derek Chisora összecsapást – a céljaira is kitér.

„Óriási élmény volt őket élőben, szinte testközelből csodálni. A szervezés, a hangulat, a bunyó, mind lenyűgöző volt – egyszer remélem én is küzdhetek hasonló körülmények között.

Vonz a felnőttmezőny és a profi közeg is, ám egyelőre még a korosztályra kell koncentrálnom, és a jövő évi ifi Eb-re, amire szintén komoly célokkal szeretnék majd utazni.”

(A kiemelt képen: Gémes Levente (jobbra) akció közben / Forrás: IBA)

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.01.28 21:20:03

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Az utolsó napra is maradt magyar aranyérem az olaszországi téli EYOF-on: Bányai Attila szuperóriás-műlesiklásban bizonyult a leggyorsabbnak. A diadal után a fiatal és edzője, Szepesi Bertold örömittasan értékelt az Utánpótlássportnak.

2023.01.21 13:40:04

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztriai St. Antonban zajló junior-világbajnokságon szuper-G-ben is dobogóra állhatott Bányai Attila, aki az U18-asok között a harmadik helyen fejezte be a versenyt.

2023.01.21 10:50:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A magyar jéglabda-válogatott egyik fiatal játékosa megbukott a drogteszten, így kizárták a válogatottunkat az U19-es világbajnokságról.

2022.10.18 21:50:02

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Megszületett az első magyar aranyérem a kötöttfogású Takács István (87 kg) révén a spanyolországi Pontevedrában zajló U23-as birkózó-világbajnokságon. A nehézsúlyú Vitek Dárius bronzérmet szerzett, míg Szőke Alex (97 kg) bejutott a szerdai döntőbe.

2022.10.10 14:10:07

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az eredetileg behívott négy utánpótláskorú kézilabdázóból sérülések miatt csak ketten maradtak keretben a magyar férfi felnőttválogatott e heti Eb-selejtezői előtt.