B. Z. utanpotlassport.hu 2021.01.08 17:59 Frissítve: 2021.01.08 18:07

Női vízilabda: lehet számítani az UVSE fiataljaira

Az UVSE női vízilabdacsapatában számos utánpótláskorú játékos tűnt fel az elmúlt hónapok során; ennek hátteréről Áts Bertalan szakmai igazgató számolt be röviden.

Az első osztályú női vízilabda-bajnokság alapszakaszának őszi szezonjában – a koronavírus-járvány miatt is – a korábbi évekhez képest jóval több utánpótláskorú játékos kapott lehetőséget. Ezzel együtt is kiemelkedik ebben a mutatóban az UVSE, amelyben a 2001-es születésű (tehát még a juniorválogatottban érdekelt lehet) fiatalokkal együtt 21 ígéretnek jutottak játékpercek. Az előző évadhoz képest ez igen szembetűnő változás a klubban.

Aubéli Tekla a felnőttcsapatban is remekül helytáll Fotó: Varga Jennifer/UVSE

Aubéli Tekla a felnőttcsapatban is remekül helytáll  •  Fotó: Varga Jennifer/UVSE

A tavalyi, a járvány miatt befejezetlen bajnokságban nem volt a csapatban 2001-es születésűnél fiatalabb vízilabdázó, a nyári kerethirdetésnél azonban már Benczur Márton szűk keretéhez tartozott az egyaránt 2004-es Aubéli Tekla és Szegedi Panni is. Mellettük a 2002-ben született Dávid Cila és Forgács Lili is a felnőttekhez került. A korosztályos válogatott lányok előbb a Magyar-kupában bizonyíthattak. Aubéli az elődöntőben két gót lőtt, Szegedi a fináléban talált be 15 évesen. A bajnokságban ugyanúgy lehetett számítani a fiatalokra, bár Forgács az ujjsérülése miatt nem játszott ebben az ob I-es szezonban (vele együtt már 22 utánpótláskorúról beszélhetnénk). Áts Bertalan, a klub női szakágának szakmai igazgatója elégedettséggel beszélt a lányokról.

„Az említett négy játékos az előző években az ob I/B-ben és a korosztályos bajnokságban is kiemelkedően teljesített, ezzel kivívták a nagy csapatban való részvételt. Könnyen beilleszkedtek és felvették az élvonal sebességét, ritmusát. A kupában hamar megmutatták, hogy lehet rájuk számítani. Hosszútávon számolunk velük, idővel az UVSE vezéregyéniségei lehetnek.”

Szegedi Panni a női kupadöntőben is gólt szerzett Fotó: Varga Jennifer/UVSE

Szegedi Panni a női kupadöntőben is gólt szerzett  •  Fotó: Varga Jennifer/UVSE

Az UVSE a női bajnokság második helyén fordult az új évre, egyetlen vereségét a rivális Dunaújváros ellen szenvedte el. A mérkőzés leginkább arról marad emlékezetes, hogy a karanténba vonult felnőttkeret miatt Áts Bertalan két ifjúsági játékos mellett a serdülőkkel utazott vendégségbe. Ez a „kaland” nagyban közrejátszik a feltűnő mutatókban. Persze, nem minden reménység „kényszerből” kapott lehetőséget a szezon során.

„Az egyesületünk egyik fő célja továbbra is az, hogy a nálunk nevelkedett tehetségeknek feljebb is biztosítsuk a játéklehetőséget – folytatja a szakember. – Az első számú csapatba nyilván azok kerülhetnek fel stabilan, akik tizenhét-tizennyolc éves korukra elérik azt a szintet, amelyet éppen akkor a felnőttegyüttes képvisel. Az UVSE öt éven keresztül minden trófeát elhódított itthon, emellett LEN-kupát nyert, és BL-döntőt játszott. Viszont tisztában vagyunk azzal, hogy ezen sikereket elérő játékosaink sem fognak örökké vízilabdázni. Tudatosan építjük a fiatalokra a következő felnőttcsapatokat.”

Építeni pedig úgy tűnik, van kikre. Bár az előző évi bajnokságban nem hirdettek győzteseket, az azt megelőző 2018/19-es évadban az UVSE minden korosztályban bajnok lett. A jelenlegi helyzetet figyelembe véve azonban Áts Bertalan szerint, most fontosabb dolog is van az eredményességnél.

„Nem csak nálunk, minden klubban hétről hétre esnek ki a játékosok a járvány miatt. Ez az év most nem arról szól, hogy ki mit nyer, hanem hogy túléljük. A leglényegesebb, hogy legyen vízilabda. A lányok tudjanak edzeni és játszani. Persze, aztán ha a bajnokságok hajrájához érünk, a játékosoknak fontos lesz, hogy minél előbb végezzen a csapat.”

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.

2020.12.05 10:12:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Német lapértesülés szerint Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője felhívta Szoboszlai Dominikot (20), és közölte vele: igazoljon a spanyol fővárosba.