Labdarúgás: Tóth Milán remekel a Sturm Graz II-ben

Vágólapra másolva!
2022.09.21. 08:59
Címkék
A Szombathelyi Haladástól szerződtetett U21-es válogatott csatár osztrák klubja első osztályú játékost szeretne faragni a második vonalban szereplő tehetségéből – a jelek szerint jól halad a folyamat, Tóth Milán ugyanis hat gólt és négy gólpasszt jegyez.

Tóth Milán nagyszerűen teljesít első grazi idényében Forrás: illesakademia.hu
Tóth Milán nagyszerűen teljesít első grazi idényében Forrás: illesakademia.hu

Tóth Milán nagyszerűen teljesít első grazi idényében • Forrás: illesakademia.hu

Tóth Milán nagyszerűen teljesít első grazi idényében Forrás: illesakademia.hu
Tóth Milán nagyszerűen teljesít első grazi idényében Forrás: illesakademia.hu

Tóth Milán nagyszerűen teljesít első grazi idényében  •  Forrás: illesakademia.hu

Nem hétköznapi, hogy magyar labdarúgó egyidejűleg vezesse egy külföldi bajnokság góllövőlistáját és kanadai táblázatát, márpedig a Sturm Graz II-ben szereplő Tóth Milán mindkét vonatkozó listán az élen áll az osztrák másodosztályban. A Szombathelyi Haladástól a nyáron érkezett húszéves támadó kilenc bajnokin hatszor volt eredményes és négy gólpasszt is adott, elmondható tehát, hogy kiválóan kezdett új csapatában.

Felvetődhet azonban a kérdés: mekkora értéke van annak, ha valaki az osztrák másodvonalban fut kiugró idényt?

Legyinthetnénk, hogy a pontvadászatot az országhatárokon kívül sehol sem jegyzik, de ez nem így van. Beszédes, hogy a 15 gólos Muhammed Cham lustenaui kölcsönjátékából visszatérve stabil kezdőjátékos lett a Ligue 1-ben szereplő Clermont-ban, amelyben már három gólja van, a 2020/21-es évadban 33 találattal az élen záró Fabian Schubertnek pedig svájci szerződést ért a remek idény, az élvonalbeli St. Gallenben futballozik. Aki helytáll ebben a ligában, lehetősége nyílhat megméretni magát magasabb szinten, elég csak az egykori Debrecen- és DVTK-játékos, a svájci Haris Tabakovic példáját említeni, aki az előző idényben 27 találattal lett gólkirály, s a nyáron az Austria Wien szerződtette, míg a horvát Roko Simic a másodosztályban szerzett tizenkilenc góljával váltotta meg helyét a Salzburg felnőttcsapatának keretében.

Az Ózdról induló Tóth, úgy tűnik, jó helyen van, teljesítménye pedig Gera Zoltán szövetségi edző figyelmét is felkeltette, a korábbi klasszis játékos meghívta őt az U21-es válogatottba. A támadó 16 évesen mutatkozhatott be az NB II-es Haladásban, az előző idényben 11 gólt szerzett és öt gólpasszt adott, amire a határ túloldalán is felfigyeltek.

„A Sturm Graz egy másik csatár miatt kereste meg az ügynökségemet, ám a menedzserem engem ajánlott a klubnak – nyilatkozta Tóth Milán. – Ezután két hónapra eltűntek az osztrákok, ám mint utóbb kiderült, ez idő alatt elemezték a játékomat, személyesen is megnéztek a tavasz folyamán. Mivel ígéretesnek tartottak, és nekem is tetszett a lehetőség, a grazi tárgyalás után szívesen írtam alá a Sturmhoz, fel akarnak ugyanis építeni az osztrák első osztályra.”

Az irány jó, hiszen Tóth Milán remekül teljesít a tartalékcsapatban, amelyben rengeteg tehetséges fiatal között kell megharcolnia a helyéért. Mindez azonban csak még jobb teljesítményre sarkallja, a legjobbakat ugyanis felviszik az első kerethez.

„A klub vezérkarától sok visszajelzés eljut hozzám, elégedettek a teljesítményemmel, de a személyiségem olyan, hogy a pályán úgy tűnhet, mintha negatív lenne a testbeszédem: ha fáradok, görnyedtebb a testtartásom, hajlamos vagyok lehajtani a fejemet, s megesik, hogy elragadnak az indulatok. Nemrégiben a Liefering ellen játszottunk, nagyon szerettem volna győzni, s miután buktattak, kétszer beleütöttem a földbe, ami nem nézett ki jól. Az ezzel kapcsolatos kritika, amit a szakmai vezetéstől kaptam, teljesen jogos, azóta visszafogom magam, és más kisugárzással futballozom. Úgy vélem, ha továbbra is jó teljesítményt nyújtok az osztrák másodosztályban, és elhagyom az indulatos mozdulatokat, belátható időn belül felvisznek az első kerethez, amellyel már többször edzettem. Jól ment a felnőttek között, sok gólt szereztem a gyakorlásokon, szerintem megálltam a helyem, de a ritmust felvenni nem volt könnyű, mert teljesen más az iram, mint az NB II-es Haladásnál volt, összehasonlíthatatlan a különbség. Itt nincs idő a gondolkodásra, döntéshozatalban sokkal gyorsabbnak kell lenni, s technikai tudás nélkül nem lehet érvényesülni.”

Noha könnyedén beilleszkedett, s a statisztikáit látva kirobbanó formában van, nem indult könnyen a grazi időszak.

„A nyári felkészülés első három hetében borzasztóan teljesítettem a mostani statisztikáimhoz viszonyítva: gólom és gólpasszom sem volt a harmadosztályú csapatok elleni előkészületi találkozókon. Szinte sírhatnékom volt az edzőmeccsek után, de az edzőm bízott bennem, és formába lendültem. A Horn elleni idénynyitó bajnokin gólpasszt adtam, ami áttörte a gátat, a következő fordulóban pedig gólt szereztem, s elkaptam a fonalat. Ausztriában mindegyik csapat felvállalja a támadófutballt, s amelyik hatékonyabb, az nyer – ezzel szemben a Haladásnál nehézséget okozott, hogy gyakorta találtam magam szemben felállt védelemmel. Míg odahaza alig volt olyan edzőm, aki úgyszólván nem joystickkal irányított, itt szabadon futballozhatok, ki tudok bontakozni. Rengeteg fiatal játszik az osztrák másodosztályban, nagy számban áramlanak felfelé a tehetségek az élvonalba. Kettő plusz egyéves szerződést kötöttem a Graz-cal, szeretném a téli felkészülést az első csapatnál kezdeni, s tavasszal már az osztrák Bundesligában játszani. Az esély adott, rajtam múlik, élek-e vele.”

További korosztályos hírekLABDARÚGÁSBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik