Fekete Tamás utanpotlassport.hu 2021.01.17 09:01 Frissítve: 2021.01.23 16:50

Labdarúgás: az FTC akadémiáján nincs zsákutca

Palásthy Norberttel, a Ferencváros akadémiaigazgatójával beszélgettünk az NB I-ből kiemelkedő, évről évre a nemzetközi porondra vágyó klub utánpótlás-neveléséről.

Amikor manapság a Ferencvárosra gondolunk, azonnal a Bajnokok Ligájában szerepelt első csapat jut az eszünkbe, amely címvédőként az idén is magabiztosan vezeti az NB I-es bajnokságot. Mindeközben pedig hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, hogy az utánpótlásban szintén nagyot lépett előre a klub a három-négy évvel ezelőtti állapotokhoz képest. A fejlődés a korosztályos bajnokságokban elért eredményeken is tetten érhető. Az aktuális évadban az FTC U19-es, U16-os és U14-es együttesét is az élmezőnyben jegyzik, az NB III-as tartalékcsapat (telis-tele fiatalokkal) pedig a harmadik helyen telel. Vagyis kijelenthető, érdemes szemügyre venni az akadémián zajló munkát.

„Az FTC-MVM Sportközpontban ideálisak a körülmények a képzésre, a klub folyamatosan fejleszt, ügyel a legapróbb részletekre is, így teremtve meg a lehetőséget a minél hatékonyabb felkészülésre. Az elmúlt években nagyobb hangsúlyt fektettünk a kiválasztásra, ami az elvégzett magas minőségű szakmai munka mellett elindított egy pozitív irányú folyamatot. Ennek köszönhetően is a 2001-es, 2002-es és 2003-as korosztályunkba sikerült olyan tehetségeket behozni, akik idővel komoly karriert futhatnak be – magyarázza a zöld-fehéreknél korábban vezető játékos-megfigyelőként tevékenykedő Palásthy Norbert, aki jelenleg a klub akadémiaigazgatója. – Az utánpótlás-bajnokságokban való szereplésünket sajnos nagyon befolyásolta, hogy melyik csapatunkat mennyire sújtotta a járvány. Az FTC-ben a legfontosabb szempont most az emberi élet és egészség védelme, ez a fiatalok esetében is ugyanúgy érvényes. Azok, akik megfertőződtek, majdnem egy teljes hónapot kénytelenek voltak kihagyni. Ennek ellenére öröm volt látni, hogy olykor igazán foghíjas kerettel is sikerült meglepetést okozni az ellenfeleknek.”

Redzic Damir (17) góllal bizonyított az FTC első csapatában Forrás: fradi.hu

Redzic Damir (17) góllal bizonyított az FTC első csapatában  •  Forrás: fradi.hu

„Az NB III-as csapat a vártnál jobban teljesített ősszel, a fiatalok közül többen főszerepet töltenek be az együttes életében. Nem kell őket különösebben motiválni, mert tudják, hogy aki megérdemli, az az NB I-es keret kapujában találja magát. Szerhij Rebrov figyelemmel kíséri a fejlődésüket. Máté Csaba – a tartalékcsapat vezetőedzője, az első csapat pályaedzője (a szerk.) – rendre beszámol Szerhijnek a velük kapcsolatos gondolatairól, de Hajnal Tamás sportmenedzserrel is napi szinten kommunikálunk a tehetségeinkről. A téli szünetben közösen eldöntöttük, kik azok, akik a leggyorsabb ütemben fejlődtek és megértek rá, hogy az első kerettel tartsanak a spanyolországi edzőtáborba. Ifjú kapusunk, Mergl Szabolcs (16), az egyaránt 17 éves Nagy Olivér és Redzic Damir, valamint a Magyar Kupában gólt szerző Katona Bálint (18) is kiharcolta, kiérdemelte magának ezt a lehetőséget. Külön öröm, hogy Redzic Damir a legutóbbi felkészülési mérkőzésen megszerezte az első gólját az első csapatban. Az ő esete is bizonyítja, hogy igenis oda lehet kerülni a frontvonalba, ha valaki az utánpótlásban felhívja magára a figyelmet és megragadja a kínálkozó esélyt.”

A ferencvárosi akadémiaigazgató úgy gondolja, a klub iránt elkötelezett fiataloknak minden szükséges feltétel adott ahhoz, hogy folyamatosan fejlődjenek és integrálódjanak a felnőttfutballba.

„Ha a gyerekek hisznek a képzésünkben – abban, hogy mi minden erőnkkel értük dolgozunk – akkor végigvezetjük őket az általunk kijelölt úton, hogy az utánpótlásból kikerülve el tudjanak helyezkedni a felnőttfutballban. Az akadémiának első sorban az a feladata, hogy minél több fiatalt adjon fel az első csapat keretébe. De a klub Szánthó Regő vagy Csonka András kölcsönadásával azt is megmutatta, hogy nálunk nincs zsákutca. Én minden szülőt és ifjú labdarúgó palántát arra bíztatok, hogy érdemes a Fradit választani, egyfelől a nagyszerű körülmények és szakmai munka miatt, másfelől azért, mert a Ferencváros minden, az utánpótlásból kikerülő fiataljának igyekszik megtalálni azt a helyet, ahol a játékos az adott pillanatban a legtöbbet fejlődhet.”

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.02.17 17:50:20

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Két korosztályos futballválogatottunk is felkészülési mérkőzést játszott szerdán: az U19-esek ikszeltek Horvátország ellen, az U17-esek vereséget szenvedtek a románoktól.

2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.