Labdarúgás: másodikként zárt a góllövőlistán a Tromsö magyar fiatalja

B. L. utanpotlassport.huB. L. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.01.07. 10:51
Címkék
A 16 éves Bogdán Hunor a norvég első osztályú Tromsø IL második csapatával készül, az U17-es bajnokságban másodikként zárt a góllövőlistán. Portálunknak elmondta, keményen edz, hogy három-öt éven belül a top hét európai bajnokság valamelyikébe szerződjön, s kiérdemelje a meghívást a magyar korosztályos válogatottba.

Az Észak Párizsaként emlegetett Tromsø Norvégia nyolcadik legnagyobb városa, amely 400 kilométerrel van túl az északi sarkkörön. Mindezt azért említjük, mert alső osztályú labdarúgóklubjában egy magyar fiatal nevelkedik, a 16 éves Bogdán Hunor az első lépéseket már megtette a felnőttfutballban.Bogdán Hunor az első lépéseket már megtette a felnőttfutballban.

A brassói fiatal hatéves kora óta él Norvégiában, családja az építészmérnök édesapa munkája miatt telepedett le a skandináv országban. Az iskolát már Norvégiában kezdte, a futball pedig kisebb korában is szerves részét képezte mindennapjainak. Bár kézilabdában is tehetségesnek tartották, a város első számú egyesülete egy kiválasztón a legjobbak közé válogatta, a futball mellett döntött: kilencéves kora óta igazolt játékos, a kezdetek óta csatár.

Pályafutása szép ívben halad.

A korosztályos csapatokat végigjárta, a novemberben véget ért idényben (Norvégiában tavaszi-őszi a lebonyolítás) 15 mérkőzésen 23 gólt szerzett az U17-ben, másodikként végzett a góllövőlistán.

Az év második felében a Tromsø IL harmadosztályban szereplő második csapatával edzett, többnyire visszajátszott az U19-be. A norvég szövetség adatbankja szerint felnőttszinten is bevetették már, két mérkőzésen kapott lehetőséget.

A játékos így jellemezte magát portálunknak:

Gólérzékeny, jobblábas támadó vagyok, egyik legfőbb erényem, hogy jól mozgok be az üres területekbe, ezáltal magamat, illetve a társaimat is ígéretes helyzetbe tudom hozni. Az edzőim szerint taktikailag érett játékos vagyok, azt mondják, olvasom a játékot, átlátom, mikor mit kéne tenni. Ez összefüggésbe hozható azzal, hogy kiskoromban versenyszerűen sakkoztam, értem a labdarúgás logikáját. Száznyolcvanöt centiméter magas vagyok, úgyhogy a fejjátékomra is lehet számítani, de a játékom, ha választanom kéne, azt mondanám, Karim Benzemáéra hajaz.

A Tromsø korosztályos szinten is pozíciós játékot erőltet, lassan szövögeti a támadásokat, nem agresszív a taktikája: a kapustól indítjuk a játékot, hátulról építkezünk, nem rugdaljuk el a labdát. Zömében 4–2–3–1-es felállásban lépünk pályára, ebben az esetben én vagyok az ék, ha pedig 5–3–2-ben játszunk, bal oldali támadó vagyok.”

Az ígéretes játékos tehetségére európai topcsapat is felfigyelt. Tizenhárom éves korában a Sporting meghívására a lisszaboniakkal készült, ám a koronavírus-járvány keresztülhúzta a számításait, vissza kellett térjen Norvégiába. Munkamorálját nem érheti kritika, a futball körül forog az élete, ám a tanulást sem hanyagolja el:

nyáron kiváló tanulmányi eredményeinek köszönhetően első helyen nyert felvételt a régió kiemelt sportgimnáziumába, s nem mellesleg a magyar mellett négy nyelven, norvégul, románul, angolul és németül beszél.

Reggel, iskola előtt, valamint délután csapatedzésünk van, s emellett egyedül is edzek, edzőterembe járok, hogy megerősödjek, s felszedjek néhány kiló izmot. Az életemet a labdarúgásnak rendelem alá, az lebeg a szemem előtt, hogy kitartó munkával megvalósítsam az álmaimat.”

A Tromsø IL utánpótlásképzés terén a jobb norvég műhelyek egyikének számít, korosztályos csapataik általában a középmezőnyben zárnak. Az utóbbi években több tehetség is kikerült a klubból, a francia Toulouse-nak, a holland Heerenveennek, valamint a rekordbajnok Rosenborgnak is értékesített fiatal játékost.

A Tromsø nem egy tehetős klub, nem igazol pénzért, ezért az utánpótlásképzésre helyezi a hangsúlyt, érdeke, hogy piacképes, minőségi játékosokat neveljen. Ennélfogva sok tehetséges fiatalt áramoltat a felnőttcsapatba, nemrég egy tizenhét éves játékost épített be, úgyhogy aki odateszi magát és megfelelő ütemben fejlődik, annak megadják a lehetőséget a bizonyításra. Úgy érzem, jók a kilátásaim, ha továbbra is kitartóan teszem a dolgom, lesz esélyem megmutatnom magam. A szakmai stáb hisz bennem, fel szeretne építeni, úgyhogy érzésem szerint megfelelő helyen vagyok.

Az a célom, hogy egy év múlva kerettag legyek az első osztályú csapatban, nemrég pedig azt tűztem ki, hogy három-öt éven belül a top hét bajnokság valamelyikébe szerződjek, s alapember legyek egy nemzetközi kupaporondon érdekelt csapatban.

Bogdán Hunornak nincs norvég állampolgársága – még. A tehetséges labdarúgó nemrég folyamodott állampolgársági kérelemért, ám az elbírálásra egy-másfél évet várni kell – hacsak a norvég korosztályos válogatott meg nem hívja, ez ugyanis felgyorsítaná az ügymenetet.

Ha a magyar korosztályos válogatottban szerepelhetnék, azzal teljesülne a nagyapám vágya. Tiszta szívemből remélem, hogy teljesítményemmel kiérdemlem a meghívót, és esélyt kapok a bizonyításra.

(Kiemelt kép: Bogdán Hunor (labdával) korosztályos szinten remekel / Fotó: Gry Berntzen)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik