F. T. utanpotlassport.hu 2021.01.24 08:48 Frissítve: 2021.01.24 12:20

Labdarúgás: kik lehetnek a jövő topligás magyar reménységei?

Megvizsgáltuk, kik azok az utánpótláskorú fiatalok, akik külföldi topklubok akadémiáján nevelkednek, így idővel akár megvethetik lábukat a legmagasabb szinten is.

Hogy a magyar labdarúgás 2020-as sikeresztendeje hosszú távon mennyire fenntartható, nagyban függ a játékospiacon betöltött szerepünk alakulásától. Miközben Marco Rossi teljes kapitányi időszakát vizsgálva a felnőttválogatottban pályára lépők 54 százaléka a magyar NB I-ből került be a nemzeti csapatba – vagyis némiképp feltételezhető a hazai bajnokság színvonalának emelkedése –, európai topligában szereplő játékosokból még mindig hiányt szenvedünk.

Ugyan a 20 éves Szoboszlai Dominik révén ezen a fronton is szépített a magyar futball, a további fejlődéshez, az „ésszerűségen túli dimenzióba” tartozó, vb-döntős álmok eléréséhez elengedhetetlen, hogy minél több fiatalunk állja a sarat a hazainál nívósabb bajnokságokban.

A cél pedig, mint tudjuk, szentesíti az eszközt. Így fordulhat elő, hogy az elmúlt években egyre divatosabbá vált az utánpótláskorban megkezdett légióskodás, azaz amikor a fiatalok lecsapnak az értük ajánlatot tevő külföldi akadémiák ajánlatára és maguk mögött hagyják a hazai képzést.

Balogh Botond (18) két mérkőzésen már pályára is léphetett az olasz topligában Forrás: Parma

Balogh Botond (18) két mérkőzésen már pályára is léphetett az olasz topligában  •  Forrás: Parma

A topligák közül jelenleg Olaszországban nevelkedik a legtöbb korosztályos magyar reménység. A 18 éves Balogh Botond abban a tekintetben már révbe is ért, hogy megkapta a lehetőséget a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) által a legerősebb bajnokságnak gondolt Serie A-ban. Jóllehet, az Inter és a Lazio ellen összesen lejátszott 146 perc remélhetőleg csak a kezdet, a Parma fiatal védőjének még rengeteget kell a jövőben bizonyítania, hogy huzamosabb ideig az olasz futball élvonalában fejlődhessen – és persze csapatának sem ártana elmozdulni a kieső zónából.

Balogh Botondhoz hasonlóan Horváth Krisztofer (19) is debütálhatott már a felnőttek között, méghozzá az előző évad hajrájában a SPAL-ban. Szeptember végén azonban csapatot váltott. A Torino játékosa lett, ám az ősszel leginkább a klub Primavera-együttesében gyűjtötte a játékperceket, az első csapatban eddig egyetlen percet töltött a pályán az Entella elleni kupamérkőzésen.

Rajtuk kívül is akadnak olyanok, akik az olasz futballkarriert választották. A mezőnyjátékosok közül Kosznovszky Márk (18) és Fiáth Bence (17) a Parma, Csinger Márk (17) pedig a SPAL utánpótlásában nevelkedik. A kapusainkat sem kell félteni, hiszen Senkó Zsombor (17) legutóbb már azzal került be a hírekbe, hogy pályafutása során először védett a Juventus U23-as csapatában. Megyeri Gábor (18) tétmérkőzésen egyelőre nem szerepelt az AS Roma U19-es együttesének kapujában, mindenesetre az ajtó előtte is nyitva áll, hogy bizonyítson.

És akkor az Angliában vagy az olyan nemzetközileg elismert elitakadémiákon, mint a salzburgi vagy a lisszaboni, futballozó fiataljainkról még szót sem ejtettünk. Nemrég az Aston Villa első csapatában a Liverpool ellen remekül bemutatkozó Onódi Ákos (19) hívta fel magára a figyelmet, de a West Ham United 18 éves kapusára, Hegyi Krisztiánra is fényes jövő várhat a felnőtt-és az U16-os válogatott kapusedzője, Kövesfalvi István szerint.

Persze, önmagában a tény, miszerint vannak magyar játékosok a külföldi akadémiákon, még nem elegendő, játszaniuk is kell ezeknek a fiataloknak ahhoz, hogy folyamatos maradjon a fejlődésük. Mindenesetre azt is szögezzük le, hogy egy angol vagy olasz klub utánpótláscsapatában ugyanakkora, ha nem nagyobb a verseny a kezdőbe kerülésért, mint a felnőttek között. Ilyen szempontból a mieink mindenképpen profitálhatnak a külföldön töltött utánpótlásévekből.

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.03.02 11:00:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A munka látszott, az alaphang megadva: az UTE 20 éves öttusázója, Gulyás Michelle nyerte a Peridot magyar nyílt fedett pályás versenyt.

2021.02.17 17:50:20

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Két korosztályos futballválogatottunk is felkészülési mérkőzést játszott szerdán: az U19-esek ikszeltek Horvátország ellen, az U17-esek vereséget szenvedtek a románoktól.

2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.