Labdarúgás: a Torinóban pallérozódik a 16 éves Galántai Tamás

Vágólapra másolva!
2022.12.10. 09:16
Címkék
A Puskás Akadémiától augusztusban a Torinóhoz szerződő, 16 esztendős Galántai Tamás megállja a helyét az Serie A-klub utánpótláscsapatainál, az idősebbeknél is számításba veszik. A támadó középpályás sok erősítő gyakorlatot végez, hogy felzárkózzon fizikálisan érettebb csapattársaihoz.

A Torino játékosaként nehezen élted meg, hogy nem játszhattál az U17-es válogatottban az olaszok elleni felkészülési mérkőzéseken? A Torino játékosaként nehezen élted meg, hogy nem játszhattál az U17-es válogatottban az olaszok elleni felkészülési mérkőzéseken? 

Nem volt jó érzés, hogy sérülés miatt esélyem sem volt az olaszok elleni két, amúgy vesztes meccsen szerepelni. Különleges lett volna pályára lépni ellenük, ám a hajlítómban begyulladt egy ideg, ezért néhány hete a visszatérésemen dolgozom. Bízom benne, hogy pályára léphetek az idei utolsó, december közepén esedékes bajnokinkon. 

Augusztus óta szerepelsz a Serie A-csapat utánpótlásában. Hogyan kerültél külföldre a Puskás Akadémiáról? 

A klub a korosztályos válogatott egyik mérkőzésén szúrt ki, megfigyelői hatszor-hétszer megnéztek, majd szerződést kínáltak.

Gyerekkori álmom volt, hogy külföldön megméressem magam, úgyhogy aláírtam az olasz csapathoz.

Az U17-es együtteshez csatlakoztam, ehhez a korosztályhoz tartozom, de rendszeresen felvisznek az U18-asok edzéseire és mérkőzéseire, és kétszer már a Primavera-csapattal, tehát az U19-nek megfelelő tartalékokkal is gyakorolhattam. 

Tizenhat évesen csöppentél új közegbe. Mennyire volt nehéz felvenni az olaszországi ritmust?  

Mondhatni, könnyen beilleszkedtem, két hónap kellett ahhoz, hogy mindent megszokjak. Jól tudok angolul, de itt elvárás, hogy olaszul beszéljek. Rá vagyok utalva a nyelv elsajátítására, mert a taktikai instrukciókat olaszul kapjuk. Már sokat megértek, mivel különórákra járok, és az öltözőben is sok kifejezés ragad rám. A Torino utánpótláscsapatainál hasonló a játékstílus, mint a felnőtteknél: magasan letámadunk, az utolsó percig a földön próbáljuk kihozni a labdát, kezdeményező a felfogásunk, irányítani akarunk. Támadó szellemű középpályásként ez a stílus nekem testhezálló. Az edzéseken nagy hangsúlyt fektetünk a technikai és a taktikai képzésre. Már az első tréningen szembetűnő volt, hogy minden társamnak jók az alapjai, de ezen a téren nincs lemaradásom. Sokat köszönhetek a székesfehérvári Főnix Goldban kapott képzésnek, az alapokat többek között a Szoboszlai Zsolt által vezetett klubban sajátítottam el. 

A sérülésed előtt hogy ment a játék? 

Lőttem két gólt, illetve adtam két gólpasszt, és a játék több elemében is hasznára voltam a csapatnak. Jól megy a csapat szekere, az élmezőnyhöz tartozunk, és

olyan tradicionális egyesületek ellen játszhatok, mint a Juventus vagy a Fiorentina.

És az ilyen együttesek elleni meccseken sokat fejlődhetek. 

Milyen visszajelzéseket kapsz az edzőidtől? 

Elégedettek velem, de tudtomra adják, mi kell ahhoz, hogy előre lépjek. Tiszta sor, védekezésben több párharcot kell nyernem, illetve a test a test elleni játékhelyzetekben fejlődnöm kell. Úgy érzem, fizikailag valamelyest le vagyok maradva a többiektől, az utóbbi időben ugyanis nagyot nőttem, és hiányzik rólam néhány kiló izom. Szeretnék mihamarabb felzárkózni a társakhoz, ezért sok gyorsaságfejlesztő és erősítő gyakorlatot végzek. 

Miben fejlődtél a kint töltött néhány hónap alatt? 

Taktikailag biztosan érettebb lettem. Az edzésidő fele a taktikáról szól, ami nekem tetszik. Mindenki tudja a meccsek közben, mi a feladata, tudatosabb a játék, ezáltal nem kerülünk váratlan helyzetekbe, tisztában vagyunk vele, mire számíthatunk a másiktól. 

Hároméves szerződésed van a Torinóval. Mik a legfőbb céljaid? 

Lépésről lépésre szeretnék haladni: a következő felkészülést jó lenne az U18-nál kezdeni, az idényt pedig a Primavera csapatnál. Ha ez összejön, elégedett lennék a pályafutásom alakulásával.

Nagy lehetőséget kaptam a torinói szerződéssel,

úgy érzem, rengeteget fejlődhetek ebben a klubban, úgyhogy szeretném a legtöbbet kihozni magamból. 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik