utanpotlassport.hu 2018.07.09 20:33 Frissítve: 2018.07.09 20:45

Kosárlabda: győzelem a lengyelek ellen is az U20-as női Eb-n

A magyar női U20-as kosárlabda-válogatott harmadik csoportmérkőzését is megnyerte a Sopronban zajló korosztályos Európa-bajnokságon; ezúttal a lengyeleket győzte le húsz ponttal, 56−36-ra, s ez azt jelenti, hogy Cziczás László együttese csoportelsőként vághat neki a nyolcaddöntőnek, amelyben Belgium alakulata lesz az ellenfele.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu  A magyar női U20-as kosárlabda-válogatott Lengyelország alakulata ellen vívta utolsó csoportmérkőzését a Sopronban zajló korosztályos Európa-bajnokságon. A tét az volt, hogy a magyar lányok bebiztosítsák csoportelsőségüket. Eddig mindkét párharcukat megnyerték, a lengyelek viszont a lettektől kikaptak, s a horvátok ellen is csak szoros csatában kerekedtek felül 84−81-re.

Cziczás László vezetőedző az eddig jól bevált kezdőcsapatával lépett pályára; Czukor Dalma, Gereben Lívia, Kiss Virág, Studer Ágnes és Török Ágnes. Az, hogy Studer is képes játszani, felér egy kisebb csodával, ugyanis vasárnap, a lettekkel szemben az utolsó negyed első percében óriásit botlott, s arccal esett a padlóra, kórházba is vitték, ahol enyhe agyrázkódást diagnosztizáltak. Cziczás szerint Ágnes akár meg is halna a csapatért, ha arról lenne szó, s ez is teszi őt igazán különleges kosarassá.

Rögtön az első támadásból megszületett a magyar csapat első pontja. Ezután két percig nem történt akció, majd a lengyelek egyenlítettek. Egy komoly védekezési hibát követően a vendégek Patrycja Jaworska kosara révén körülbelül tíz másodpercre átvették a vezetést, de Gereben találata után újra egálban volt a két csapat. A lengyelek ismét elmentek kettővel, azonban most egy perc kellett a korrigáláshoz; Czukor a második kosarával ismét utolértük ellenfelünket. Végül Mérész Beatrix előnyhöz juttatta a magyar cálogatottat, Studer pedig három pontra növelte a különbséget. Ezután a lengyel Nielacna gyönyörűen lépett be Studer és Török között, ráadásul kosara mellé egy büntetőt is kiharcolt, amelyet értékesített, így ismét döntetlenre állt a meccs másfél perccel az első játékrész vége előtt. Jáhni Zsófia viszont nem szeretett volna így levonulni, ezért szép megmozdulás után megnyerte a negyedet a csapatnak (16−14).

Gereben Lívia (fehérben) 18 pontot dobott a lengyelek ellen, s már 56-nál jár összességében az Eb-n

Gereben Lívia (fehérben) 18 pontot dobott a lengyelek ellen, s már 56-nál jár összességében az Eb-n

A második tíz perc első kosarát Mérész szerezte büntetőből, a másodikat pedig Gereben két nagyon szép testcsel után. Studer hárompontosával pedig tovább duzzadt a magyar előny. Három percig stagnált a játék, s maradt a nyolcpontos vezetés, majd Gereben ismét betalált, s megszerezte tizedik pontját. Nem sokkal ezután a tizenkettediket is. A lengyelek hat perc alatt mindössze nyolc pontot dobtak.

A magyar válogatott láthatóan kézben tartotta a találkozót, s a kisebb hibáktól eltekintve remek, taktikus játékot mutatott be. Ez a félidőben 31−22-s állással mutatkozott meg.

A harmadik negyed rögtön Török kétpontosával indult, s nem sokkal ezután Kiss is megdobta első kosarát. A lengyelek azonban tartották a lépést; három pontot szereztek, de erre Töröknek egy tripla volt a válasza. Studer sem tétlenkedett; ziccerből értékesített egy kettest, majd szinte kényszehelyzetből eresztett el egy hármast, így már tíz pontnál járt. A lengyelek öt percig egy kosarat sem dobtak, ekkor Niemojewska talált be, de természetesen Gerebentől egyből érkezett a kontra, aki végül két sikeres büntetőt is dobott. Az utolsó tíz perc előtt a magyar előny már 22 pont volt, s az állás 49−27.

Csakúgy, mint az eddigiek, a záróetap is hazai kosárral kezdődött; Szeitl Vanessza dobott kétpontosat, de hamar felelt erre a lengyel Grabska. Ezután viszont teljesen kiegyenlítődött a játék. Mindkét oldalon hibát hibára halmoztak a lányok, s a másik védekezésén sem jutottak át. Hozzá kell tennünk, hogy a magyar kezdőből az utolsó tíz percre már csak Gereben maradt a pályán (aki végül 18 pontos lett, s így három meccsen eddig 56 pontot dobott). Végül a lengyelek megnyerték a negyedet úgy, hogy 9 pontig jutottak,, mi pedig csak hétig. Ez azt jelentette, hogya Cziczás László együttese húsz ponttal, 56−36-ra nyert.

A magyar női kosárlabda válogatott ezzel a C csoport első helyén végzett három győzelemmel, s a nyolcaddöntőben Begiummal méri össze tudását.

A vezetőedző így értékelt oldalunknak a párharcot követően:

„Boldog vagyok, hogy mindenki pályára lépett, Kányási Veronikát leszámítva, aki vasárnap hatalmas „medvepuszit” kapott a combjára, s teniszlabda nagyságúra duzzadt neki. Bízom benne, hogy csütörtökön már pályára léphet, remek kezelést kap. Nagyon fontos volt, hogy megnyarjük a csoportunkat, kiváló esélyekkel vághatunk neki a folytatásnak. Belgium ellen győzelem vagy halál lesz, s az biztos, hogy a kilátogatók nagyon fogják szeretni a játékunkat. Nem állunk meg, megyünk tovább.”

NŐI U20-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, SOPRON
Csoportmérkőzés, 3. forduló
Magyarország−Lengyelország 56−36 (16−14, 15−8, 15−5, 7−9)
A magyar pontszerzők
Gereben Lívia 18 pont, Studer Ágnes 10 pont, Czukor Dalma 8 pont, Szeitl Vanessza 5 pont, Török Ágnes 5 pont, Mérész Beatrix 4 pont, Kiss Virág 2 pont, Jáhni Zsófia 2 pont, Varga Kamilla 2 pont

Amit eddig az Európa-bajnokságról írtunk
Irány az elődöntő!
Stabil nyitás
Kettőből kettő

Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.11.27 17:34:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Kocsis Evelin szalaggal rontott, aztán kiemelkedő buzogánygyakorlatával bejutott a ritmikus gimnasztikázók junior Eb-jének döntőjébe, melyben így három szerrel lesz érdekelt szombaton.

2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.