Kosárlabda: Csuti Kornél mozgékony és jól dobó magasemberré válna

Vágólapra másolva!
2022.01.23. 20:59
Címkék
Fiatal kora ellenére a 17 éves kosárlabdázó, Csuti Kornél ebben az évadban eddig a meccsek közel felén pályára léphetett a Zalakerámia ZTE KK felnőttélvonalbeli csapatában, így nem csoda, hogy a hazai korosztályos világbajnokságra készülő U18-as válogatott trénere, Váradi Kornél is alapemberként számít rá.

Két hete az NBA-ben szereplő Dallas Mavericks kosárlabdacsapata visszavonultatta a legendás német magasember, Dirk Nowitzki mezszámát a 41-est, és a Zalakerámia ZTE KK centertehetsége, Csuti Kornél ispont ebben a ritkán használt, de ikonikussá váló mezszámban játszik, ráadásul a kék-fehérek reménysége 17 évesen már rendszeresen bizonyíthat az NB I/A-csoportban.Dirk Nowitzki mezszámát a 41-est, és a Zalakerámia ZTE KK centertehetsége, Csuti Kornél ispont ebben a ritkán használt, de ikonikussá váló mezszámban játszik, ráadásul a kék-fehérek reménysége 17 évesen már rendszeresen bizonyíthat az NB I/A-csoportban.

Csuti Kornél (fehérben) rendre szóhoz juthat a ZTE első csapatában Forrás: Zalakerámia ZTE KK
Csuti Kornél (fehérben) rendre szóhoz juthat a ZTE első csapatában Forrás: Zalakerámia ZTE KK

Csuti Kornél (fehérben) rendre szóhoz juthat a ZTE első csapatában  •  Forrás: Zalakerámia ZTE KK

„Az előző évadban az alapszakaszban már debütálhattam az A-csoportban, majd a play-outban is többször szerepet kaptam, aminek nagyon örültem, viszont a nyáron átalakult a csapat, új edző érkezett, emiatt nem tudtam mire számítsak majd ősszel, hiszen többen is vannak a keretben, akik nálam idősebbek és tapasztaltabbak, ugyanakkor mégmegfelelnek az U23-as szabálynak. A bajnoki rajt előtt az edzőmeccsek jól sikerültek. Úgy tűnt, számítanak rám, így reménykedtem benne, hogy megkapom majd a lehetőséget élesben is"– nyilatkozta Csuti az Utánpótlássportnak.

A 2021-22-es évadban eddig kilenc mérkőzésen játszott, abból háromszor kezdőként. Átlagban 7,6 percet töltött a pályán, ez idő alatt 1,6 pontot szerzett meccsenként. Eközben afiatal játékos nemcsak a felnőttek között bizonyít, hanem az utánpótlásban is. Az U20-ban és a juniorban is a zalaiak legjobb pontszerzőjeként a kék-fehérek vezéregyénisége minden meccsen.

„Az első évemután mostanra már jóval magabiztosabban mozgok a pályán az első osztályban – nyilvánvalóan, még mindig sokat kell fejlődnöm a játék minden területén, de a kezdetek fényében, amikor ez óriási szintlépésnek tűnt, sikerült belerázódnom és felvenni az A-csoport tempóját. Az első csapatban más a szerepem, mint az utánpótlásban, ugyanis előbbiben főleg négyest játszom, míg a juniorban és U20-ban pedig centert. Éppen ezért az elmúlt időszakban próbáltam minél többet foglalkozni a dobásommal, a kinti játékommal is, hogy ne csak bentről legyek eredményes, hanem akár középtávolról vagy triplából is; emellett úgy érzem, mozgékonyabbá is váltam."

Október óta Váradi Kornél irányítja szövetségi edzőként az U18-as válogatottat, amelynek a legfőbb célja a 2023-as debreceni U19-es világbajnokság. Az új szakvezető alakuló együttesében nagy szerep hárulhat a zalaegerszegi magasemberre.

Csuti Kornélra a válogatottban is nagy feladatok várnak Forrás: FIBA.Basketball
Csuti Kornélra a válogatottban is nagy feladatok várnak Forrás: FIBA.Basketball

Csuti Kornélra a válogatottban is nagy feladatok várnak  •  Forrás: FIBA.Basketball

„Formálódik a csapat, összetartásról összetartásra érződik a fejlődés, egyre jobban megértjük mit szeretne pontosan az edző. Sok jó játékos van köztünk, valamint akad néhány kiemelkedő is. Nagy potenciál rejlik a csapatban."

Az U18-as nemzeti csapatból öten– köztük Csuti Kornél egyaránt– lehetőséget kapott, hogy kipróbálja magát az Ivkovics Sztojan vezette felnőttválogatott edztőtáborában. A fiatalok értékes tapasztalatokat gyűjthettek, illetve segítettek a legjobbakat a vb-selejtezőkre való felkészülésben.

„Hihetetlen élmény volt ott lenni a nagyválogatott közelében, bepillanthattunk milyen profi munka zajlik, és edzhettünk a legjobbakkal. Ráadásul az egész csapat olyan, mint egy család, végig remek hangulat uralkodott, eközben viszont mindenki pontosan tudta a dolgát. Valami hasonló mentalitást szeretnénk mi is meghonosítani az U18-as válogatottban. Szeretnénk jó eredményt elérni majd a jövő évi hazai világbajnokságon, és ahhoz, hogy ott felvegyük a versenyt a legjobb válogatottakkal, elengedhetetlen ez az egységesség és az összetartás."

További korosztályos hírekKOSÁRLABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik