Krasznai Bence utanpotlassport.hu 2020.09.30 16:13 Frissítve: 2020.10.05 09:30

Kosár: minél többet játszana a Sopronban a 19 éves Varga Alíz

A Sopron Basket 19 éves kosárlabdázójával, Varga Alízzal beszélgettünk arról, hogy nem volt ott az U20-as válogatott nyári felkészülésén, emellett szóba került az is, hogy rengeteget fejlődött március óta, s nagyon várja már az október 3-án rajtoló első osztályú évadot.

Szombaton 18 órától, a Ludovika-FCSM Csata otthonában lép először pályára az új első osztályú évadban a bajnokság toronymagas esélyese, a Sopron Basket. Gáspár Dávid együttesének 19 éves játékosával, a többszörös utánpótlás Európa-bajnoki érmes Varga Alízzal legutóbb május közepén beszélgettünk annak okán, hogy értékelje az első, Sopronban töltött szezonját. Akkor így fogalmazott:

Varga Alíz sokat fejlődött március óta Forrás: hunbasket.hu

Varga Alíz sokat fejlődött március óta  •  Forrás: hunbasket.hu

„Azt hiszem, kezdésnek nem volt rossz; elégedett vagyok magammal, de persze megelégedve nem lehetek, hiszen rengeteget kell még fejlődnöm. Nagy váltás volt a tavalyi, de nem bántam meg, hogy költöztem (Alíz családja Budapesten él – a szerk.), mivel rengeteget tanultam a nálam jóval rutinosabb klasszisoktól – a tőlük és a szakmai stábtól kapott rengeteg segítségről nem is beszélve…”

A női U20-as válogatott vezetőedzője szintén Gáspár Dávid. Érdekesség, hogy a fiatal nem volt ott a nemzeti alakulat július eleji felkészülésén.

„Eleinte meglepett a döntés, de Dávid biztosított arról, hogy alapembere vagyok a válogatottnak. Ismeri minden mozdulatomat, számtalan sikert értünk már el közösen. Erre az időszakra egyéni programot tervezett nekem. Nagyon sokat jelent a válogatott, pont emiatt voltam szomorú, hogy nem lehettem ott. A döntést azonban megértettem, bízom Dávidban és így olyan játékosokat is meg tudott nézni más pozícióban, akiket kevésbé ismert” – emlékszik vissza a Alíz.

Július utolsó két hetében pihenőt kapott a klubtól. Ezt az időszakot a családjával töltötte a fővárosban és Balatonfüreden.

„A második héten már elkezdtem mozogni, de nagyon jót tett a kikapcsolódás. Szerencsére tavasszal nem kellett megküzdenem azzal a problémával, hogy nem edzhetek, hiszen folyamatosan egyéni képzésen vettünk részt a velem egyidős társaimmal – természetesen csak a szigorú szabályok betartása mellett. Ami engem illett: rengeteget fejlesztettem magam. Például a külső posztos mozgást, a betöréseket, a labdavezetést és az alsó poszton való megoldásokat. Emellett a gyorsaságfejlesztésre egyaránt koncentráltam. A visszajelzések is pozitívak, gyakran hallom, hogy rengeteget változott a mozgásom, a játékom. Készen állok a szezonra, alig várom, hogy tétmeccsen léphessek pályára.”

A Sopron augusztus elején megkezdte felkészülését a következő évadra.

„Az alapozásunk gyakorlatilag még mindig zajlik. Három játékosunk a WNBA-ben játszik, ők később csatlakozhattak a programhoz. Emiatt nem gyakorolhattunk túl sokat öt az öt ellen. Három felkészülési mérkőzésünk volt, mindahány remekül sikerült, győztünk. Az elsődleges célom az, hogy a csapatot segítsem. U20-asként minél több játékpercet szeretnék kiharcolni, a lepattanókra és a védekezésre kell figyelnem leginkább. Nekünk nem lehet más a cél, mint a bajnoki cím megszerzése, emellett abban is bízunk, hogy elrajtol az Euroliga. Természetesen ez utóbbin egyaránt jól szeretnénk szerepelni.”

További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.