Kosár: a formálódó U20-as női válogatott jól halad a csapatépítéssel

Vágólapra másolva!
2023.02.08. 18:01
Címkék
A Tursics Krisztián vezette U20-as női kosárlabda-válogatott az őszi, első közös edzőtábor után újabb négynapos összetartáson vett részt az MKOSZ székesfehérvári edzőközpontjában.

A Ludovika Csata NB I/A-csoportos női kosárlabdacsapatának vezetőedzője, Tursics Krisztián mindössze néhány hónapja, november elején vette az irányítást az U20-as válogatott élén. A Szentpáli Gergővel és Fűzy-Antalovics Adéllal kiegészülő edzői stáb november közepén meg is kezdte a közös munkát a lányokkal. Az őszi első, „ismerkedő” összetartás után február elején folytatták a munkát a korosztály legjobbjai, és február 5. és 8. között ismét Székesfehérváron gyűltek össze.Tursics Krisztián mindössze néhány hónapja, november elején vette az irányítást az U20-as válogatott élén. A Szentpáli Gergővel és Fűzy-Antalovics Adéllal kiegészülő edzői stáb november közepén meg is kezdte a közös munkát a lányokkal. Az őszi első, „ismerkedő” összetartás után február elején folytatták a munkát a korosztály legjobbjai, és február 5. és 8. között ismét Székesfehérváron gyűltek össze.

„A novemberi első alkalom leginkább arról szólt, hogy személyesen is megnézzünk minden számításba vehető játékost. Ehhez képest a mostani, második edzőtáborban már a finomhangolás került előtérbe – kezdte Tursics Krisztián az Utánpótlássportnak.

Az ősszel lefektetett alapokra támaszkodva ezúttal igyekeztünk már tovább építgetni, csiszolni a játékunkat – mind támadásban, mind védekezésben. Azt viszont tudni kell, hogy továbbra is sok hiányzóval dolgoztunk, nem állt rendelkezésre a teljes keret.

Nyilvánvalóan, az Amerikában játszó két játékosunkra, Krasovec Lilira és Telegdy Zsófira kevésbé van rálátásunk, de ugyanúgy tartjuk velük is a kapcsolatot. Sajnálatos módon Lili jelenleg kisebb sérüléssel bajlódik, ugyanakkor bízom benne, amikor a szezon végén hazatér, már rendben lesz, és Zsófival együtt csatlakozhat hozzánk az Eb-t közvetlenül megelőző felkészülési programba. Emellett Gyöngyösi Janka és Rakita Lili személyében az itthon játszók között is akadnak sajnos sérültek, mindketten jelenleg is a rehabilitációjukat végzik, remélhetőleg a májusi összetartásra már egészségesen érkezhetnek.

Miklós Melinda pedig ezekben a napokban az Eb-selejtezőre készülő felnőttválogatottal dolgozik.

Nem kérdés, hogy nyáron rá is alapemberként számítunk az U20-as válogatottban."

Tursics Krisztián Fotó: Szilágyi Dénes/Ludovika Csata

A szakvezető kiemelte: gyors, futós kosárlabdát játszó csapatot szeretne építeni, ugyanis vérbeli centere nincs a csapatnak, ám mozgékony erőcsatára annál több akad: a négyes poszton várhatóan Sitku Zsuzsannának is jelentős szerep juthat.

„Összességében jól haladunk, persze akadnak nehézségek is – mondta Sitku, aki 2021-ben U19-es vb-bronzérmet nyerő, illetve a tavaly U20-as Eb-ötödik helyet elérő válogatottnak is tagja lehetett. –

Meg kell szoknunk, hogy mit vár el tőlünk az új edzői stáb, de ezen a szakaszon is túl kell esnünk, és úgy érzem, edzésről edzésre egyre jobban összecsiszolódunk. Nagyon várom már az idei Európa-bajnokságot, mivel 2003-as születésűként – többekkel egyetemben – az elmúlt években rendre fiatalabbként kellett az idősebbek között helytállnunk.

Régóta nem játszhattunk olyan világversenyen, amelyen a miénk a „vezető” korosztály, éppen ezért alig várom már, hogy a nyáron bizonyíthassunk. Persze közösen azokkal a fiatalabbakkal, akik idén először szerepelhetnek az U20-asok között, hiszen minden bizonnyal rájuk is komoly szerep hárulhat majd az Eb-n.”

AZ U20-AS NŐI VÁLOGATOTT KERETE:
Milkovics Réka, Katona Boglárka, Sitku Zsuzsanna, Oláh Fruzsina, Rakita Lili, Gyöngyösi Janka, Laczkó Sára, Pfeiffer Virág, Dúl Terka, Turi Eszter, Holcz Rebeka, Horváth Dóra, Van Rijs Dóra, Kötő Luca, Takács Dorina
Hiányoztak a mostani összetartásról: Miklós Melinda, Krasovec Lili, Telegdy Zsófia

(Kiemelt képen: Sitku Zsuzsanna / Forrás: FIBA.Basketball)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik