Korfball: két korosztályos Eb-nek is otthont ad Dunakeszi az idén

Beke Zsombor utanpotlassport.huBeke Zsombor utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.02.28. 12:50
Címkék
A 15 év alattiak korfball Európa-bajnokságainak ad otthont Dunakeszi az idén. A hazai szövetség elnökével és a helyi szakosztály vezetőjével beszélgettünk a sportág helyzetéről és az Eb szervezéséről.

A korfball esetében a külső szemlélő elsőre könnyen állapíthat meg hasonlóságot a kosárlabdával, de ha elbeszélgetünk a sportág hazai szerelmeseivel, akkor kiderül, hogy a röplabda és a kézilabda elemei is fellelhetők benne. Bár a magyar bajnokság nem indulhatott el, a dunakeszi Szent István Általános Iskolában a járványhelyzet miatt szigorú szabályok mellett zajlanak a hétvégi kupaesemények.

A korfball több sportág elemeit is magában foglalja Forrás: Magyar Korfball Szövetség
A korfball több sportág elemeit is magában foglalja Forrás: Magyar Korfball Szövetség

A korfball több sportág elemeit is magába foglalja  •  Forrás: Magyar Korfball Szövetség

„Létrehoztunk egy kupamérkőzés-rendszert, hogy a csapatoknak ebben az áldatlan időszakban is versenyzési lehetőséget teremetsünk. Ezeken az egynapos alkalmakon változó számban vesznek részt a csapatok, és minden nap hirdetünk eredményt.Ki kell emeleni az önkéntes szülők és Dunakeszi városának segítségét is, így a járványügyi szabályokat betartva, fertőtlenítésekkel, a korcsoportok elkülönítésével kockázat nélkül tudjuk lebonyolítani a mérkőzéseket” – foglalja össze a legfontosabb tudnivalókatBóné Zoltán, a Magyar Korfball Szövetség elnöke.

Asportág egyébként több mint 120 éves múlttal büszkélkedhet. Aholland testnevelő tanár, Nico Broekhuysen ötlete nyomán alakult ki, ő egy koedukált, készségfejlesztő csapatsportot hozott létre. Hazánkban majdnem két évtizedevan jelen a játék, és ez alatt az idő alatt már több nemzetközi esemény házigazdái voltunk. A mostani esztendő pedig egészen biztosan csupa nagybetűvel íródik a korfball magyarországi krónikáskönyvébe: 2021-ben az U15-ös Európa-bajnokság terem- és strandváltozatának egyarűnt Dunakeszi ad otthont.

„Reméljük, hogy valóban meg tudjuk tartani az Európa-bajnokságot június utolsó vagy július első hetében. Már nyolc ország jelezte, hogy válogatottja részt venne a kontinensviadalon. Abban bízunk, hogy sok nemzettel ésközönségelőtt rendezhetjük meg a korfballünnepünnepét.”

Dunakeszi kétségkívül a sportág itthoni központja, hiszen akár hazai, akár nemzetközi eseményről van szó, a korfballosok rendre visszatérneka Pest megyei településre.

„Akár azt is kijelenthetjük, hogy Dunakeszi a korfballban a világ – Hollandián kívüli – fővárosa is, vagy legalábbis az szeretne lenni. A sportág hazájával nehéz versenyezni, de mindenki mással lehet–ezt márNagy Bandor, a helyi sportegyesület, a VSD korfball szakosztályának vezetője teszi hozzá. – Van kutatóintézetünk, és az iskolai meg óvódai programjainkkal is mind több gyereket tudunk elérni. A korfball sokkal több, mint sport. Valójában életfelfogás. A pályán egymás ellenfelei vagyunk, de azon kívül jó barátok. Ez a sportág – már csak a koedukáltsága miatt is – képes arra, hogy áthidalja a különbségeket és olyan szociális készséggel vértezze fel a játékosokat, aminek a pályán kívül is hasznát veszik.”

További korosztályos KORFBALL híreink a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik