Beke Zsombor utanpotlassport.hu 2021.02.28 12:50 Frissítve: 2021.02.28 13:42

Korfball: két korosztályos Eb-nek is otthont ad Dunakeszi az idén

A 15 év alattiak korfball Európa-bajnokságainak ad otthont Dunakeszi az idén. A hazai szövetség elnökével és a helyi szakosztály vezetőjével beszélgettünk a sportág helyzetéről és az Eb szervezéséről.

A korfball esetében a külső szemlélő elsőre könnyen állapíthat meg hasonlóságot a kosárlabdával, de ha elbeszélgetünk a sportág hazai szerelmeseivel, akkor kiderül, hogy a röplabda és a kézilabda elemei is fellelhetők benne. Bár a magyar bajnokság nem indulhatott el, a dunakeszi Szent István Általános Iskolában a járványhelyzet miatt szigorú szabályok mellett zajlanak a hétvégi kupaesemények.

A korfball több sportág elemeit is magában foglalja Forrás: Magyar Korfball Szövetség

A korfball több sportág elemeit is magába foglalja  •  Forrás: Magyar Korfball Szövetség

„Létrehoztunk egy kupamérkőzés-rendszert, hogy a csapatoknak ebben az áldatlan időszakban is versenyzési lehetőséget teremetsünk. Ezeken az egynapos alkalmakon változó számban vesznek részt a csapatok, és minden nap hirdetünk eredményt. Ki kell emeleni az önkéntes szülők és Dunakeszi városának segítségét is, így a járványügyi szabályokat betartva, fertőtlenítésekkel, a korcsoportok elkülönítésével kockázat nélkül tudjuk lebonyolítani a mérkőzéseket” – foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat Bóné Zoltán, a Magyar Korfball Szövetség elnöke.

A sportág egyébként több mint 120 éves múlttal büszkélkedhet. A holland testnevelő tanár, Nico Broekhuysen ötlete nyomán alakult ki, ő egy koedukált, készségfejlesztő csapatsportot hozott létre. Hazánkban majdnem két évtizede van jelen a játék, és ez alatt az idő alatt már több nemzetközi esemény házigazdái voltunk. A mostani esztendő pedig egészen biztosan csupa nagybetűvel íródik a korfball magyarországi krónikáskönyvébe: 2021-ben az U15-ös Európa-bajnokság terem- és strandváltozatának egyarűnt Dunakeszi ad otthont.

„Reméljük, hogy valóban meg tudjuk tartani az Európa-bajnokságot június utolsó vagy július első hetében. Már nyolc ország jelezte, hogy válogatottja részt venne a kontinensviadalon. Abban bízunk, hogy sok nemzettel és közönség előtt rendezhetjük meg a korfballünnep ünnepét.”

Dunakeszi kétségkívül a sportág itthoni központja, hiszen akár hazai, akár nemzetközi eseményről van szó, a korfballosok rendre visszatérnek a Pest megyei településre.

„Akár azt is kijelenthetjük, hogy Dunakeszi a korfballban a világ – Hollandián kívüli – fővárosa is, vagy legalábbis az szeretne lenni. A sportág hazájával nehéz versenyezni, de mindenki mással lehet – ezt már Nagy Bandor, a helyi sportegyesület, a VSD korfball szakosztályának vezetője teszi hozzá. – Van kutatóintézetünk, és az iskolai meg óvódai programjainkkal is mind több gyereket tudunk elérni. A korfball sokkal több, mint sport. Valójában életfelfogás. A pályán egymás ellenfelei vagyunk, de azon kívül jó barátok. Ez a sportág – már csak a koedukáltsága miatt is – képes arra, hogy áthidalja a különbségeket és olyan szociális készséggel vértezze fel a játékosokat, aminek a pályán kívül is hasznát veszik.”

További korosztályos KORFBALL híreink a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.04.14 09:10:20

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Autós tréning? Kocsiedzés? A „car coaching” fogalmát többféleképpen is fordíthatjuk, mivel a magyar nyelvben – egyelőre – nincs rá kifejezés. A szavak mögött megbújó jelenség sem kap óriási figyelmet, pedig olyan problémakörről van szó, amely jelentősen befolyásolhatja a fiatal sportolók fejlődését.

2021.03.28 09:02:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

A 2–1-es vereség ellenére Gera Zoltán, az U21-es magyar válogatott szövetségi edzője szerint a mieink bebizonyították, hogy képesek jól teljesíteni a korosztályos Európa-bajnokságon.

2021.03.27 13:20:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A 17 éves Krstulovic Alex győzelmével ért véget az ifjúsági online Hello Sakk-kupa; a Persányi Barnabás elleni fináléjában alig több mint egy másodperc döntött a javára.

2021.03.21 16:25:20

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Első nemzetközi mérkőzéseit játszotta Tímár Krisztián iránymutatásával az őszi Eb-selejtezőkre készülő U18-as válogatott. A szövetségi edző szerint jól dolgoztak a fiatalok a románok ellen vívott összecsapásokon.

2021.03.07 14:32:01

Utánpótlássport Jancsó Kornél utanpotlassport.hu

Csupán három hetet várt az újabb rekordokkal az utóbbi két esztendőben a legjobb magyar férfi súlyemelőnek megválasztott, alig 17 éves Fekécs Szilárd, aki ezúttal a szombathelyi Savaria Kupán remekelt, megint átírva az ifjúságiak 81 kilogrammos kategóriájának országos korosztályos csúcsait.