UP-info utanpotlassport.hu 2023.05.10 19:01 Frissítve: 2023.05.10 19:28

Kőbányán is elindul az Úszó Nemzet Program

Kőbányán is elindul az Úszó Nemzet Program: a Turi György mesteredző fémjelezte Kőbánya SC-ben sajátíthatják el a fiatalok a sportág alapjait.

Az MTI beszámolója szerint Schmidt Gábor sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, az atlétika és a torna mellett az úszás mozgásanyagára épít minden sportág, ezeken keresztül lehet a gyermekeket az egészséges életmódra nevelni. Hozzátette,

azt szeretnék, ha Magyarország sportos nemzetből sportoló nemzetté válna,

ennek érdekében pedig minél több emberhez kell eljutnia annak az üzenetnek, hogy a sportnak az életük részévé kell válnia.

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke arról beszélt, hogy bár a szervezet számára most a párizsi játékok előkészületei vannak a fókuszban, de rendkívül fontosnak tartja ezt a programot, amely biztos alapot nyújt a magyar sport számára a leendő olimpikonok kinevelésében. Kiemelte, nemcsak az olimpiai sikeresség miatt van szükség egy ilyen programra, hanem azért is, mert közelebb hozza az embereket a sport világához. Így amennyiben egy esetleges „olimpiai rendezésben gondolkodunk”, akkor ezáltal a társadalmi elfogadottság is szélesebb lehet.

A MOB elnöke külön kiemelte a Kőbánya SC és Turi György szerepét, aki számos kiváló olimpikont nevelt ki az évtizedek alatt.

György István államtitkár, a Kőbánya Sport Club elnöke elmondta, hogy az egyesület egy óvodás programon keresztül már tíz éve tanítja úszni a legkisebbeket. A mostani program szintlépés a klub életében, köszönhetően a Magyar Úszó Szövetség és a kormány sportpolitikájának, valamint azoknak, akik kidolgozták az Úszó Nemzet Programot, és azoknak is, akik átadják a tudást a gyerekeknek. A sportvezető elmondta,

a klubtól legfeljebb 20 perces utazásra lévő fiatalok – óvodástól az általános iskola harmadik osztályáig – a három évig tartó, heti egy alkalmat jelentő programban egy kilenc szakaszból álló rendszer végén három úszásnemmel ismerkednek majd meg, és 100 métert kell tudniuk biztonságosan leúszni.

Ezáltal megszerethetik az úszást és kritikus helyzetben akár a saját életüket is meg tudják menteni – jelezte.

Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere arról beszélt, hogy a kerületben élő emberek egészségi mutatói a legrosszabbak közé tartoznak, ő pedig a prevencióban hisz, aminek a legjobb módja a sport. Hozzátette, az elmúlt években már fejlődtek – futókörök, kondiparkok épültek Kőbányán és az uszoda is megújult –, az Úszó Nemzet Program pedig egy újabb lépést jelent ezen a téren.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.09.26 17:00:07

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A pisztolyos Jákó Miriam a rió katonai sportlövő-vb-n nyert aranyat, míg a puskás Rescsik Csaba a limai para-vb-n állított fel új juniorvilágcsúcsot.

2023.09.24 16:10:04

Utánpótlássport Munkatársunktól utanpotlassport.hu

A férfi junior kézilabda-válogatottat a nyáron világbajnoki ezüstéremhez segítő Sótonyi László részesült a második alkalommal kiírt Az év utánpótlásedzője díjban.

2023.09.15 23:20:02

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az U20-as női vízilabda-válogatott pazar játékkal győzte le a spanyolokat a coimbrai világbajnokság döntőjében, és először aranyérmes a korosztály vb-történetében!

2023.07.27 16:44:01

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A 18 éves gerelyhajító, Herczeg György magát is alaposan meglepte a felnőtt országos csúccsal, amelyet igyekszik a helyén kezelni.

2023.07.26 22:24:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A cselgáncsozók és az atléták is dupláztak a bronzérmeket tekintve a maribori EYOF harmadik napján, a legjobb magyar eredményt szerdán viszont egy úszó szállította: Kovács Botond második lett 200 méter vegyesen.