Kőbányán is elindul az Úszó Nemzet Program

UP-info utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.05.10. 19:01
Címkék
Kőbányán is elindul az Úszó Nemzet Program: a Turi György mesteredző fémjelezte Kőbánya SC-ben sajátíthatják el a fiatalok a sportág alapjait.

Az MTI beszámolója szerintSchmidt Gábor sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, az atlétika és a torna mellett az úszás mozgásanyagára épít minden sportág, ezeken keresztül lehet a gyermekeket az egészséges életmódra nevelni. Hozzátette,Schmidt Gábor sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, az atlétika és a torna mellett az úszás mozgásanyagára épít minden sportág, ezeken keresztül lehet a gyermekeket az egészséges életmódra nevelni. Hozzátette,

azt szeretnék, ha Magyarország sportos nemzetből sportoló nemzetté válna,

ennek érdekében pedig minél több emberhez kell eljutnia annak az üzenetnek, hogy a sportnak az életük részévé kell válnia.

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke arról beszélt, hogy bár a szervezet számára most a párizsi játékok előkészületei vannak a fókuszban, de rendkívül fontosnak tartja ezt a programot, amely biztos alapot nyújt a magyar sport számára a leendő olimpikonok kinevelésében. Kiemelte, nemcsak az olimpiai sikeresség miatt van szükség egy ilyen programra, hanem azért is, mert közelebb hozza az embereket a sport világához. Így amennyiben egy esetleges „olimpiai rendezésben gondolkodunk”, akkor ezáltal a társadalmi elfogadottság is szélesebb lehet.

A MOB elnöke külön kiemelte a Kőbánya SC és Turi György szerepét, aki számos kiváló olimpikont nevelt ki az évtizedek alatt.

György István államtitkár, a Kőbánya Sport Club elnöke elmondta, hogy az egyesület egy óvodás programon keresztül már tíz éve tanítja úszni a legkisebbeket. A mostani program szintlépés a klub életében, köszönhetően a Magyar Úszó Szövetség és a kormány sportpolitikájának, valamint azoknak, akik kidolgozták az Úszó Nemzet Programot, és azoknak is, akik átadják a tudást a gyerekeknek. A sportvezető elmondta,

a klubtól legfeljebb 20 perces utazásra lévő fiatalok– óvodástól az általános iskola harmadik osztályáig– a három évig tartó, heti egy alkalmat jelentő programban egy kilenc szakaszból álló rendszer végén három úszásnemmel ismerkednek majd meg, és 100 métert kell tudniuk biztonságosan leúszni.

Ezáltal megszerethetik az úszást és kritikus helyzetben akár a saját életüket is meg tudják menteni– jelezte.

Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere arról beszélt, hogy a kerületben élő emberek egészségi mutatói a legrosszabbak közé tartoznak, ő pedig a prevencióban hisz, aminek a legjobb módja a sport. Hozzátette, az elmúlt években már fejlődtek– futókörök, kondiparkok épültek Kőbányán és az uszoda is megújult –, az Úszó Nemzet Program pedig egy újabb lépést jelent ezen a téren.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik