Kick-box: elégedett az elnök a junior Eb után

Jancsó Kornél utanpotlassport.huJancsó Kornél utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.11.16. 17:45
Címkék
A hazai kick-box hagyományaihoz méltóan szerepelt a nyolcvannégy fős magyar csapat a sportág múlt heti montenegrói korosztályos Európa-bajnokságán, amelyen tizennégy első, tizenkét második és harmincnégy harmadik helyet szerzett, a nemzetek medálversenyében pedig az összesen hatvan éremmel a harmadik lett Magyarország.

A kick-box 13 és 18 év közötti legkiválóbb művelői sorakoztak fel az idei budvai kontinensviadalon, amelynek eredeti gazdája Budapest volt, ám az augusztusra tervezett Eb magyarországi megrendezését végül ellehetetlenítette a koronavírus-járvány. Montenegró vállalta a novemberi házigazdaságot, de a korosztályos vetélkedőre rányomta bélyegét, hogy a pandémia újból erőre kapott, s a vendéglátók szigorú biztonsági intézkedések közepette bonyolították le a 39 országot reprezentáló több mint 1100 ifjú harcos csúcstalálkozóját.

„Az Európa-bajnokságot jól jellemezte, hogy az országban kialakult Covid-helyzet miatt mindenkinek, aki a versenyen jelen volt, negatív PCR-teszttel vagy egy 48 órán belüli negatív gyorsteszttel kellett szolgálnia, illetve a mérlegelés előtt még gyorsteszttel is ellenőriztek mindenkit, csak utána lehetett szó versenyről” – avatott be a részletekbe Galambos Péter, a honi szövetség elnöke. Kitért rá, hogy a helyi szabály értelmében zárt térben 150-nél több ember egy időben nem tartózkodhat, s a létszámkorlátot szigorúan érvényesítették a sportcsarnokban is.

Mamutmezőnyben remekelt a 84 fős magyar Eb-csapat Forrás: kick-box.hu
Mamutmezőnyben remekelt a 84 fős magyar Eb-csapat Forrás: kick-box.hu

Mamutmezőnyben remekelt a 84 fős magyar Eb-csapat  •  Forrás: kick-box.hu

„A küzdőtérre csak azok mehettek, akik éppen bunyóztak, a felkészülőknek pedig várakozniuk kellett, hogy egyáltalán beléphessenek a küzdelmek színhelyére. Ez, gyerekekről lévén szó, nem volt egyszerű, némelyek elanyátlanodva vártak a sorukra, már pusztán azért is, mert sokuknak ez volt életük első Eb-részvétele, ismeretlen ellenfelek és ismeretlen körülmények közé csöppentek, s bizony, mindez a fiatalok teljesítményére jelentős mértékben kihatott, elsősorban mentálisan” – magyarázta az elnök. Hozzátette, hogy ez nem „szerecsenmosdatás”, de hozzátartozik az Eb értékeléséhez.

„Összességében, mindent figyelembe véve elégedett vagyok az eredményekkel, de látszott a gyerekeken, s ez nekünk is tanulság, hogy sokkal nagyobb törődést igényelnek, mint egyébként, normál körülmények közepette megrendezett versenynél” – így Galambos Péter. Aki a mérleget megvonva örült a dobogós helyek nagy számának, a 14 aranynak, s hogy minden szakágban volt érem, egyéniben és csapatban, küzdelemben és formagyakorlatban egyaránt helytálltak a mieink mind a fiúknál, mind a lányoknál.

Közülük is kiemelendő Száraz Gergő és Enyingi Sára, akik egyéniben duplázni tudtak, és két Eb-aranyérem jutott Lévai-Hangyássy Botondnak is, aki a szólósiker mellett a kadétcsapat tagjaként szintén Európa-bajnok lett.

Az elnök nagyra értékelte, hogy a csapatversenyekben a négyből „kettőt is behúztunk, egyben pedig bronzot nyertünk, s éppen a zárónapi csapatsikereknek köszönhetően tudott felkapaszkodni Magyarország az éremtáblázat harmadik helyére”. Az pedig külön bravúr, hogy nemcsak a félerejű technikákkal vívott tatamis szabályrendszerekben, hanem még a kiütésre menő ringes szakágban is avattak magyar győztest: a K1-eseknél Pálfi Viktória nyert a juniorok 52 kg-os kategóriájában.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik