Kézilabda: Terjék Roland felfelé venné az irányt a francia lépcsőn

Vágólapra másolva!
2023.03.17. 09:05
Címkék
A Montpellier U21-es csapatában kézilabdázó, 18 éves Terjék Rolanddal beszélgettünk az elmúlt időszakról, a céljairól és a francia csapat FTC elleni Európa-liga-párharcáról.

Komoly mérföldkőhöz érkezett tavaly Terjék Roland: a kétszeres Bajnokok Ligája-győztes Montpellier áprilisban jelentette be, hogy szerződteti az ifjú kézilabdázót, aki az előző évadot még a balatonboglári NEKA játékosaként fejezte be. A nyáron költözött Franciaországba, hogy csatlakozzon az új csapatához; óriási lépés volt ez a 18 esztendős sportoló pályafutásában, aki izgatottan vágott neki a nagy kalandnak.Terjék Roland: a kétszeres Bajnokok Ligája-győztes Montpellier áprilisban jelentette be, hogy szerződteti az ifjú kézilabdázót, aki az előző évadot még a balatonboglári NEKA játékosaként fejezte be. A nyáron költözött Franciaországba, hogy csatlakozzon az új csapatához; óriási lépés volt ez a 18 esztendős sportoló pályafutásában, aki izgatottan vágott neki a nagy kalandnak.

„Szerencsére a beilleszkedéssel nem volt gond, a korosztályos válogatottbeli szereplésemnek köszönhetően néhány csapattársamat már ismertem, tudtam, kikkel játszom együtt az akadémián – idézi fel a közelmúlt emlékeit az ifjúsági válogatott jobbszélső. – A legnagyobb kihívást a nyelvtudás hiánya jelentette, a költözésem előtt egyáltalán nem beszéltem franciául. Szerencsére a kézilabda nyelvén rögtön megértettem magam, a pályán egyből otthonosan mozogtam. Ettől függetlenül

akadtak nehéz pillanatok, az első hetekben nagyon egyedül éreztem magam, hiszen távol kerültem a családomtól és a barátaimtól.”

De hamar átlendült a nehézségeken, remek viszonyt alakított ki a társaival, akikkel a Starligue-et vezető első csapat tartalékegyüttesében játszanak.

„Odahaza az utánpótlás-bajnokságban szerepeltem, a Montpellier-nél viszont a felnőtt harmadosztályban játszunk az U21-es csapattal. Jól megy a bajnokságban, vezetjük a tabellát, úgyhogy elégedettek lehetünk az eredményeinkkel, a teljesítmény terén viszont mindig van hova fejlődni; a jelenlegi kiírásban is csúsztak már be vereségek, azokból próbáltunk a lehető legtöbbet tanulni. Nem könnyíti meg a dolgomat, hogy fizikálisan óriási különbségek vannak, főleg, ha a belső poszton szereplő játékossal hasonlítom össze magamat, ám ebből a hátrányból igyekszem nap mint nap faragni. Közeli a kapcsolatom a csapattársaimmal, ugyanakkor egészséges rivalizálás is van közöttünk, hiszen mindenkinek az a célja, hogy beverekedje magát az első csapat keretébe.

Vannak, akik már tétmeccsen is bemutatkozhattak, én pedig már többször is edzhettem a nagyokkal, ami csodálatos élmény volt. A céljaim rövid távra szólnak: a nyelvtanulásban és a konditeremben is odateszem magamat, és ha a pályán is jól megy a játék, akkor minden esélyem meglesz, hogy debütálhassak az első csapatban.

A válogatottat sem hagynám ki a sorból, hiszen a múlt héten is közösen készültünk; közeledik a nyári ifjúsági világbajnokság, már a csoportellenfeleinket is kisorsolták (Szlovénia, Marokkó és Új-Zéland került a magyarok négyesébe – A szerk.). Izgatottan várjuk a kezdést, a tavalyi Európa-bajnoki negyedik hely után a vébén is jó lenne éremért játszani.”   

AZ EGYIK SZEME SÍR…

Őrületes végjátékot hozott a Ferencváros férfi kézilabdacsapatának Flensburg elleni hazai mérkőzése az Európa-liga csoportkörének utolsó fordulójában, s a 27–27-s döntetlen a továbbjutást jelentette a zöld-fehéreknek. A nyolcaddöntőben az FTC a Montpellier-vel néz farkasszemet március második felében. A párharccal kapcsolatban vegyesek az érzései Terjéknek.

„A magyar kézilabdázásnak nagyon jót tett, hogy a Ferencváros továbbjutott a csoportjából, örültem a sikerüknek. Viszont amikor megtudtam, hogy a két csapat egymással mérkőzik, nem volt teljes a boldogságom, mert a kinti összecsapás idején Magyarországon leszek iskolai elfoglaltság miatt, így nem nézhetem meg a helyszínen a meccset. Szoros csatát várok, könnyen lehet, hogy a továbbjutás csak az utolsó pillanatokban dől el. Az biztos, hogy hazai pályán a Montpellier demonstrálni akarja majd az erejét, mivel egyértelmű elvárás velük szemben a párharc megnyerése.”

(A kiemelt képen: Terjék Roland bízik benne, hogy hamarosan a Montpellier első csapatában is debütálhat / Forrás: Montpellier HB) 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik