Nagy Dániel utanpotlassport.hu 2023.03.17 09:05 Frissítve: 2023.03.17 16:50

Kézilabda: Terjék Roland felfelé venné az irányt a francia lépcsőn

A Montpellier U21-es csapatában kézilabdázó, 18 éves Terjék Rolanddal beszélgettünk az elmúlt időszakról, a céljairól és a francia csapat FTC elleni Európa-liga-párharcáról.

Komoly mérföldkőhöz érkezett tavaly Terjék Roland: a kétszeres Bajnokok Ligája-győztes Montpellier áprilisban jelentette be, hogy szerződteti az ifjú kézilabdázót, aki az előző évadot még a balatonboglári NEKA játékosaként fejezte be. A nyáron költözött Franciaországba, hogy csatlakozzon az új csapatához; óriási lépés volt ez a 18 esztendős sportoló pályafutásában, aki izgatottan vágott neki a nagy kalandnak.

„Szerencsére a beilleszkedéssel nem volt gond, a korosztályos válogatottbeli szereplésemnek köszönhetően néhány csapattársamat már ismertem, tudtam, kikkel játszom együtt az akadémián – idézi fel a közelmúlt emlékeit az ifjúsági válogatott jobbszélső. – A legnagyobb kihívást a nyelvtudás hiánya jelentette, a költözésem előtt egyáltalán nem beszéltem franciául. Szerencsére a kézilabda nyelvén rögtön megértettem magam, a pályán egyből otthonosan mozogtam. Ettől függetlenül

akadtak nehéz pillanatok, az első hetekben nagyon egyedül éreztem magam, hiszen távol kerültem a családomtól és a barátaimtól.”

De hamar átlendült a nehézségeken, remek viszonyt alakított ki a társaival, akikkel a Starligue-et vezető első csapat tartalékegyüttesében játszanak.

„Odahaza az utánpótlás-bajnokságban szerepeltem, a Montpellier-nél viszont a felnőtt harmadosztályban játszunk az U21-es csapattal. Jól megy a bajnokságban, vezetjük a tabellát, úgyhogy elégedettek lehetünk az eredményeinkkel, a teljesítmény terén viszont mindig van hova fejlődni; a jelenlegi kiírásban is csúsztak már be vereségek, azokból próbáltunk a lehető legtöbbet tanulni. Nem könnyíti meg a dolgomat, hogy fizikálisan óriási különbségek vannak, főleg, ha a belső poszton szereplő játékossal hasonlítom össze magamat, ám ebből a hátrányból igyekszem nap mint nap faragni. Közeli a kapcsolatom a csapattársaimmal, ugyanakkor egészséges rivalizálás is van közöttünk, hiszen mindenkinek az a célja, hogy beverekedje magát az első csapat keretébe.

Vannak, akik már tétmeccsen is bemutatkozhattak, én pedig már többször is edzhettem a nagyokkal, ami csodálatos élmény volt. A céljaim rövid távra szólnak: a nyelvtanulásban és a konditeremben is odateszem magamat, és ha a pályán is jól megy a játék, akkor minden esélyem meglesz, hogy debütálhassak az első csapatban.

A válogatottat sem hagynám ki a sorból, hiszen a múlt héten is közösen készültünk; közeledik a nyári ifjúsági világbajnokság, már a csoportellenfeleinket is kisorsolták (Szlovénia, Marokkó és Új-Zéland került a magyarok négyesébe – A szerk.). Izgatottan várjuk a kezdést, a tavalyi Európa-bajnoki negyedik hely után a vébén is jó lenne éremért játszani.”   

AZ EGYIK SZEME SÍR…

Őrületes végjátékot hozott a Ferencváros férfi kézilabdacsapatának Flensburg elleni hazai mérkőzése az Európa-liga csoportkörének utolsó fordulójában, s a 27–27-s döntetlen a továbbjutást jelentette a zöld-fehéreknek. A nyolcaddöntőben az FTC a Montpellier-vel néz farkasszemet március második felében. A párharccal kapcsolatban vegyesek az érzései Terjéknek.

„A magyar kézilabdázásnak nagyon jót tett, hogy a Ferencváros továbbjutott a csoportjából, örültem a sikerüknek. Viszont amikor megtudtam, hogy a két csapat egymással mérkőzik, nem volt teljes a boldogságom, mert a kinti összecsapás idején Magyarországon leszek iskolai elfoglaltság miatt, így nem nézhetem meg a helyszínen a meccset. Szoros csatát várok, könnyen lehet, hogy a továbbjutás csak az utolsó pillanatokban dől el. Az biztos, hogy hazai pályán a Montpellier demonstrálni akarja majd az erejét, mivel egyértelmű elvárás velük szemben a párharc megnyerése.”

(A kiemelt képen: Terjék Roland bízik benne, hogy hamarosan a Montpellier első csapatában is debütálhat / Forrás: Montpellier HB) 

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2023.03.24 19:41:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Vitális Milán szabadrúgásgóljával 1–0-ra győzött idegenben a magyar U21-es labdarúgó-válogatott a görögök korosztályos legjobbjai ellen vívott felkészülési mérkőzésen.

2023.03.07 14:43:02

Utánpótlássport B. L. utanpotlassport.hu

A labdarúgó NB I 22. fordulójában összesen 1112 percet kaptak a 2002-es vagy annál fiatalabb játékosok; nyolc klubban tizenkilenc ifjonc bizonyíthatott.

2023.02.10 20:51:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Varga Ádám kajakos és Pádár Nikolett úszó lett 2022 legjobb utánpótláskorú sportolója; a díjakat pénteken adták át a pandémia miatti kétéves szünet után idén újra megtartott Héraklész Gálán.

2023.01.28 21:20:03

Utánpótlássport Nagy Dániel utanpotlassport.hu

Az utolsó napra is maradt magyar aranyérem az olaszországi téli EYOF-on: Bányai Attila szuperóriás-műlesiklásban bizonyult a leggyorsabbnak. A diadal után a fiatal és edzője, Szepesi Bertold örömittasan értékelt az Utánpótlássportnak.

2023.01.21 13:40:04

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az ausztriai St. Antonban zajló junior-világbajnokságon szuper-G-ben is dobogóra állhatott Bányai Attila, aki az U18-asok között a harmadik helyen fejezte be a versenyt.