Férfi kézilabda: fontos állomás után a juniorválogatott

Vágólapra másolva!
2023.03.16. 15:14
Címkék
A júniusi korosztályos világbajnokságra készülő magyar junior férfi kézilabda-válogatott hazai rendezésű Négy Nemzet-tornán szerepelt nemrégiben, amelyen nívós mezőnyben tarthatott erőfelmérőt; a tapasztalatokról a szövetségi edzőt, Sótonyi Lászlót kérdeztük.

Edzőtáborba vonultak a magyar korosztályos fiú kézilabda-válogatottak a múlt héten, amelyek programjába több felkészülési mérkőzés is bekerült. A juniorokra Négy Nemzet-torna várt Siófokon, erős mezőnnyel: a fiatalok a tavalyi korosztályos Eb döntőseit, a spanyolokat és a portugálokat is vendégül látták, akikhez a házigazdák mellett a szintén komoly játékerőt képviselő szlovénok csatlakoztak. A júniusi, német-görög közös rendezésű vb-re készülő magyarok szoros összecsapások után a harmadik helyen végeztek a viadalon.

A siófoki junior Négy Nemzet-torna eredményei:

Március 10., 16:00
Magyarország–Spanyolország 34–36 (20–17, 31–31) – hétméteresek után
Március 10., 18:00
Szlovénia–Portugália 33–35 (16–16, 31–31) – hétméteresek után
Március 11., 16:00
Magyarország–Szlovénia 32–29 (17–14)
Március 11., 18:00
Spanyolország–Portugália 32–33 (16–17)

A magyar csapat szövetségi edzője, Sótonyi László szerint fontos állomása volt ez a torna a felkészülési időszaknak.

„Hasznos napokat tudunk magunk mögött, hiszen a tavalyi Eb első tíz helyezettje közül négy alkotta a torna mezőnyét (a magyar együttes ötödik lett a portugáliai világversenyen – A szerk.), ez rangot és magas színvonalat biztosított az eseménynek – kezdi a szakember. – A kiegyenlített erőviszonyokat már az elődöntők eredményei is alátámasztották, mindkét összecsapás hétméteresekkel dőlt el, de a helyosztók is szoros meccseket hoztak. Ami miatt fáj kicsit a szívem, hogy kevés néző látogatott ki a csarnokba, a srácok többet érdemeltek volna. Új játékosokat próbálhattunk ki, ugyanis tőlünk számos kulcsember hiányzott: egy sérülés miatt, öten pedig azért, mert a felnőttválogatott keretével készültek a Svájc elleni mérkőzésekre – utóbbi rendkívül örvendetes,

mégiscsak ez lenne az utánpótlásképzés célja, hogy a legmagasabb szintre nevelje ki a fiatalokat.

Ami biztos, hogy nem lesz egyszerű dolgunk a vb-keret kijelölésénél, komoly fejtörést okoz majd a szűkítés.”

A világbajnokság előtti három hónap sem üres a válogatott naptárában.

„Áprilisban Franciaország felé vesszük az irányt, újabb tornán veszünk majd részt, ám valószínűleg ismét »tartalékos« összeállításban, ugyanis a felnőttek szövetségi kapitánya, Chema Rodriguez utalt rá, hogy az utolsó Eb-selejtezőkön még több fiatal kaphat lehetőséget. A vb előtt nagyjából két hetet tudunk majd teljes kerettel együtt készülni, felkészülési meccsek is lesznek a programban, június huszadikán pedig már kezdünk is Argentína ellen!”

(A kiemelt képen: Sótonyi László / Forrás: MKSZ)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik