utanpotlassport.hu 2018.07.09 13:53 Frissítve: 2018.07.09 14:05

Kézilabda: Ifj. Kiss Szilárd elégedett a szezon eredményeivel

Aranyéremmel térhetett haza első komolyabb nemzetközi megméretéséről, a leány U16-os Európa-bajnokságról a serdülő kézilabda-válogatott. Ifj. Kiss Szilárd csapata százszázalékos teljesítménnyel nyerte meg a kontinensviadalt, a szövetségi edző a tapasztalatokról és a drámai fináléról is nyilatkozott honlapunknak.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huTizenkilenc mérkőzés, tizenkilenc győzelem. Ez a leány U16-os kézilabda-válogatott mérlege a 2017/18-as évadban. Nem akármilyen mutató, ráadásul a győzelmi szériát óriási siker koronázta a svédországi nyílt Európa-bajnokságon, amelyen aranyérmes lett a társaság.

A serdülő leányválogatott az egész évadban veretlen maradt Fotó: Helene Holmberg/EHF

A serdülő leányválogatott az egész évadban veretlen maradt  •  Fotó: Helene Holmberg/EHF

Ifj. Kiss Szilárd csapata magabiztosan menetelt a kontinensviadal döntőjéig, amelyben fordulatos mérkőzésen, drámai küzdelemben győzték le a francia válogatottat. Így nem akármilyen produkcióval mutatkozott be az együttes a nemzetközi porondon Göteborgban.

„Természetesen elképesztően boldog a csapat, elvégre Európa-bajnokok lettünk – kezdte a szövetségi edző. – Kiváló csapatépítő program volt az ötnapos torna. Ugyanakkor persze a földön kell maradnunk. Tisztában vagyunk a társaság erősségeivel és hiányosságaival, ennek tudatában építkezünk tovább.”

Kiss nem győzte hangsúlyozni, hogy a siker közös. Nagy szerepe van benne a komplett szakmai stábnak és természetesen a klubedzőknek is. Egyébként nemcsak a svédországi öt napra, hanem a már emlegetett egész éves százszázalékos teljesítményre is büszke lehet a szakvezető.

„Az Európa-bajnoki siker után talán furcsán hangzik, de ebben a korosztályban nem az eredményességet tartom a legfontosabb szempontnak. Számomra többet számít, hogy a lányok egyénileg is rengeteget fejlődtek, sikerült arra a szintre eljutniuk, amelyet a szezon elején elterveztünk. Elégedettek lehetünk a munkával.”

Az Eb-n nemcsak a csapat technikai tudása, hanem lelki ereje, küzdeni tudása is erősen kidomborodott. A franciák elleni döntő utolsó másodperceiben 26–26-os állásnál szabályos gólt szereztek a mieink, de a játékvezetők nem adták meg a találatot. Ráadásul a hosszabbítás első félideje után két góllal a franciák mentek.

„Az a csapat, amely az utolsó öt percet ilyen előzmények után három nullával le tudja hozni, nagyon egyben van. Nem estek szét, nem omlottak össze a lányok, hanem összekapaszkodtak és egymásért küzdöttek. Ez ebben a korban hatalmas fegyvertény, óriási tett.”

A magyar csapat egyébként a 31−30-ra megnyert finálét leszámítva valamennyi mérkőzését magabiztosan, nagy fölénnyel nyerte. A kérdés, hogy valóban ennyire kiemelkedett-e a válogatott ebből a mezőnyből.

„A többi válogatott edző egyértelműen úgy gondolja, hogy igen. Mi örülünk, ha így van. Hozzá kell tenni, hogy komoly tartalékaink vannak. Akad még néhány játékos, aki a következő években beépülhet a csapatba, illetve egyik meghatározó egyéniségünket, Bárdy Noémit ezúttal sérülés miatt nélkülöznünk kellett. Valóban úgy látszik, hogy van némi előnyünk a mezőnnyel szemben. Jó lenne ebből minél többet megtartani a következő években.”

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.