Bruckner Vince utanpotlassport.hu 2021.01.25 09:00 Frissítve: 2021.01.25 09:10

Kézilabda: az eddigi legnagyobb férfi juniorvébét rendezzük a nyáron

Harminckét csapatos férfi U21-es kézilabda-vb kezdődik június 22-én Budapesten és környékén; az előkészületekről Molnár Viktort, az MKSZ szervezési igazgatóját kérdeztük.

A debreceni női U20-as világbajnokság és a győri, szintén női U19-es Eb után ismét nagy fába vágta a fejszéjét a Magyar Kézilabda Szövetség, amely újabb utánpótlás-világeseményt hozott haza. Ezúttal a fiúké lesz a főszerep, az U21-es világbajnokságnak ad otthont Budapest és környéke június 22. és július 4. között.

A jelenlegi állás szerint négy helyszínen bonyolítják le a minden eddiginél nagyobb, harminckét csapatos tornát: a Tüskecsarnokban (Budapest), Érden, Szigetszentmiklóson és a Ludovika Arénában (Budapest).

Hazai pályán bizonyíthat az utolsó korosztályos eseményén a férfi juniorválogatott Forrás: MKSZ

Hazai pályán bizonyíthat az utolsó korosztályos eseményén a férfi juniorválogatott  •  Forrás: MKSZ

“Hangsúlyoznám, hogy ezek egyelőre a tervezett játékhelyek, még semmi sincs véglegesítve - kezdi Molnár Viktor, az MKSZ szervezési igazgatója. - A kiválasztáskor a legfontosabb rendező elv a földrajzi közelség volt, Budapesten és környékén kerestük a helyszíneket. A másik kiemelt szempont pedig természetesen az, hogy a létesítmény megfeleljen a nemzetközi szövetség által felállított követelményeknek.”

A létszámbővítés a szervezőket természetesen minden korábbinál nagyobb kihívás elé állítja. Erre készülnek a magyar rendezők is.

“Az egyik ilyen természetesen a COVID-helyzet, a biztonsági intézkedések nyilvánvalóan az akkori állapotokkal és a nemzetközi szövetség által kiadott útmutatással lesz összhangban, ezzel kapcsolatban korai bármit is mondani. A harminckét csapat már önmagában óriási logisztikai kihívást jelent, ráadásul Debrecennel és Győrrel ellentétben ezúttal nem egymáshoz közeli meccshelyszínekről beszélünk. A legnehezebb pedig talán a szálláshelyek megtalálása: nem egyszerű nagyjából egységes, a nemzetközi szövetség elvárásainak megfelelő hotelt találni mind az összes csapatnak. Főleg, hogy június végén labdarúgó Eb is lesz Budapesten, ami még egy lapáttal rátesz a kihívásokra. Összesen körülbelül húsz szervezési területtel számolunk, amelynek mind a négy csarnokban lesz egy-egy vezetője. Azaz, többszörösére nő a szervezői csapat létszáma, mint a korábbi utánpótlás-világversenyeken.”

A Tüskecsarnok lehet a nyári vb egyik helyszíne Forrás: mnsk.hu

A Tüskecsarnok lehet a nyári vb egyik helyszíne  •  Forrás: mnsk.hu

A már említett debreceni, illetve győri torna arról is emlékezetes volt, hogy felkeltette a sportbarátok érdeklődését. Mind a két, egyébként magyar sikerrel zárult döntő gyakorlatilag telt ház mellett zajlott. Most ezt a járványhelyzet miatt alighanem lehetetlen lesz megvalósítani.

“Nincs egyelőre ahhoz hasonló tervünk, minden a COVID-helyzettől függ majd, amivel kapcsolatban most még kár jósolgatni. Készülünk egy olyan általános alap kommunikációs tervvel, amely képes a járványhelyzethez alkalmazkodni, de olyan szintű promóciós háttér ezúttal nem lesz, mint amilyen például 2018-ban Debrecenben volt.”

További korosztályos hírek KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.02.17 17:50:20

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Két korosztályos futballválogatottunk is felkészülési mérkőzést játszott szerdán: az U19-esek ikszeltek Horvátország ellen, az U17-esek vereséget szenvedtek a románoktól.

2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.