Bruckner Vince utanpotlassport.hu 2022.06.18 11:55 Frissítve: 2022.06.18 12:00

Kézi: veretlen felkészüléssel várják a vb-rajtot a junior lányok

Romániát, Angolát és Dél-Koreát (kétszer) is legyőzte az elmúlt napokban a női junior kézilabda-válogatott, amely Eb-címvédőként várja a celjei U20-as világbajnokság rajtját. Ifj. Kiss Szilárd szövetségi edzőt kérdeztük a felkészülésről.

Az utolsó korosztályos világversenyére készül az a női junior kézilabda-válogatott, amely az eddigi három nagy tornáján (U16-os nyílt Eb, U17-es Eb, U19-es Eb) kivétel nélkül aranyérmet nyert. Ezúttal nemcsak a kontinens, hanem a világ legjobb csapatai várnak ifj. Kiss Szilárd sikercsapatára a szlovéniai Celjében, ahol egyébként a legutóbbi két Európa-bajnokságot rendezték.

Ennek megfelelően alakította a felkészülési programot a szakmai stáb, hiszen ezúttal Európán kívüli együttesekkel is megmérkőztek a lányok. Ezeket az összecsapásokat kivétel nélkül sikerrel vívták meg, a siófoki Négy Nemzet-tornán a románokat, az angolaiakat és a dél-koreaiakat felülmúlva lettek elsők, majd az ázsiaiakat csütörtökön is legyőzték.

Koronczai Petra (balra) és Mérai Maja is sokat tehet a válogatott sikerességéért a celjei vb-n Forrás: Nemzeti Kézilabda Akadémia

Koronczai Petra (balra) és Mérai Maja is sokat tehet a válogatott sikerességéért a celjei vb-n  •  Forrás: Nemzeti Kézilabda Akadémia

„Vegyes tapasztalatokat szereztünk ezen a négy mérkőzésen – kezdte az Utánpótlássportnak ifj. Kiss Szilárd szövetségi edző. – A románok ellen jól játszottunk, az egy megszokott rivális volt, tudtuk, mi várható tőlük. Másnap, az Angola elleni találkozóra rányomta a bélyegét, hogy Kürthi Laura megsérült a tizedik percben, az afrikai csapat más stílusban játszott, mint megszoktuk, sok kemény ütközést kaptak a lányok. Az átállással küzdő Dél-Koreával viszont kifejezetten hasznos, végig szoros meccset vívtunk a torna végén, szükség is volt már egy ilyenre. Csütörtökön ismét találkoztunk velük, húsz-huszonöt percig szoros volt, de aztán elkezdtük belőni a helyzeteinket, védekezésben pedig még keményebbek lettünk.”

A szakvezető elmondta, hogy a vb-rajthoz közeledve láthatóan kezdenek visszajönni azok a páros-, hármas- és csapatszintű kapcsolatok, amelyek az elmúlt években is remekül működtek. A változás annyi, hogy ezúttal már tizennégy-tizenöt csapatból érkeznek a játékosok, ám ennek is megvan a varázsa, hiszen nagyon – talán még jobban, mint eddig – várják a válogatott eseményeket.

Az első harminckét csapatos vb-n Celjében a lengyelekkel, az egyiptomiakkal és az amerikaiakkal került egy csoportba a magyar válogatott, az első két helyezett jut tovább a középdöntőbe, ahonnan már a legjobb nyolc közé lehet bekerülni.

Annyit Kiss szerint még érdemes megjegyezni, hogy mivel tényleg a világ minden tájáról érkeznek a csapatok, a Covid továbbra is meghatározó szempont lehet, így ezen a tornán még érvényesnek lesznek a sajnos már megszokott járványügyi szabályok – maszkhasználat, stb. Persze abban bízunk, hogy erről ebben a cikkben írunk utoljára, és elsősorban a magyar győzelmekkel „kell” majd foglalkoznunk a következő két hétben.

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.06.25 14:20:02

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Hidvégi Hunor, Nemes Réka és a Lugosi Gergely, Uhrin Dávid páros szállította a három magyar aranyérmet a Belgrádban zajló utánpótlás Európa-bajnokságon. Ezen kívül még két ezüst jutott a mieinknek az ezres döntőkben, mindez pedig az éremtáblázat élére repítette a csapatot.

2022.02.20 20:12:03

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az U20-as atléták között Gálpál Zsombor és Keszthelyi Luca, az U18-as mezőnyben Trenka Ádám, valamint Kriszt Sarolta nyerte a fedett pályás összetett bajnokságot.

2022.02.06 09:02:02

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Csaknem két hónap után játszott újra a férfi NB I-ben a Nemzeti Kézilabda Akadémia, amely ezúttal több játékosát nélkülözve nem volt képes a bravúrra a Gyöngyös ellen.

2022.02.01 15:02:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 18 éves válogatott alpesi síelő, Trunk Tamás a több hazai élsportolóval is kapcsolatban álló The Path Sports Managementtel kötött együttműködési megállapodást.

2022.01.20 15:55:01

Utánpótlássport N. D. utanpotlassport.hu

Csütörtök délelőtt hirdették ki a pekingi téli olimpián részt vevő magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott keretét, amelybe a 19 éves Nógrádi Bence is bekerült.