Bruckner Vince utanpotlassport.hu 2021.07.26 12:31 Frissítve: 2021.07.27 20:30

Kézi: éremre pályázik az U19-es Eb-n az ifjúsági fiúválogatott

A szerbekkel és a spanyolokkal mérkőzött a balatonboglári Három Nemzet-tornán az ifjúsági fiú kézilabda-válogatott. Az Eb-re készülő együttes két edzőjét, Kárpáti Krisztiánt és Pásztor Istvánt, valamint meghatározó játékosát, Fazekas Gergőt kérdeztük.

Talán az elmúlt évek legígéretesebb fiú kézilabda-válogatottja készül az augusztusi, Horvátországban rendezendő U19-es Európa-bajnokságra. A játékosok közül sokan már most fontos szerepet játszanak klubjukban az NB I-ben, az ott megszerzett rutint pedig a válogatottban is kamatoztatják. Nagy célokban gondolkoznak, de persze jelenlegi helyzetben annak is örülni kell, hogy egyáltalán megrendezik a korosztályos tornát.

Az ifjúsági fiúválogatott célja az Eb-dobogó Forrás: MKSZ

Az ifjúsági fiúválogatott célja az Eb-dobogó  •  Fotó: Tompos Gábor/NEKA

„Kétezerhúsz januárjában játszottunk utoljára nemzetközi mérkőzést, tehát már bő másfél éve – kezdte a válogatott szövetségi edzője, Kárpáti Krisztián. – Bő négy hét alatt hét edzőmeccs vár ránk, kettőt letudtunk most Balatonbogláron, lesz egy Négy Nemzet-tornánk Németországban, a végén pedig a szlovénok ellen egy dupla összecsapás. Egy világbajnoksággal szemben az Európa-bajnokságon már a csoportmeccsek is nagyon kiélezettek, szoros a mezőny. A hét találkozónkból egyetlen olyan sem lesz majd, amelyen tudunk tartalékolni. Arra számítunk, hogy már a svédek elleni nyitó mérkőzésünk élet-halál csata lesz.”

Az együttes másik edzője, a korábbi világválogatott szélső, Pásztor István úgy véli, hasznukra lehet a kontinenstornán, hogy a kerettagok többsége az elmúlt évadban szerepelhetett a hazai felnőttélvonalban is.

„Még nagyon az elején járunk a felkészülésnek, a védekezésünk nagyon tetszett, jól működött, de támadásban kicsit még bizonytalanok voltunk. Ígéretes és az NB I-es szereplésnek köszönhetően tapasztalt brigád a mostani válogatott, örömteli, hogy aki eddig az NB I/B-ben játszott, a nyáron felkerült az élvonalba. Olyan tapasztalatot szereztek ennek köszönhetően, amely szerintem a hét Eb-mérkőzés alatt, a sorozatterhelés közben meg fog mutatkozni.”

Az elmúlt NB I-es évad góllövőlistájának ötödik helyezettje és legeredményesebb utánpótláskorú, Fazekas Gergő pedig nem akármilyen célokat tűzött ki az Európa-bajnokságra.

„Biztos segít majd ez a fajta rutin, de például azt is tudjuk, hogy a francia válogatottban van, aki a Bajnokok Ligájában is szerepelt már. Úgy gondolom, hogy tizenhat jó csapat lesz ezen az Európa-bajnokságon, nem is kerülhettünk volna könnyű négyesbe. De előzetesen nem lehet más a célunk, mint megnyerni a csoportunkat és az Európa-bajnokságot is.”

Az Eb-re készülő ifjúsági fiúválogatott kerete:
Kapusok: Herman Ákos (Dabas), Lakatos Krisztián (Pick Szeged), Palasics Kristóf (Telekom Veszprém), Takács Ákos (NEKA)
Jobbszélsők: Imre Bence (FTC), Szilágyi Benjamin (Pick Szeged)
Jobbátlövők: Ilics Zoran (Telekom Veszprém), Ónodi Jánoskúti Máté (FTC), Temesvári Gábor (NEKA)
Irányítók: Fazekas Gergő (Veszprémi KKFT), Lukács Péter (Telekom Veszprém), Rea Barnabás (Pick Szeged),
Beállók: Karai Miklós (FTC), Papp Tamás (NEKA), Radvánszki Zsolt (Veszprémi KKFT)
Balátlövők: Bodócs Marcell (NEKA), Pergel Andrej (Telekom Veszprém)
Balszélsők: Kovács Bence (Balatonfüredi KSE), Sisa Erhárd (Telekom Veszprém)

További korosztályos híreink KÉZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.09.08 09:12:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nehéz lenne belekötni az utánpótláskorú kézilabdás lányok nyári teljesítményébe: az U19-es és az U17-es Európa-bajnokságot is megnyerték. A sikerekről az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatóját, Zsiga Gyulát kérdeztük.

2021.07.16 21:39:57

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Az utolsó tizenöt percben leiskolázta a svédeket a magyar junior kézilabda-válogatott.

2021.06.30 08:33:13

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Mészáros Eszter még 18 évesen megszerezte az első világkupa-aranyérmeit Eszéken: az olimpiára készülő sportlövő a légpuskások között egyéniben és Péni Istvánnal vegyes csapatban is nyert.

2021.06.23 18:44:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az MTK Budapest 18 éves karatékája, Ilankovic Aleksandra elégedetten és boldogan eleveníti fel, hogy nemrégiben nagyon közel járt az olimpiai kvótaszerzéshez Párizsban.

2021.06.20 19:33:19

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

A mixváltó ötödik helyét leszámítva nem kerültek a közvetlen élmezőnybe a magyarok a kitzbüheli junior triatlon Eb-n.