Kézi: a NEKA utánpótláskorúakra épülő férfi és női csapata is NB I-es

Bruckner Vince utanpotlassport.huBruckner Vince utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.05.25. 09:44
Címkék
Remek szezont zárt a Nemzeti Kézilabda Akadémia a felnőttek között: a fiúk első élvonalbeli évadukban megőrizték tagságukat az elitben, a lányok pedig az NB I/B ezüstérmeseiként feljutottak a legjobbak közé. A bogláriak ügyvezetőjével, Mocsai Tamással, a női csapat edzőjével, Bohus Beával és a férfiegyüttes 19 éves játékosával, Papp Tamással beszélgettünk arról, mit is jelent mindez a balatoni műhelynek.

Még a 2020/21-es évadban indult ez első olyan csapat a női NB I-ben – Boglári Akadémia-SZISE néven –, amely szinte kizárólag NEKA-játékosokat vonultatott fel, s akkor – bár csak hajszál híján – nem sikerült kivívni a bennmaradást. A mostani szezonban a Nemzeti Kézilabda Akadémia férficsapata próbált szerencsét az élvonalban, és tulajdonképpen már parádés őszi teljesítményével megváltotta jegyét a következő kiírásra. A „tagságit” május elején, a Fejér B.Á.L.-Veszprém felett aratott sikerrel újította meg végleg a gárda, és a tizenkettedik helyen zárt. Az NB I-ben szereplő, túlnyomórészt nem is junior-, hanem még ifjúsági korú lányok pedig az NB I/B-ben meneteltek nagyszerűen, és az egri Eszterházy SC legyőzésével harcolták ki, hogy az ősztől két boglári együttes is az első osztályban szerepelhessen.

A NEKA fiúcsapatának bőven volt oka ünneplésre az első NB I-es évadában FORRÁS: NEKA
A NEKA fiúcsapatának bőven volt oka ünneplésre az első NB I-es évadában FORRÁS: NEKA

A NEKA fiúcsapatának bőven volt oka ünneplésre az első NB I-es évadában  •  Forrás: NEKA

„Az, amit a mostani évadban a fiatal játékosaink elértek, hatalmas siker, és jól mutatja az akadémiai képzés minőségét – kezdte Mocsai Tamás, a NEKA ügyvezetője. – A fiúcsapat kicsit magasabb, mint húszéves átlagéletkorral bizonyította, hogy ha a fiatalok lehetőséget kapnak az élvonalban, igenis meg tudják állni a helyüket, ezt a bennmaradásunk is igazolja. Ők éppen most vannak abban a korban, amikor sok-sok játékpercre van szükségük, ezt itt Balatonbogláron maximálisan megkapják, miközben nyomás nélkül fejlődhetnek. Természetes, hogy ilyenkor még előfordulnak hullámvölgyek, de a mi csapatunkban nyugodtan lehet hibázni is. A lányok feljutásának ugyanennyire örülünk, ez olyan fiatal társaság, hogy a játékosok közül sokan még csak jövőre érettségiznek majd. Tisztában vagyunk vele: ezt a keretet meg kell erősítenünk, hogy jövőre esélyünk legyen a bennmaradásra, de az elvek természetesen nem változnak, csakis fiatal magyar játékosokkal szeretnénk elérni a céljainkat.”

Ebben egyetért az együttes vezetőedzője, Bohus Beáta is, aki elmondta, az NB I/B-s évad elején alapvetően az volt a cél, hogy a kiesést biztosan elkerüljék.

„Az első ötbe kerülést irányoztuk elő a Nyugati csoportban, semmiképpen nem akartunk a végén a kiesés ellen küzdeni. De aztán evés közben jött meg az étvágy, az alapszakasz annyira jól sikerült, hogy felvetődött a gondolat, mi van, ha… Azt mondtuk a lányoknak, hozzanak ki magukból mindent a felsőházban is, ne maradjon bennük hiányérzet, aztán meglátjuk, a végén mire lesz elég. Ez történt az Eger elleni sorsdöntő meccsen is, amelyen a hazai csapaton sokkal nagyobb volt a nyomás, a mieink pedig a legjobbjukat nyújtották.”

Bohus Bea szerint fiatal csapatára szeptembertől hasznos tanulóév vár az élvonalban FORRÁS: NEKA
Bohus Bea szerint fiatal csapatára szeptembertől hasznos tanulóév vár az élvonalban FORRÁS: NEKA

Bohus Bea szerint fiatal csapatára szeptembertől hasznos tanulóév vár az élvonalban  •  Forrás: NEKA

Természetesen a fiatalok senki ellen nem ellen nem szeretnének feltartott kézzel pályára lépni az NB I-ben sem, de Bohus szerint a következő bajnoki évnek kevésbé az eredményességről, és sokkal inkább a tapasztalatszerzésről, a játékosok fejlesztéséről kell szólnia.

„Ezek a gyerekek rengeteg dolgoztak, kiharcolták a feljutást, de tudni kell, hogy a felnőtt első osztály még közel sem az ő szintjük. Ugyanakkor olyan tanulási esztendő következik az életükben, amelynek során megtapasztalják azt a színvonalat, amelynek elérésére egyébként nap mint nap készülnek. Sokat számít majd, amikor testközelből találkoznak majd olyan világsztárokkal, mint Stine Oftedal vagy Emily Bölk. De ugyanilyen fontos tapasztalat lesz, amikor a hozzájuk hasonló képességű riválisok ellen, kiélezett helyzetben próbálnak meg döntést hozni. Nagyon sok NB I-es csapatnak neveltünk már játékost, ezek a fiatalok úgy igazolhatnak majd el innen, hogy van már egy szezonnyi élvonalbeli múltjuk, és a következő klubjuknak nem a nulláról kell őket a mélyvízbe dobni.”

Közben a boglári fiújátékosok a saját bőrükön tapasztalták meg, mennyit lehet fejlődni a legjobbak között. Az évadban 92 gólt szerző, 19 éves beálló, Papp Tamás emellett annak is örül, hogy a kevésbé eredményes tavasz ellenére is megőrizték a tagságukat.

„Nem volt könnyű felállni a vereségekből, az őszi szezonhoz képest elég sokszor kaptunk ki, több olyan meccs is volt, amelyről úgy gondoltuk, meg tudjuk nyerni, de egy-két góllal kikaptunk. Ez most így sikerült, szerencsére ezzel együtt is benn tudtunk maradni, ez volt a célunk. Az őszi szezonban a Szeged ellen kezdtünk, akkor belefutottunk egy nagyobb pofonba, az Eger ellen indultunk el fölfelé, és ami minket is meglepett: a nemzetközi kupában induló Tatabányát szintén meg tudtuk verni. Mindenkinek nagy lehetőség volt ez az évad a fejlődésre, és úgy gondolom, éltünk is vele. Szerintem mind csapatszinten, mind egyénileg belenőttünk az NB I-es mezőnybe, fizikailag és taktikailag is felvettük a harcot a többi csapattal.”

További korosztályos híreinkKÉZILABDÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik