utanpotlassport.hu 2018.07.11 15:00 Frissítve: 2018.07.11 15:05

Kerékpársportok: éremesélyek a junior és U23-as Eb-n

Minden esély adott akár két magyar éremszerzéshez is az országúti kerékpárosok csütörtökön rajtoló junior és U23-as Európa-bajnokságán – véli a szövetségi kapitány, Dér Zsolt.

K. T. I. - utanpotlassport.hu Összesen tizenkét magyar versenyző, tíz fiú és két lány utazott el Csehországba, ahol a hét második felében a kontinens legjobb 23 év alatti országúti kerékpárosai tekernek majd az érmekért.

Mivel a női időfutamokban nem lesz magyar induló, ezért küldöttségünk számára csupán pénteken kezdődik meg az Európa-bajnokság. Akkor az U23-as férfi kategóriában, a fiatal kora ellenére már kétszeres felnőtt magyar bajnok, Peák Barnabás áll majd rajthoz.

Peák Barnabás az U23-as Eb egyik legfőbb magyar éremesélyese Forrás: Bikemag

Peák Barnabás az U23-as Eb egyik legfőbb magyar éremesélyese  •  Forrás: Bikemag

„Az országos bajnokságon 49,1 kilométer/órás átlagot tekert, ami több mint biztató teljesítmény” – mesélte Peákkal kapcsolatban Dér Zsolt szövetségi kapitány. „Mindenképpen benne lehet a top tízes helyezés, de azt mondom, a dobogóra is jó esélye lehet, ha nem jön közbe semmilyen technikai malőr.”

Szombaton már a mezőnyversenyeké lesz a főszerep. Az U23-as nőknél Szabó Zsófia, a junioroknál Buzsáki Virág képviseli a magyar színeket. A két mezőny ugyanazon a pályán verseng majd, csupán a távban lesz eltérés: a tizenkilenc év alattiak valamivel több mint 75, az eggyel idősebbek 108 kilométert bringáznak a rajttól a célig.

„Virág számára fekszik a pálya, habitusa alapján jól mozoghat majd a versenyben. Eredetileg mountain bike-os, ezért a viszonylag nagy szintkülönbségektől sem kell őt félteni. A brnói pályán tizenegy kilométer egy kör, 340 méteres szintkülönbséggel. Ez már nehéz terepnek minősül, ahol ki fognak jönni az erőkülönbségek.” – tekintett a jövőbe Dér Zsolt.

Vasárnap aztán már kilenc magyarért is szoríthatunk. Peák Barnabás az időfutam után mezőnyben is elindul, mellette a Kontent DKSI-beli csapattársa, Gönczy Gergő, valamint négy Pannon Cycling Team-versenyző, Dina Márton, Dina Dániel, Valter Attila és Szöllősi Ferenc lesz ott az U23-as futamon. Nekik 140,4 kilométeren kell magukból a lehető legtöbbet kihozni.

„Remélhetőleg sikerül majd jó csoportba kerülni, és akkor ott lehetünk a táv hajrájában is az élmezőnyben. Vannak favoritok a mezőnyben és nem a mieink azok, viszont ami szintén biztos, hogy nálunk erőnlétileg mindenki rendben van. Kell egy kis szerencse is, de ha a táv utolsó felében ott lesz valamelyik versenyzőnk az élbolyban, bármi előfordulhat. Azt mondom, az elsőtől a harmincadik helyig minden benne van a pakliban az U23-asoknál” – jelentette ki a szövetségi kapitány.

Az U19-es magyar fiúk hárman vágnak neki a mezőnyversenynek: Tomka Boázra, Forray Andrásra és Mészáros Ábelre egyenként 118,8 kilométer vár majd a Brno és Zlín között kijelölt pályán.

További korosztályos hírek a KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.11.27 17:34:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Kocsis Evelin szalaggal rontott, aztán kiemelkedő buzogánygyakorlatával bejutott a ritmikus gimnasztikázók junior Eb-jének döntőjébe, melyben így három szerrel lesz érdekelt szombaton.

2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.