Kerékpársportok: éremesélyek a junior és U23-as Eb-n

Vágólapra másolva!
2018.07.11. 15:00
Címkék
Minden esély adott akár két magyar éremszerzéshez is az országúti kerékpárosok csütörtökön rajtoló junior és U23-as Európa-bajnokságán – véli a szövetségi kapitány, Dér Zsolt.

K. T. I. - utanpotlassport.huÖsszesen tizenkét magyar versenyző, tíz fiú és két lány utazott el Csehországba, ahol a hét második felében a kontinens legjobb 23 év alatti országúti kerékpárosai tekernek majd az érmekért.K. T. I. - utanpotlassport.huÖsszesen tizenkét magyar versenyző, tíz fiú és két lány utazott el Csehországba, ahol a hét második felében a kontinens legjobb 23 év alatti országúti kerékpárosai tekernek majd az érmekért.

Mivel a női időfutamokban nem lesz magyar induló, ezért küldöttségünk számára csupán pénteken kezdődik meg az Európa-bajnokság. Akkor az U23-as férfi kategóriában, a fiatal kora ellenére már kétszeres felnőtt magyar bajnok, Peák Barnabás áll majd rajthoz.

Peák Barnabás az U23-as Eb egyik legfőbb magyar éremesélyese Forrás: Bikemag
Peák Barnabás az U23-as Eb egyik legfőbb magyar éremesélyese Forrás: Bikemag

Peák Barnabás az U23-as Eb egyik legfőbb magyar éremesélyese  •  Forrás: Bikemag

„Az országos bajnokságon 49,1 kilométer/órás átlagot tekert, ami több mint biztató teljesítmény” – mesélte Peákkal kapcsolatban Dér Zsolt szövetségi kapitány. „Mindenképpen benne lehet a top tízes helyezés, de azt mondom, a dobogóra is jó esélye lehet, ha nem jön közbe semmilyen technikai malőr.”

Szombaton már a mezőnyversenyeké lesz a főszerep. Az U23-as nőknél Szabó Zsófia, a junioroknál Buzsáki Virág képviseli a magyar színeket. A két mezőny ugyanazon a pályán verseng majd, csupán a távban lesz eltérés: a tizenkilenc év alattiak valamivel több mint 75, az eggyel idősebbek 108 kilométert bringáznak a rajttól a célig.

„Virág számára fekszik a pálya, habitusa alapján jól mozoghat majd a versenyben.Eredetileg mountain bike-os, ezért a viszonylag nagy szintkülönbségektől sem kell őt félteni. Abrnói pályán tizenegy kilométer egy kör, 340 méteres szintkülönbséggel. Ez már nehéz terepnek minősül, ahol ki fognak jönni az erőkülönbségek.” – tekintett a jövőbe Dér Zsolt.

Vasárnap aztán már kilenc magyarért is szoríthatunk. Peák Barnabás az időfutam után mezőnyben is elindul, mellette a Kontent DKSI-beli csapattársa, Gönczy Gergő, valamint négy Pannon Cycling Team-versenyző, Dina Márton, Dina Dániel, Valter Attila és Szöllősi Ferenc lesz ott az U23-as futamon. Nekik 140,4 kilométeren kell magukból a lehető legtöbbet kihozni.

„Remélhetőleg sikerül majd jócsoportba kerülni, és akkor ott lehetünk a táv hajrájában is az élmezőnyben. Vannak favoritok a mezőnyben és nem a mieink azok, viszont ami szintén biztos, hogy nálunk erőnlétileg mindenki rendben van. Kell egy kis szerencse is, de ha a táv utolsó felében ott lesz valamelyik versenyzőnk az élbolyban, bármi előfordulhat. Azt mondom, az elsőtől a harmincadik helyig minden benne van a pakliban az U23-asoknál” – jelentette ki a szövetségi kapitány.

Az U19-es magyar fiúk hárman vágnak neki a mezőnyversenynek: Tomka Boázra, Forray Andrásra és Mészáros Ábelre egyenként 118,8 kilométer vár majd a Brno és Zlín között kijelölt pályán.

További korosztályos hírek aKERÉKPÁRSPORTOKBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik