K. B. utanpotlassport.hu 2021.01.27 11:20 Frissítve: 2021.01.27 11:50

Kardvívás: Battai Sugár hányattatott időszakon van túl

A MOL Alapítvány által támogatott, felnőttválogatottat is megjárt 17 éves kardvívóval, Battai Sugárral beszélgettünk a maga mögött hagyott meglehetősen nehéz időszakról.

Jól kezdte a 2020/2021-es évadot az Interfencing Debrecen csapatban junior-világbajnok és háromszoros utánpótlás Eb-aranyérmes kardvívója, Battai Sugár: a 17 éves reménység az első felnőtt-válogatóversenyen második lett, míg a juniorok második Magyar-kupa-fordulóján bronzérem került a nyakába. Csakhogy november eleje óta egyetlen viadalon sem lépett pástra, így a juniorok ranglistáján a 16., míg a felnőttek lajstromában a 13. helyre csúszott vissza.

Battai Sugár mihamarabb visszanyerné a régi formáját Forrás: hunfencing.hu

Battai Sugár mihamarabb visszanyerné a régi formáját  •  Forrás: hunfencing.hu

„Mononukleózissal bajlódtam, ami rengeteget kivett belőlem. Három hétig nagyon rosszul éreztem magam: fájt a torkom, magas lázam volt, így az ágyhoz ragadtam. Azután hiába éreztem jobban magam, további négy hetet ki kellett hagynom, mivel kiderült, a májam és a lépem egyaránt megdagadt. Közel két hónap kényszerpihenőt követően nagyon lassan elkezdtem újra edzeni, és immár úgy érzem, jól vagyok. Az erőnlétem viszont nem a régi” − nyilatkozza Battai Sugár.

A hét végén a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban rendezik a felnőtt kardvívók negyedik Magyar-kupa-fordulóját. Ha Sugár állapota engedi, és a sportorvosi engedélyt is megkapja, részt vesz a megméretésen.

„Szeretnék minél hamarabb százszázalékos formába lendülni, de fontos türelmesnek maradnom magammal szemben. A sötétben tapogatózom, mert én sem tudom pontosan, milyen állapotban vagyok. Szóval kíváncsi lennék arra, mire lehetnék képes a szombati válogatón. Az elsődleges célom az lenne, hogy erőnlétben végig bírjam a küzdelmeket.”

Sugár tavaly bemutatkozhatott a felnőttválogatottban, és a csapattal három olimpiai kvalifikációs világkupaversenyen is szerepelt. A lányok csupán hajszálra vannak a kvótaszerzéstől: hétfőn kiderült, hogy a mindent eldöntő, utolsó erőpróbának Budapest adhat otthont március 10. és 14. között.

„A legfontosabb az, hogy kijussunk a játékokra. Mindent megteszek annak érdekében, hogy szerepelhessek a csapatban. Ehhez azonban tényleg mihamarabb vissza kell nyernem a formámat.”

Sugár a tavalyi, poreci Európa-bajnokságon a junior- és a kadétcsapattal egyaránt aranyérmet nyert. Hétfőn arra is fény derült, nem lesz esélye a címvédésre: a nemzetközi szövetség bejelentette, ebben az évadban nem tartja meg az eseményt.

„Noha reménykedtem a rendezésben, sejtettem, hogy ez lesz, mivel jelenleg a felnőtt-világkupaversenyek élveznek prioritást. Csak bízhatunk abban, hogy az utánpótlás vébén szerepelhetünk, nagyon örülnék neki.”

Battait a MOL Alapítvány is segíti abban, hogy formába lendüljön: a támogatást a fővárosba történő utazásaira fordítja, hiszen heti kétszer vesz részt a válogatott keretedzésein.

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.03.02 11:00:15

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

A munka látszott, az alaphang megadva: az UTE 20 éves öttusázója, Gulyás Michelle nyerte a Peridot magyar nyílt fedett pályás versenyt.

2021.02.17 17:50:20

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Két korosztályos futballválogatottunk is felkészülési mérkőzést játszott szerdán: az U19-esek ikszeltek Horvátország ellen, az U17-esek vereséget szenvedtek a románoktól.

2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.