B. Z. utanpotlassport.hu 2021.04.11 08:51 Frissítve: 2021.04.11 09:01

Karate: Ilankovic Aleksandra meglepné a mezőnyt a felnőtt Eb-n

Az MTK Budapest 18 éves karatésa, a nemrégiben magyar bajnoki címet szerző Ilankovic Aleksandra a felnőtt Eb-n és az olimpiai kvalifikációs versenyen is meglepné a mezőnyt.

Két éve már junior Európa-bajnoknak mondhatja magát. Akkor Dániában nem talált legyőzőre a kontinens legjobb karatésai között a korosztályában. Legutóbb a felnőtt magyar bajnokságon győzött 61 kilogrammban. Ez a szintlépés azt jelentette, hogy készülhet a májusi, horvátországi felnőtt Európa-bajnokságra. Pedig az MTK Budapest kiválósága, Ilankovic Aleksandra még csak 18 éves.

Ilankovic Aleksandra a felnőtt Eb-n és az olimpiai kvalifikációs versenyen is meglepné a mezőnyt Forrás: Magyar Karate Szövetség

Ilankovic Aleksandra a felnőtt Eb-n és az olimpiai kvalifikációs versenyen is meglepné a mezőnyt  •  Forrás: Magyar Karate Szövetség

„Újabb lépcsőfokhoz érkezett a pályafutásom – mondja. – A felnőttversenyzés teljesen más, mint a korosztályos, de nagyon boldog vagyok, hogy ilyen fiatalon kvalifikáltam magam az Eb-re, ráadásul egy ilyen fontos évben. Hogy az idősebbek között is helytálljak, erőnlétben és hozzáállásban is többet igényel, illetve ott már nem két-, hanem hárompercesek a küzdelmek. Szóval sok mindenhez kell alkalmazkodni, de nem aggódom, mert a szenszej mindenben segít.”

„Még a felnőttmezőnyben akkora tapasztalatunk nincsen, most kezdjük el megismerni, de igaz ez az U21-es kategóriára is – reagál mestere, Fischer Mihály. – Ismerve a hazai mezőnyt és Szandi képességeit, a cél egyértelműen a hazai felnőttbajnoki cím volt és az, hogy ő képviselje Magyarországot az Eb-n. Nagyon céltudatosan készül az edzésekre, versenyekre, és ez példaértékű szorgalommal párosul. Ez a kettő együtt hozza az eredményt.”

„A klubtársam, Hárspataki Gábor már amúgy is készült az Eb-re, én most ugyanebbe a felkészülésbe estem bele”folytatja Aleksandra. – Mindennap két tréningünk van, több a karateedzés, és igazából már az állóképességemet teljesen felépítettük, csupán technikai, valamint egyéb finomításokon dolgozunk. Ebben a korban az Eb-részvétel még többnyire a tapasztalatszerzésről szól, viszont nem gondolom, hogy esélytelen lennék. Az ellenfeleim nem ismernek, nem számítanak rám, ezért könnyen meglephetem őket. Ha kedvező sorsolást kapok, és jó napot fogok ki, akkor az érem megszerzése sem kizárt. Én mindent meg fogok tenni érte.”

És ha minden a tervek szerint alakul, akkor nem is a felnőtt Eb lesz Aleksandra idei fő versenye, hiszen még az augusztusi korosztályos kontinensviadal előtt, júniusban következhet a párizsi olimpiai kvalifikációs torna. A karate az idén debütál az ötkarikás játékokon, amelyre éppen a sportág őshazája, Japán fővárosában kerül sor – viszont a 2024-es olimpiai programban már nem szerepel a karate..

„Ha tavaly lett volna az olimpia, biztosan nélkülem zajlik, de a halasztással esélyt kaptam. Rossz érzéssel töltene el, ha nem sikerülne élnem a lehetőséggel, amely szinte csak egyszer adódik az életben. Nagyon örülök, hogy így alakult. Persze, nem a vírushelyzetnek, hanem annak, hogy megmaradt a remény. Azért dolgozom, hogy ott legyek Tokióban. Az életben is harcos vagyok. Ha valamit el akarok érni, azért a végsőkig küzdök, és általában eddig el is értem.”

A szabadkai születésű sportoló hozzáállásáról és küzdőszelleméről mindenki elismerően szól. És, ha kérdezik tőle, honnan fakad a példaértékű kitartása és elszántsága, csak annyit válaszol, hogy:

„Nagyon szeretem, amit csinálok. Ennyi pont elég, hogy a hullámvölgyekből is ki tudjam húzni magam.”

További korosztályos hírek KARATÉBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.10.18 21:50:02

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Megszületett az első magyar aranyérem a kötöttfogású Takács István (87 kg) révén a spanyolországi Pontevedrában zajló U23-as birkózó-világbajnokságon. A nehézsúlyú Vitek Dárius bronzérmet szerzett, míg Szőke Alex (97 kg) bejutott a szerdai döntőbe.

2022.10.10 14:10:07

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az eredetileg behívott négy utánpótláskorú kézilabdázóból sérülések miatt csak ketten maradtak keretben a magyar férfi felnőttválogatott e heti Eb-selejtezői előtt.

2022.09.16 13:00:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2002-es vagy annál fiatalabb labdarúgók által alkotott magyar U21-es válogatott jövő ősszel kezdi meg a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozatát; a Gera Zoltán vezette fiatalok vasárnaptól edzésekkel és felkészülési mérkőzésekkel készülnek.

2022.08.16 20:31:03

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Belvon Attila vezette U17-es labdarúgó-válogatott az izlandiak elleni 4–2-es győzelemmel kezdte a Telki-kupát.

2022.07.26 22:34:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek a magyar fiatalok a szlovákiai Besztercebányán zajló EYOF második versenynapján: a távolugró Rózsahegyi Bori, a kalapácsvető Szabados Ármin és a sprinter Deák Zalán aranya mellett még hat ígéret állhatott fel a dobogóra.