Karate: Budapest Open óriási mezőnnyel, magyar sikerekkel

Vágólapra másolva!
2022.09.19. 16:18
Címkék
Szemernyit sem túlzott Rebicek Gerd, amikor az elmúlt hétvégi Budapest Open főszervezőjeként világbajnoki méretű és minőségű, világklasszisok sorát felvonultató mezőnyről, roppant sikeres versenyről beszélt, melyen megállták helyüket a magyar karatésok is.

Jubileumi karatés találkozóra gyűlt össze 36 országból 1700 harcművész az esztendő legnagyobb hazai nemzetközi viadala, a 25. Budapest Open alkalmából a Vasas Jégcsarnokban, ahol szombaton és vasárnap vetélkedtek egymással formagyakorlatban (kata) és küzdelemben (kumite) a nyolcévesekétől a felnőttekéig minden korosztályt átfogó külföldi és magyar indulók.Jubileumi karatés találkozóra gyűlt össze 36 országból 1700 harcművész az esztendő legnagyobb hazai nemzetközi viadala, a 25. Budapest Open alkalmából a Vasas Jégcsarnokban, ahol szombaton és vasárnap vetélkedtek egymással formagyakorlatban (kata) és küzdelemben (kumite) a nyolcévesekétől a felnőttekéig minden korosztályt átfogó külföldi és magyar indulók.

Harminchat ország 1700 karatékája indult a 25. Budapest Openen Forrás: karate.hu
Harminchat ország 1700 karatékája indult a 25. Budapest Openen Forrás: karate.hu

Harminchat ország 1700 karatékája indult a 25. Budapest Openen  •  Forrás: karate.hu

„Már augusztus derekán le kellett zárnunk a nevezést, akkora volt az érdeklődés, mert csak így tudtuk megoldani a hatalmas létszámból adódó „pozitív gondot” – mesélte honlapunknak Rebicek Gerd, aki nélkül negyed százada elképzelhetetlen a sportág magyarországi csúcseseménye. – Az idei hatalmas jelentkezési kedvet csak fokozta, hogy vagy egy tucat ország a Budapest Opent a következő időszak nagy világversenyeire, így az októberi korosztályos - kadét, junior- és U21-es - vb-re, s a februári Eb-re kvalifikáló rendezvénynek minősítette, ezért aztán klubcsapatok mellett nemzeti válogatottat is nevezett az eseményünkre. Így tett például Németország, Ausztria vagy Franciaország, részben ezért is lehetett különösképpen magas a verseny színvonala, láthattunk igazán vérre menő csatákat. A hihetetlenül erős mezőnyben kétszeresen nehéz feladat volt helytállniuk a mieinknek, akiknek azért több érmet, köztük aranyakat is sikerült itthon tartaniuk.”

Tíz tatamin mutathatták be tudásukat a formagyakorlattal jelentkezők, s a különböző küzdelmi kategóriákban nevezettek, azt pedig, hogy mennyire karatést próbáló volt a 2022-es Budapest Open, érzékletesen példázza, hogy akadt súlycsoport, ahol 62 (!) versenyző próbált szerencsét.

A gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt születtek hazai diadalok, mi persze – profilunkból adódóan - elsősorban a kadétok, a juniorok és a 21 éven aluliak fellépéseire összpontosítottunk. Nagyon is érdemes volt például az U21-esek küzdelmeit nyomon követni: a 61 kilósoknál a korábbi korosztályos kontinensbajnok Ilankovic Aleksandra (MTK) minden riválisát legyőzte. Ugyanígy tett a kadétoknál az 57 kilogrammos súlycsoportban Tóth Máté (MTK), s mindenkinél meggyőzőbb volt a lányok formagyakorlat-versenyében Takács Eszter (Dynamic). Ritka bravúrral állt elő a kumitéseknél a 2020-ban a magyar fővárosban korosztályos Európa-bajnoki címet nyert, 50 kilogrammos Jakubovics Dalma (MTK), aki az U21-esek mezőnyében harmadik lett, viszont a felnőtteknél megnyerte a súlycsoport küzdelmeit. Megemlítendő az is, hogy a kétszeres korosztályos Európa-bajnok Baranyi Zsófia a felnőtt nőknél 55 kilóban bronzérmet harcolt ki magának.

A katásoknál Bárdos Ádám (Sportingbudo) bizonyította tehetségét két fronton is. A korábbi korosztályos Európa-bajnokságokon ezüst- és bronzérmes karatéka a Budapest Openen ugyanilyen színű medálokat gyűjtött be: a felnőtteknél a harmadik, az U21-esek között pedig a második helyen végzett.

Az egyesületek különversenyében a hazai klubok közül összességében az MTK szerepelt a legjobban, amelyik a második helyen zárt öt arannyal, négy ezüsttel és öt bronzzal. Adalék az értékméréshez: a Vasas Jégcsarnokban nem kevesebb, mint 169 (!) klubcsapat indult.

A 25. Budapest Open korosztályos magyar érmesei:
Formagyakorlat (kata):

Férfiak:
U21: 2. Bárdos Ádám (Sportingbudo), 3. Beke Bálint (KSI)
Nők:
Kadét: 1. Takács Eszter (Dynamic), 3. Fodor Amira (KSI)
Küzdelem (kumite):
Férfiak:
U21:
84 kg: 3. Dvorák Ádám (Ganz-Kesjár)
Junior:
55 kg: 3. Szőcs Ambrus (Sportingbudo)
76 kg: 2. Olajos Marcell (Honvéd-Takara), 3. Istovics Ádám (Honvéd-Takara)
Kadét:
52 kg: 2. Kovács Gergely (MTK)
57 kg: 1. Tóth Máté (MTK)
plusz 70 kg: 3. Szinák Csaba Zalán (Gastroyal)
Nők:
U21:
50 kg: 3. Jakubovics Dalma (MTK)
61 kg: 1. Ilankovic Aleksandra (MTK)
68 kg: 2. Ádám Alexandra (BVSC)
Junior:
53 kg: 2. Molnár Virág (Honvéd-Takara)
Kadét:
47 kg: 3. Gáspár Laura (MTK)
54 kg: 3. Török Panka (MTK)
plusz 54 kg: 3. Bogdán Panna (UTE)

További korosztályos hírekKARATÉBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik