UP-info utanpotlassport.hu 2020.09.18 18:00 Frissítve: 2020.09.23 12:00

Kajak-kenu: 15 arany a pénteki nap mérlege a szegedi ORV-n

A szegedi Maty-éren zajló kajak-kenu Olimpiai Reménységek Versenyének második napján nem kevesebb, mint tizenöt aranyérmet szereztek a magyarok a lehetséges huszonegyből...

Összefoglalni is nehéz, mennyi minden történt magyar szempontból a Szegeden zajló kajak-kenu Olimpiai Reménységek Versenyének második napján, hiszen a minden idők legnagyobb létszámú csapatával, több mint száz fővel rajthoz álló utánpótlás-válogatott nemes egyszerűséggel letarolta a mezőnyt pénteken.

A délelőtt a kajak és kenu egyes 1000 méteres döntőkről szólt. K-1 1000 méteren, az U15-ös fiúknál az év egyik nagy felfedezettje, Kovács Bendegúz máris rajt-cél győzelemmel indította a napot (ugyanebben a számban Herda Viktor harmadik lett). A 16 éveseknél Panyik Zsombor féltávnál állt az élre és végül bő három másodpercet vert a második helyen célba érő Ozsgyáni Bencére. Az U17-esek fináléja Kurucz Levente és Kövesdi Patrik külön párharcát hozta. Az idén egyesben mindhárom távon magyar bajnoki címet szerző Kurucz végül 34 századdal bizonyult jobbnak. A legidősebbeknél is folytatódott a magyar dominancia. Tamási Zsombor végig vezetve, 3:38:54-es idővel tette teljessé az aranykollekciót a királykategóriában.

Az U15-ösök C-1 1000 méteres fináléja volt az első az idei ORV-n, ahol nem magyar nyakra akasztották az aranyérmet. A győztes moldáv kenust, két magyar, Juhász István és Palla Bálint követte.

Rendessy Eszter legyőzte Kőhalmi Emesét a szegedi ORV-n Forrás: MKKSZ/Facebook

Rendessy Eszter legyőzte Kőhalmi Emesét a szegedi ORV-n  •  Forrás: MKKSZ/Facebook

Női kajak egyes 1000 méteren minden korosztályban kettős magyar siker született. A serdülők döntője a Rékák csatájáról szólt, végül Kiskó Réka fél másodperccel előzte meg Nemes Rékát. Ugyanebben a számban, U18-ban az ifjúsági olimpiai bajnok Rendessy Eszter visszavágott Kőhalmi Emesének a magyar bajnokságon K-1 1000 méteren elszenvedett vereségéért és remek hajrájának köszönhetően aranyérmes lett.

Ami a délutánt illeti, a kajak és kenu párosok 1000 méteres döntői következtek, és mivel egyesben elképesztő dominanciát építettek ki a mieink, gondolhattuk, hogy a magyar duók is aranyesélyesek lehetnek. Így is lett: a lehetséges kilencből hetet megnyertek. A 15-16 éveseknél Reisz Benedek és Tar Péter győzedelmeskedett (ugyanebben a számban Mitring Olivér Gábor és Kolozsvári Brúnó a harmadik helyen végzett). U17-ben kettős magyar siker született: a Sellyei Csanád, Kozma Barnabás kettős győzte le a Mizsér Márk, Tomatás Péter duót. A legidősebbek között pedig Majoros Mátyás és Nyerges Áron aratott diadalt.

Fiú kenusaink közül csak a legfiatalabb kettősünknek jött össze az aranyérem, méghozzá Gyányi Levente és Molnár Csanád révén (a dobogó legalsó fokára az Uhrin Dávid, Kalanovics Marcell duó állhatott fel). U17-ben és U18-ban „csak" a második helyen végeztek a magyarok, előbbiben Csanki Márk és Papp László, míg az utóbbiban Palla Balázs, illetve Vass Zoltán.

A lányok ellenben megint taroltak, hiszen a legfiatalabbaknál Paróczi Réka és Tóth Diána kettőse nyert (Fodor Napsugár, valamint Sági Alíz a harmadik helyen zárta a megméretést), U17-ben Kálovics Adél és Decsi Dorina győzött, megelőzve a Borbély Dorina, Jenei Enikő alkotta egységet), U18-ban pedig a Boldis Csenge, Rugasi Csilla páros aratott fölényes diadalt ( ugyanebben a számban Dobler Dóra és Pető Adél bronzérmet szerzett).

Szombat délelőtt az 500 méteres versenyszámokkal folytatódik az ORV és ezzel párhuzamosan – remélhetőleg – a magyar hegemónia.

Részletes eredménynek ITT érhetők el.

További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2020.10.25 16:41:16

Utánpótlássport K. B. utanpotlassport.hu

Az utánpótláskorú magyarok közül Özbas Szofi (63 kg) és Naji Dávid (60 kg) szerepelt legjobban a Budapesten rendezett olimpiai kvalifikációs dzsúdó Grand Slam-versenyen; előbbi a harmadik, utóbbi pedig az ötödik helyen zárt.

2020.09.10 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Akadnak olyan edzők idehaza, akik úgy nevelik a jövő bajnokait, hogy közben maguk sem hagyták még abba az élsportot. Van közöttük olyan, aki a tokiói játékokra készül, van, aki válogatott-kerettag, egy másik szakember pedig már csak a sportág szeretete miatt áll edzésbe rendszeresen.

2020.09.03 09:09:16

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Sokak voltak csalódottak az utánpótlás-világversenyek elhalasztása, törlése miatt. Összegyűjtöttük, három sikersportágunkban (kajak-kenu, úszás, vívás), kik lehettek volna az év nagy nyertesei.

2020.08.26 09:09:17

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

Az utóbbi időben jól megfigyelhető tendencia, hogy a gyerekeket egyre fiatalabban igyekeznek „megkaparintani” az egyes sportágak. Összeállításunkban arra keressük a választ, hogy miképpen működik a népszerűsítés az egészen kicsik körében, és arra is, hogy a korai kezdés együtt jár-e nem kívánatos mellékhatásokkal.

2020.07.23 16:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

„Ebben a csapatban a vizet hordani vagy az időkérést meghallgatni is hatalmas dolog” – mondja az FTC 17 éves kézilabdázója, a felnőttekkel készülő Ballai Borbála, aki azt is elárulja, kitől tanulta a legtöbbet a nagyok között.