UP-info utanpotlassport.hu 2020.09.18 18:00 Frissítve: 2020.09.23 12:00

Kajak-kenu: 15 arany a pénteki nap mérlege a szegedi ORV-n

A szegedi Maty-éren zajló kajak-kenu Olimpiai Reménységek Versenyének második napján nem kevesebb, mint tizenöt aranyérmet szereztek a magyarok a lehetséges huszonegyből...

Összefoglalni is nehéz, mennyi minden történt magyar szempontból a Szegeden zajló kajak-kenu Olimpiai Reménységek Versenyének második napján, hiszen a minden idők legnagyobb létszámú csapatával, több mint száz fővel rajthoz álló utánpótlás-válogatott nemes egyszerűséggel letarolta a mezőnyt pénteken.

A délelőtt a kajak és kenu egyes 1000 méteres döntőkről szólt. K-1 1000 méteren, az U15-ös fiúknál az év egyik nagy felfedezettje, Kovács Bendegúz máris rajt-cél győzelemmel indította a napot (ugyanebben a számban Herda Viktor harmadik lett). A 16 éveseknél Panyik Zsombor féltávnál állt az élre és végül bő három másodpercet vert a második helyen célba érő Ozsgyáni Bencére. Az U17-esek fináléja Kurucz Levente és Kövesdi Patrik külön párharcát hozta. Az idén egyesben mindhárom távon magyar bajnoki címet szerző Kurucz végül 34 századdal bizonyult jobbnak. A legidősebbeknél is folytatódott a magyar dominancia. Tamási Zsombor végig vezetve, 3:38:54-es idővel tette teljessé az aranykollekciót a királykategóriában.

Az U15-ösök C-1 1000 méteres fináléja volt az első az idei ORV-n, ahol nem magyar nyakra akasztották az aranyérmet. A győztes moldáv kenust, két magyar, Juhász István és Palla Bálint követte.

Rendessy Eszter legyőzte Kőhalmi Emesét a szegedi ORV-n Forrás: MKKSZ/Facebook

Rendessy Eszter legyőzte Kőhalmi Emesét a szegedi ORV-n  •  Forrás: MKKSZ/Facebook

Női kajak egyes 1000 méteren minden korosztályban kettős magyar siker született. A serdülők döntője a Rékák csatájáról szólt, végül Kiskó Réka fél másodperccel előzte meg Nemes Rékát. Ugyanebben a számban, U18-ban az ifjúsági olimpiai bajnok Rendessy Eszter visszavágott Kőhalmi Emesének a magyar bajnokságon K-1 1000 méteren elszenvedett vereségéért és remek hajrájának köszönhetően aranyérmes lett.

Ami a délutánt illeti, a kajak és kenu párosok 1000 méteres döntői következtek, és mivel egyesben elképesztő dominanciát építettek ki a mieink, gondolhattuk, hogy a magyar duók is aranyesélyesek lehetnek. Így is lett: a lehetséges kilencből hetet megnyertek. A 15-16 éveseknél Reisz Benedek és Tar Péter győzedelmeskedett (ugyanebben a számban Mitring Olivér Gábor és Kolozsvári Brúnó a harmadik helyen végzett). U17-ben kettős magyar siker született: a Sellyei Csanád, Kozma Barnabás kettős győzte le a Mizsér Márk, Tomatás Péter duót. A legidősebbek között pedig Majoros Mátyás és Nyerges Áron aratott diadalt.

Fiú kenusaink közül csak a legfiatalabb kettősünknek jött össze az aranyérem, méghozzá Gyányi Levente és Molnár Csanád révén (a dobogó legalsó fokára az Uhrin Dávid, Kalanovics Marcell duó állhatott fel). U17-ben és U18-ban „csak" a második helyen végeztek a magyarok, előbbiben Csanki Márk és Papp László, míg az utóbbiban Palla Balázs, illetve Vass Zoltán.

A lányok ellenben megint taroltak, hiszen a legfiatalabbaknál Paróczi Réka és Tóth Diána kettőse nyert (Fodor Napsugár, valamint Sági Alíz a harmadik helyen zárta a megméretést), U17-ben Kálovics Adél és Decsi Dorina győzött, megelőzve a Borbély Dorina, Jenei Enikő alkotta egységet), U18-ban pedig a Boldis Csenge, Rugasi Csilla páros aratott fölényes diadalt ( ugyanebben a számban Dobler Dóra és Pető Adél bronzérmet szerzett).

Szombat délelőtt az 500 méteres versenyszámokkal folytatódik az ORV és ezzel párhuzamosan – remélhetőleg – a magyar hegemónia.

Részletes eredménynek ITT érhetők el.

További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2021.01.14 09:05:17

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Sajátos kettősség jellemzi a hazai leánysakk-utánpótlást: miközben a legjobbak közül néhányan a korosztályos világelitben remekelnek, a magyar bajnokságokon alig akad résztvevő.

2021.01.08 09:17:13

Utánpótlássport Munkatársainktól utanpotlassport.hu

A vírus miatt példátlannak nevezhető 2020-as évet követően a sportélet szereplői is abban bíznak: 2021 más, ha úgy tetszik, újra a „régi” lesz. Összeállításunk második részében négy sportág (sportlövészet, torna, úszás, vívás) lehetséges utánpótláskorú magyar főszereplőit mutatjuk be.

2020.12.19 17:55:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban jelenleg is zajló háromnapos felnőtt országos bajnokságon.

2020.12.06 17:35:17

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nem csak a magyar válogatottban lesznek honfitársaink a januári felnőtt kézilabda-világbajnokságon: a Gyöngyös 20 éves kapusa, Merkovszki Pál az amerikai nemzeti együttesben szerepel. Megkérdeztük tőle, hogyan jutott a nem mindennapi lehetőséghez.

2020.12.05 10:12:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Német lapértesülés szerint Zinédine Zidane, a Real Madrid vezetőedzője felhívta Szoboszlai Dominikot (20), és közölte vele: igazoljon a spanyol fővárosba.