Jégkorong: nagybetűs csapatként lett U14-es bajnok a MAC Budapest

Nagy Dániel utanpotlassport.huNagy Dániel utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2023.03.22. 20:46
Címkék
Az U14-es élvonalbeli jégkorongbajnokságot sorozatban negyedszer megnyerő MAC Budapest vezetőedzőjével, Ritter Zsolttal beszélgettünk a siker után.

Múlt szombaton – az első osztályú korosztályos pontvadászatok közül elsőként – véget ért az U14-es jégkorongbajnokság, amelynek döntőjét a MAC Budapest A1 csapata 3:0-s összesítéssel nyerte meg. A fővárosi fiatalok a UTE együttesét múlták felül sorrendben 4–0-ra, hosszabbítás után 3–2-re, majd 4–1-re, így aranyéremet ünnepelhettek.

A MAC korosztályos gárdájának vezetőedzője, Ritter Zsolt szerint már az évad közben is látszódott, hogy a két budapesti csapat kiemelkedik a mezőnyből, arra viszont ő sem számított, hogy a fináléban söpréssel sikerül diadalmaskodniuk.

„Bár utánpótlásról beszélünk, azt ki kell emelnem, hogy versenysportról van szó. A hobbiszintet magunk mögött hagyva a gyerekek már naponta edzenek, komoly felkészülés zajlik, így természetesen az eredményen is nagy hangsúly volt: szerettünk volna minél előrébb végezni, a legjobb négy közé vártuk magunkat. A címvédés mindig különösen nehéz, hiszen a legutóbbi bajnok ellen mindegyik csapat a maximumra törekszik, ezzel is meg kellett birkózniuk a fiataljainknak – mondja a szakember. –

Tökéletes íve volt az évadunknak, hiszen az alapszakaszban vereséggel indítottunk az újpestiek ellen, akkor rögtön megéreztük, hogy milyen kiegyenlítetten erős együttesről van szó; a folytatásban viszont egyre jobb játékot mutattunk. Óriási örömet okoz az aranyérem, a gyerekek rengeteget dolgoztak ezért.”

A bajnoki címben döntő szerepe volt, hogy a MAC A1-es csapata messze áll az egyemberes jelzőtől, a fiatalok – akik közül többen az U16-os élvonalban, a Budapest Jégkorong Akadémia U15-ös csapatában is szerepet kaptak) – a statisztikák alapján (is) remekül elosztották a terhet egymás között.

„A célok ellenére nem minden az eredmény, a legnagyobb hangsúly a hosszútávú fejlesztésen van.

Az elsőtől az utolsó játékosig mindenki fontos tagja ennek a közösségnek, és szerencsére megértették a fiatalok, hogy nem minden a gólszerzés, számos más területen is lehet segíteni a társaknak. Megtanulták a csapatsport leglényegesebb elemét, az együttműködést, szerintem ez volt a siker kulcsa.

Egyéb titok szerintem nincs; a korosztályból adódóan a mentális felkészítésre különösen oda kell figyelni, hiszen ekkor válnak gyerekből kiskamasszá a fiatalok, emellett a fizikai fejlettség kérdése is fontos, hiszen óriási a szórás ezeknél a sportolóknál. Most még mindenki a bajnoki címet ünnepli, ám hamarosan Csehországba, majd Kanadába utazunk nemzetközi tornára, áprilisban sem állunk meg.”

(A kiemelt képen: bajnoki címet ünnepelhet a MAC Budapest U14-es csapata / Forrás: MAC Budapest)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik