Bruckner Vince utanpotlassport.hu 2021.11.30 17:01 Frissítve: 2021.11.30 17:18

Jégkorong: bivalyerős ellenfelek várnak az U20-as válogatottra

Szűk két hét múlva startol Dániában az U20-as I/A csoportos jégkorong-világbajnokság a magyar válogatott részvételével. Megpróbáltuk felmérni, milyen erősségű riválisok várnak Horváth András csapatára Horsholmban.

Kétezer-tizenkilencben Kijevben harcolta ki a feljutást a magyar U20-as jégkorong-válogatott a divízió I/B csoportos vb-n. Akkor az azt jelentette, hogy a világ tizenhat legjobb csapata közé került, hiszen a korosztályos világbajnokságokon csak tíz együttes alkotja a legszűkebb elitet.

Dániában biztosan minden gólért nagyon keményen kell dolgoznia a magyar válogatottnak Forrás: MJSZ

Dániában biztosan minden gólért nagyon keményen kell dolgoznia a magyar válogatottnak  •  Forrás: MJSZ

Azóta sok minden történt: kapitányváltáson esett át a társaság, Horváth András váltottat Vas Mártont, aki azóta a Magyar Jégkorong Szövetség általános igazgatójaként dolgozik, a tavalyi tornát pedig a járvány miatt törölték. Ezért ugyanott (Horsholm, Dánia) és ugyanazokkal az ellenfelekkel találkozik a csapat, mint azt 2020-ban tette volna.

Erős riválisokból természetesen nem lesz hiány, vagy talán pontosabban fogalmazunk, ha azt mondjuk, hogy csak az lesz. A fehéroroszok nagyon hosszú ideje legalább az I/A csoportban szerepelnek, 2018-ban (az idei torna a nemzetközi szövetség naptára szerint 2022-es minősül) egy évig voltak az elitben, a legutóbbi, két évvel ezelőtti I/A-s vb-n bronzérmet nyertek.

Talán a leghektikusabb rivális a házigazda dán gárda. Három éve búcsúztak a csúcskategóriától, ám előtte sorozatban négyszer is negyeddöntőt játszottak. A legutóbbi tornán, már az I/A divízióban az ötödik hellyel éppen csak elkerülték az újabb kiesést.

Nagyon stabilnak látszanak ezzel szemben a kazahok: 2015 óta nem voltak lejjebb az I/A osztálynál, a két évvel ezelőtti vb-ig pedig a legjobbak közé tartoztak. Hasonlóképpen a lettek, akik 2017-ben pottyantak ki a „nagyok” közül, a legutóbb három másodosztályú vb-ből azonban kettőn is másodikként végeztek. A norvégok szintén szép mérleggel büszkélkedhetnek az elmúlt évtizedből, mindössze egyszer jártak az I/B-ben, akkor is azonnal visszajutottak, két éve negyedikek lettek.

Az elmúlt évek mérlege alapján tehát papíron valamennyi rivális esélyesebb a magyarnál, tekintve, hogy hat évvel ezelőtt még két osztállyal lejjebb szerepelt a válogatott, már az I/A-s tagság is hatalmas szó. Ám természetesen fogadkoznak a mieink, azért utaznak Dániába, hogy bennmaradjanak, és ezzel történelmet írjanak. Már csak ezért is érdemes lesz figyelni, hogy mire megy a világelit mögötti hatosban ez a társaság, amelynek a mostani lehet az utolsó nagy dobása a korosztályos jégkorongban.

A magyar válogatott programja a vb-n:
december 12., vasárnap: Magyarország-Kazahsztán, 13.
december 13., hétfő: Magyarország-Fehéroroszország, 16:30.
december 15., szerda: Magyarország-Norvégia, 16:30.
december 16., csütörtök: Magyarország-Lettország, 13.
december 18., szombat: Dánia-Magyarország, 16:30.

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.01.20 15:55:01

Utánpótlássport N. D. utanpotlassport.hu

Csütörtök délelőtt hirdették ki a pekingi téli olimpián részt vevő magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott keretét, amelybe a 19 éves Nógrádi Bence is bekerült.

2021.09.08 09:12:01

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

Nehéz lenne belekötni az utánpótláskorú kézilabdás lányok nyári teljesítményébe: az U19-es és az U17-es Európa-bajnokságot is megnyerték. A sikerekről az MKSZ utánpótlás-fejlesztési igazgatóját, Zsiga Gyulát kérdeztük.

2021.07.16 21:39:57

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Az utolsó tizenöt percben leiskolázta a svédeket a magyar junior kézilabda-válogatott.

2021.06.30 08:33:13

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Mészáros Eszter még 18 évesen megszerezte az első világkupa-aranyérmeit Eszéken: az olimpiára készülő sportlövő a légpuskások között egyéniben és Péni Istvánnal vegyes csapatban is nyert.

2021.06.23 18:44:14

Utánpótlássport B. Z. utanpotlassport.hu

Az MTK Budapest 18 éves karatékája, Ilankovic Aleksandra elégedetten és boldogan eleveníti fel, hogy nemrégiben nagyon közel járt az olimpiai kvótaszerzéshez Párizsban.