Gymnasiade: magyar aranyeső Normandiában

UP-info utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2022.05.22. 17:10
Címkék
Parádésan szerepeltek a magyar fiatalok a szombaton véget ért franciaországi Gymnasiadén: a középiskolások világjátékán 52 érmet – közte 22 aranyat – nyertek. Az úszók egyenesen taroltak: 35 alkalommal állhattak fel a dobogóra.

Majdnem 50 éve, 1974 óta tartják meg a középiskolások világjátékát, legutóbb négy éve, Marokkóban rendezték meg a seregszemlét, ahonnan 27 éremmel tértek haza a mieink. (Az eredetileg 2020-ra tervezett kínai esemény a járványhelyzet miatt elmaradt.) Ám ezúttal minden korábbinál nagyobb, 85 fős küldöttséggel vett részt a magyar csapat a május 14–22. között a Franciaország normandiai régiójában rendezett Gymnasiadén, és a mennyiség messzemenően párosult a minőséggel.

A mieink – a műsoron szereplő húszból – tíz sportágban indultak el az összesen 69 ország 3662 versenyzőjét felvonultató,szombatonbefejeződöttviadalon, és remek produkcióval rukkoltak ki. A magyar fiatalok 22 arany-, 12 ezüst- és 18 bronzérmet nyertek, és az 52 megszerzett medállal az éremtáblázat előkelő hatodik helyén zártak.

Ugrai Panna hét aranyérmet nyert a Gymnasiadén Forrás: MÚSZ
Ugrai Panna hét aranyérmet nyert a Gymnasiadén Forrás: MÚSZ

Ugrai Panna hét aranyérmet nyert a Gymnasiadén  •  Forrás: MÚSZ

A kiemelkedő szereplés legfőbb letéteményesei az úszók voltak, akik 35 dobogós helyezést gyűjtöttek, és ebből 19 alkalommal elsőként végeztek. A medencében – így a teljes magyar kontingensben –Ugrai Panna volt a legeredményesebb: hét arany (100 m gyors, 100 m pillangó, 50 m gyors és négy váltószám), illetve három ezüst fűződik a nevéhez. Komoróczy Lora szintén brillírozott, négy alkalommal (50 m hát, 100 m hát és két váltó) diadalmaskodott. A fiúk közül Magda Boldizsár bizonyult a legjobbnak a maga öt sikerével (100 m gyors, 50 m pillangó és három váltó), miközben Cserfalvi Olaf (100 m és 200m pillangó, egy váltó) és Andor Benedek (50 m gyors és két váltó) egyaránt három győzelemmel zárt, Bujdosó Zsombor100 és 200 mellen, Hartmann Máté pedig 200 gyorson nyert.

Az úszók mellett a tornászok is kiválóan teljesítettek a maguk hat érmével. A mieink egyetlen aranyát Makovits Mirtill szerezte, aki a felemás korlát szerenkénti döntőjében nem talált legyőzőre. Emellett a magyar tornászok két ezüst- és három bronzérmet is jegyeztek.

Az ökölvívók szintén hozzájárultak az aranyterméshez Buza Rafael és Petrimán Milán révén, valamint további három bronzotis bezsebeltek. Az atléták mezőnyében hárman, birkózókközül ketten állhattak fel a dobogó legalsó fokára. A hetes rögbiben a magyar leánycsapat ezüstérmesként zárt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik