UP-info utanpotlassport.hu 2022.07.26 22:27 Frissítve: 2022.07.27 13:34

EYOF 2022: kilenc magyar érem, közte három arany Besztercebányán

Parádésan szerepeltek a magyar fiatalok a szlovákiai Besztercebányán zajló EYOF második versenynapján: a távolugró Rózsahegyi Bori, a kalapácsvető Szabados Ármin és a sprinter Deák Zalán aranya mellett még hat ígéret állhatott fel a dobogóra.

Fantasztikusan szerepeltek a magyar fiatalok a szlovákiai Besztercebányán zajló XVI. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) második, keddi versenynapján, és összesen kilenc érmet, közte három aranyat nyertek. 

A teljesítmények közül kiemelkedik az atlétáké, akik öt döntőben voltak érdekeltek, és mindegyikben a dobogóra állhattak. 

Rózsahegyi Bori remek egyéni csúccsal nyert távolugrásban Fotó: Szalmás Péter/Magyarock

Rózsahegyi Bori remek egyéni csúccsal nyert távolugrásban  •  Fotó: Szalmás Péter/Magyarock

A leány távolugrók fináléjában bízhattunk Rózsahegyi Bori remeklésében, hiszen a legjobb eredménnyel (597 cm) kvalifikálta magát a döntőbe. A tatabányai fiatal aztán be is váltotta a hozzá fűzött reményeket, a második kísérletére 16 centit javított az egyéni csúcsán, és 616 centiméterrel a verseny élére állt. A folytatásban ezt senki nem tudta túlszárnyalni, sőt az EYOF második legjobb eredménye, a 601 centiméter is az ő nevéhez köthető, így teljesen megérdemelten nyert aranyérmet.  

A fiú kalapácsvetők viadalán Szabados Ármin is az aranyra esélyesek között szerepelt, és ez még akkor is így volt, amikor az első három kísérletéből kettő is érvénytelen lett. Szabados végig bízott a jó eredményben, és az ötödik dobására 72,64 méterrel az élre állt. Innen már senki nem tudta lepipálni, így az övé lett az újabb aranyérem Besztercebányán. 

A fiúk 100 méteres síkfutódöntőjében este nagy izgalommal vártuk Deák Zalán szereplését, hiszen ő tudta az idén a legjobb időt bemutatni a finálé résztvevői közül. Az ifjú sprinter nagyon koncentráltan lépett a rajtgéphez, majd jó rajtot követően ellépett a vetélytársaitól, és 10.59 másodperces egyéni csúccsal repesztett át a célvonalon elsőként, ezzel megszerezve a magyar küldöttség harmadik aranyérmét kedden (összességében a negyediket). 

Parádésan szerepelt 1500 méteren Szirbek Albert is, aki a verseny elején az élre állt, és nagyjából 1000 méterig diktálta a tempót a többieknek. A döntőben többen is eszeveszett hajrába kezdtek, de Szirbek bírta a végét, és 4:02.69-es időeredménnyel a második lett az olasz színekben induló Latena Cervone (4:02.30) mögött. 

Az aranyérem is sokáig Kovács Alexandra szeme előtt lebeghetett, aki a lányok 5 km-es gyaloglásában harmadmagával hagyta le jócskán a kihívóit, ám félperces, kiállásos büntetést kapott, ami után már csak a dobogót tűzhette ki célként. Kovács azonban nagyon szeretett volna érmet, és remek hajrával oda is ért a harmadik helyre 23:17.79 perces egyéni legjobbal. 

A dzsúdós Szeleczki Szabina ezüstérmes lett Fotó: Szalmás Péter/Magyarock

A dzsúdós Szeleczki Szabina ezüstérmes lett  •  Fotó: Szalmás Péter/Magyarock

Délután a magyar küldöttség második érmét szerezte a cselgáncsozó Szeleczki Szabina, aki a 44 kilósok között a negyeddöntőben a török Zilan Ertem, az elődöntőben pedig az osztrák Tanzila Muntsurova ellen nyert, és már készülhetett is az aranymeccsre. A döntőben az ifjúsági Európa-bajnok holland Vera Wandel várt a magyar lányra, aki ezúttal nem bírt kihívójával, és három intést összegyűjtve a hosszabbításban vereséget szenvedett, de így is nagy dicséretet érdemel, hiszen ezüstérem lett a jutalma. 

Az úszók Elekes Tamara hétfői aranyérmét követően is kitettek magukért, és három bronzzal gyarapították a magyar éremkollekciót.  

Zámbó Virág 200 m pillangón 2:17.20 perces idővel csapott a célba harmadikként, Szabó Dóra 200 m háton nyert bronzot 2:16.37 perces időeredménnyel, míg ugyanúgy a dobogó harmadik fokára állhatott fel Kovács-Seres Hunor, aki 15:29.36 perc alatt teljesítette az 1500 m gyorsot. Az úszók között több magyar is döntőben volt érdekelt. Király Flóra 400 m gyorson a hatodik (4:25:44), Kováts Alex 100 m háton a nyolcadik (58.17) lett.

Folytatták jó szereplésüket a kosárlabdázó lányok, és a második csoportmeccsüket is megnyerték. Debreceni Eszter együttese ezúttal a szlovénokat győzte le 59–52-re, és már biztosan elődöntős. A válogatott legeredményesebb játékosa a 14 pontig jutó Vasi Hanna volt. 

A dánokat is legyőzték a kézis lányok Fotó: Szalmás Péter/Magyarock

A dánokat is legyőzték a kézis lányok  •  Fotó: Szalmás Péter/Magyarock

A leány kézilabda-válogatott is győzött a második összecsapásán. A Penszki Gergely által irányított gárda 26–22-re nyert a rivális, remek erőket képviselő dánok ellen. 

A tollaslabdázók között Hart Petra kedden a norvég Ellingsent legyőzte (21:17, 21:18), a dán Tommeruptól kikapott (21:18, 21:14), de a 8-as csoportban másodikként zárt, és készülhet a nyolcaddöntőre. A fiúk viadalán Horváth Csanád a szerb Mihajlovicsot megverte (16:21, 21:8, 21:27), aztán az ukrán Csarehorocevtől kikapott (21:13, 21:13), így az 5-ös csoport harmadik helyén zárt. 

A teniszpályán is zajlottak az események. Bak-Szabó Norina 6:1, 2:6, 6:2-es vereséget szenvedett a svéd Linea Bajraliutól, míg Nagy Botond Levente sima két játszmában, 6:1, 6:3-ra győzte le a görög Sztefanosz Purnaropuloszt. 

Bemutatkoztak a fiú tornászok is, akik számára a selejtező után egyéni összetett bajnokot is hirdettek. Magyar versenyző nem jutott szerdöntőbe, összetettben Nagy Márk a 46., Girus Kornél a 76., míg Ujvári Benedek a 77. lett. 

Az országúti kerékpárosoknak időfutamot tartottak. A lányok között Tóth Réka a 34., Pusztai Dóra a 47., Mudra Málna az 55. lett a 79 fős mezőnyben. A fiúk versenyén Hancz Tamás a 21., Pakot András a 29., Csáki Szabolcs a 64. lett a 92 célba érkező közül. 

A második versenynap után Magyarország 4 arany-, 2 ezüst- és 4 bronzéremmel a második helyen áll az éremtáblázaton az olaszok mögött. 

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2022.09.16 13:00:02

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A 2002-es vagy annál fiatalabb labdarúgók által alkotott magyar U21-es válogatott jövő ősszel kezdi meg a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezősorozatát; a Gera Zoltán vezette fiatalok vasárnaptól edzésekkel és felkészülési mérkőzésekkel készülnek.

2022.08.16 20:31:03

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Belvon Attila vezette U17-es labdarúgó-válogatott az izlandiak elleni 4–2-es győzelemmel kezdte a Telki-kupát.

2022.07.26 22:34:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Parádésan szerepeltek a magyar fiatalok a szlovákiai Besztercebányán zajló EYOF második versenynapján: a távolugró Rózsahegyi Bori, a kalapácsvető Szabados Ármin és a sprinter Deák Zalán aranya mellett még hat ígéret állhatott fel a dobogóra.

2022.07.08 20:10:04

Utánpótlássport H. B. utanpotlassport.hu

Az U20-as női kosárlabda-válogatott 13 pontos különbséggel kikapott a csehektől a soproni korosztályos Európa-bajnokság nyitányán. A csoportkör második fordulójában, szombaton a hollandok ellen javíthatnak a mieink.

2022.06.25 14:20:02

Utánpótlássport B. V. utanpotlassport.hu

Hidvégi Hunor, Nemes Réka és a Lugosi Gergely, Uhrin Dávid páros szállította a három magyar aranyérmet a Belgrádban zajló utánpótlás Európa-bajnokságon. Ezen kívül még két ezüst jutott a mieinknek az ezres döntőkben, mindez pedig az éremtáblázat élére repítette a csapatot.